dijous, 8 de novembre del 2018

Recordant i comparant dades dels clubs d'escacs a Barcelona


L'any 2014 vaig fer dos articles, un el 30 de maig amb el títol de “Dades (5). Barcelona”, i el altre el 19 de juny que tenia com a títol “Dades (6). Barcelona (2)”.

El primer article parlava de la quantitat de clubs d'escacs que existien a Barcelona i la seva distribució per districtes.


El segon article, que va aparèixer pocs dies després, complementava el primer parlant dels clubs d'escacs (alguns realment importants al seu moment) que havien existit a la ciutat de Barcelona i que van deixar d'existir. També vaig exposar els canvis dels últims 50 anys, 1964-2014, posant les quantitats de clubs cada 10 anys. Recordem:






L'any 2014 la ciutat de Barcelona va comptar amb 26 clubs d'escacs
Foto: El País 

Podeu consultar “Dades (5). Barcelona” entrant en aquest enllaç.

Podeu consultar “Dades (6). Barcelona (2)” entrant en aquest enllaç.

En l'article d'avui  vull fer una aproximació als possibles canvis que han hagut en aquest 4 anys, és a dir 2015-2018.


L'any 2018 la ciutat de Barcelona compta amb 27 clubs d'escacs
Foto: OCENDI

Com podeu veure els canvis són molt petits, hem passat de 26 clubs l'any 2014 a 27 actualment. El nou club és el Peón Negro, que podem trobar al carrer Comtes de Bell-lloc 111, ubicat al barri de Sants, al Districte de Sants-Montjuïc.

Foto: Google

Però si es confirma una noticia que m’ha arribat aquesta mateixa setmana, que és la desaparició del club d’escacs Diagonal Mar (mala noticia, la desaparició d'un club d'escacs sempre és una mala noticia), doncs acabaríem l'any amb els mateixos 26 clubs que l'any 2014.

També voldria fer dos comentaris més:

El primer comentari és que en aquests quatre anys s'ha produït la definitiva desaparició d'un club realment important a l'historia dels escacs catalans com va ser l’UGA. Una vegada més es demostra que les fusions de clubs acaba malament per a un d'ells.

El segon comentari és per quantificar els jugadors federats a Barcelona en aquests moments, qüestió que no vaig fer fa quatre anys i que va ser un  error, ja que ara no podem fer comparacions; bé, dir que a dia d'avui, la suma de tots els jugadors federats ubicats als clubs de la ciutat de Barcelona és de 1.437 jugadors.

A partir d'ara i en els propers anys podrem fer les comparacions oportunes, tant sobre si el número de clubs d'escacs creixen o minven a Barcelona, i també ho podrem fer sobre la quantitat de jugadors federats.

En fi, tan sols són dades, però com he comentat moltes vegades, les dades ens permeten començar a entendre algunes realitats.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Un article molt interesant ja que com molt bé dius les dades son una font d'informació si es vol saber o canviar la realitat.En el cas del Diagonal Mar si es confirma es una pena ja que havien arribat a un fort nivell dintre de la seva modestia.Conseguir implicar a un Centre Comercial sempre reflexa un exit de gestio,En quant a la UGE penso que compaginar jugadors profesionals i amateurs es una mala politica.Quant estaven a Gracia ja va ser un primer avis quant els seus equips B i C practicament en bloc es varen pasar al Tres Peons,Avis que no varen captar.La seva fusio amb el Barcelona va trontollar ja que tambe tenien un equip mixte .La sort era que el local era del Barcelona.Cal dir en honor a la veritat que ara no aparegui el nom d'UGE ha estat per motius de marketing.El Barcelona ha asumit com a propia tota la historia de la UGE pero al desapareixer el nom(UGE) sembla que es mes facil aconseguir patrocinis.No obstant tens rao que en la practica quotidiana la UGE ha desaparegut del mapa.Penso que has encertat amb aquests dades que poden permetre a la FCE ccom acabar d'emplenar la ciutat amb clubs a tots els barris al igual que es fa en la recerca de ciutats on aconseguir un club d'escacs.Fins la setmana que ve company!!!!!Fred

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Voldria afegir al meu comentari l'actual moment del Tres Peons.Com el seu nom indica la fusio de tres equips del mateix barri ha permes avui despres de diversos anys d'intensa activitat un model de club envejable.Es cert que la seva situació privilegiada(el rovell de l'ou de la ciutat de Barcelona) té part de culpa del seu exit però indubtablement la dedicació de diversos jugadors anonims pero que fan que et sentis com a casa,i la enorme activitat de competicions i clases demostren que no sempre la fusió es perjudicial per a una part.En la majoria de casos tens raò.Potser caldria un debat entre els clubs de Barcelona per tal de difondre millor els escacs a tots nivells Salut Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

En tan poc espai, dius realment moltes coses. Algunes asseveracions que fas, jo no m'atreviria a fer-les, potser tu estàs molt millor informat que jo per donar per fet algunes coses internes sobre l'UGA.

El que si que penso, i que han de tenir molt clar els clubs en general i els de Divisió d'Honor en particular, és la raó que té aquell vell refrany que diu: “No s'ha de tenir més llarg el braç que la màniga”.

Fins aquí la contestació a la teva primera entrega.

Doncs si, el Tres Peons es un exemple de fer les coses bé, però no estic d'acord amb tu que sigui cap exemple de fusions; bé es veritat que el Tres Peons, a l’any 1971, va néixer com a resultat de la unió de tres clubs de Gràcia (el Gràcia, el Roselló i el Torre de Rei), si ho vols veure com una fusió, doncs com vulguis, però no té res a veure amb les fusions a les que jo em referia i a més a plogut molt perquè ho puguis comparar amb el que jo he dit.

El que si que ha passat és que alguns (molts) jugadors que estaven en clubs que es van fusionar (especialment l'UGA i el Vulcà que eren del mateix barri) van decidir anar-se al Tres Peons. També, òbviament, és un club que fa les coses bé i això fa que sigui un club atractiu per molts jugadors que opten per fitxar per ells.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.En general estavem molt d'acord amb el que plantejaves i també es cert que el Tres Peons no encaixa exactement en el concepte de fusió com es fà actualment pero si es cert també que van fer be el camviar els seus noms per un de sol diferent i això implica també un nou projecte i per tant noves il-lusions.En quant al que he dit sobre la UGE es totalment veridic per imformaciò de primera mà.Tenen asumit com a seu tot l'historial de la UGE pero de cara a aconseguir subvencions els interesa més un sol nom.I en el que he cpomentat sobre els equips B i C de la UGE quant s¡en van anar practicament en bloc al Tres Peons la UGE es va mantenir tota una temporada al barri de Gracia per tant el malestar era evident encara que en aquest cas es una mera presumpcio per la meva part.I ara com posa el mestre Bellón poso el meu FIN .Una abraáda company Fred