dijous, 19 de juny del 2014

Dades (6). Barcelona (2)


Fa poques setmanes, l’11 de juny, vaig fer un article amb el títol “Dades (5). Barcelona” a on parlava dels clubs actuals a la ciutat de Barcelona i la seva ubicació per districtes.

Sembla ser que va tenir bastant acceptació, ja que va promoure diversos comentaris, no tan sols des d’aquest bloc, també des d’altres xarxes socials; però el que m’ha agradat especialment ha estat que a gent no vinculada als escacs també els ha cridat l’atenció aquest tipus de dades vinculades als diferents indrets de Barcelona i m’ho han comentat.

Això m’ha donat ànims per aprofundir en aquest tema i m’ha semblat interessant comparar les dades actuals amb dades del passat.

També he cregut oportú recordar els clubs d’escacs que han existit a Barcelona i que ja han desaparegut. Alguns de molt importants, que han deixat empremta a la història dels escacs catalans, altres més modestos però que van jugar un paper també important en la difusió dels escacs en barris populars on no era (és) habitual la visualització de la nostra afició.

En primer lloc poso els clubs que ja no existeixen, els clubs que jo he detectat, de ben segur que hi ha molts més; si sabeu d’algun que no surt en aquesta llista, si us plau, us agrairia que m’ho féssiu saber.

Clubs d’escacs a la ciutat de Barcelona que ja no existeixen:

A.V. El Carmelo. Agrupació Muntanya. Aurora.  Avant Escacs.  Barcanona. Barceloneta.  Barcino.  Barcinona.  Besòs.  BIM.  C.A. Gràcia.  C.C. Gràcia.  C.C.R. Aragonés.  C.M. Gràcia.  Carmel-Escalón.  Català.  CECOB.  Cercle Gracienc d’Escacs.  Claret.  Dom Bosco.  Español.  ETSETB.  Foment Hortenc.  Frederic Mistral.  Gaudí. Granja.  Hispano Olivetti.  Horta.  Hostafrancs.  Instituto Guttman. Joventut Escaquista. Juyol. Klein.  La Artesana.  La Salle Gràcia.  La Salle Horta.  Leridano.  Meridiana.  Natació Barcelona.  Ninot. Noé.  Orfeó Sants.  Oro Negro.  Paluzíe.  Paz y Justicia.  Pegaso. Penya Enroc. Penya Gracienca d’Escacs.  Peña Cultural Barcelonesa. Peón. Pueblo Nuevo.  Ràpid Navas.  Roselló.  Ruy López.  San Andrés.  San Antonio. Sanllehy. Sans. Sansense. SEAT.  Sedeta.  Set a nou.  Tenis la Salud. Tívoli. Tres Torres. Turo de la Peira. Unió d’Escacs Martinenc (UAM). Universitari. UPC.  Vulcà.

Seixanta-nou clubs que ja són història, alguns van ser substituïts per altres clubs i/o  es van fusionar i al final van desaparèixer, altres la majoria, van desaparèixer per diferents motius, en fi, cada club és una història en si mateix; en molts casos aquests clubs ni tan sols van coincidir en el temps, els canvis han estat constants a la ciutat de Barcelona i com no podia ser d’altra manera, aquests canvis han afectat, també, als clubs d’escacs. Però tots, absolutament tots, van posar el seu “granet de sorra” per a la consolidació dels escacs a la nostra ciutat.


En segon lloc us passo una mostra dels clubs que han existit en els últims 50 anys per poder fer una comparació amb la situació actual. Aquesta mostra l’he fet agafant com a model els anys 1964, 1974, 1984, 1994 i 2004, el 2014 ja està explicitat a l’article anterior.

L’any 1964 la ciutat de Barcelona va comptar amb 30 clubs d’escacs.


L’any 1974 la ciutat de Barcelona va comptar amb 37 clubs d’escacs.


L’any 1984 la ciutat de Barcelona va comptar amb 37 clubs d’escacs.


L’any 1994 la ciutat de Barcelona va comptar amb 29 clubs d’escacs.



L’any 2004 la ciutat de Barcelona va comptar amb 31 clubs d’escacs.


A l’actualitat hi ha 26 clubs, com vam comentar a l’article anterior. Podem fer totes les comparacions que vulguem, algunes poden ser força interessants, però des del meu punt de vista no poden ser exclusivament numèriques. La societat ha canviat molt els últims anys i això, òbviament, també s’ha reflectit en els aficionats als escacs i en els escacs en general. Abans, per poder jugar als escacs és tenia que passar pel club i jugar una “partideta” amistosa (o varies), ara via internet, es pot jugar el que es vulgui des de casa. També és força diferent l’accés a la informació dels tornejos, abans tenies que passar-te pel club per consultar les famoses llistes per saber amb qui tenies que jugar el diumenge (habitualment), ara ho pots consultar per internet; aquests són dos exemples, però podríem posar un llarg etc. etc. etc.

Això ha representat un canvi radical en els criteris dels jugadors a l’hora de escollir un club. Abans el principal criteri era la proximitat al domicili del jugador, ara prevalen més altres criteris (prestigi del club, jugadors coneguts, quota a pagar, etc, etc).

Que hagi menys clubs que abans a Barcelona, no vol dir que hagi menys jugadors, això ja ho sabem; afortunadament l’increment de llicencies a Catalunya, i com no podia se d’una altra manera també a Barcelona, ha estat abismal si ho comparem a altres temps passats. Això vol dir que ha hagut una concentració especialment en uns determinats clubs visualitzats com a atractius.

És això positiu o negatiu? Com sempre aquest tipus de preguntes tan simplistes són difícils de contestar, sempre hi ha matisos. Però si tingués que contestar, jo diria que des del punt de vista competitiu no ha d’haver cap problema, fins i tot podria ser positiu, des del punt de vista social (entenent com de visualització dels escacs al territori) i de difusió dels escacs, crec que pot ser altament negatiu.

Aquest, com tants altres problemes, són de difícil solució. Però és bo detectar-ho, com a primer pas per
poder començar a decidir si ho volem solucionar.

Salut i escacs,      

13 comentaris:

DAVIDVIGO ha dit...

Hola Roger,

de la fusió entre el Barcinona i el Sansense fa 39 anys va sorgir el Catalunya Escacs Club

Bon estiu!!

David

Roger Salvo ha dit...

Hola David,
Moltes gràcies per la informació però has tingut un error a l'escriure, el Catalunya Escacs Club va ser una realitat (com tu saps perfectament) a partir del 5 de maig de l’any 1975, fruit de la fusió del Sansense i el Barcanona (el Barcinona era un altre club que va existir fins l’any 1988).

T’agraeixo molt la teva aportació, ja que el Barcanona era un club dels que vaig localitzar com desapareguts de les competicions catalanes, però no el vaig posar a la meva llista perquè no estava segur de si era de Barcelona ciutat. Ja l’he posat.

Gràcies a les aportacions de tots els amics que col•laboreu en aquest bloc, podrem, modestament, anar aclarint conceptes de la nostra història que podrien en poc temps desaparèixer de la memòria col•lectiva dels escacs catalans.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Us invito a què, si teniu alguna experiència o record d’algun club desaparegut i us bé de gust, feu alguna referència en aquest apartat.

En el meu cas, a l’any 1980, quan vivia al carrer Cerdenya, abans de traslladar-me al meu pis actual al Districte de Sant Martí, em vaig fer soci del Club d’Escacs Sedeta.

Estaven ubicats en un bar al carrer Industria, molt a prop de casa meva; i a pesar de ser un club molt nou, eren una gent molt entusiasta i amb molta empenta.

Desprès van mudar-se a la Traveserra de Gràcia en un molt bon local que no van poder mantenir quan els van pujar el lloguer, és van traslladar al carrer Còrsega, però tampoc van poder estar gaire temps. Això els va fer fusionar-se amb el Gaudí i pocs anys després (em sembla, no estic segur del tot) és van passar al Maragall.

Bona gent, la gent que vaig conèixer al Sedeta, tinc un gran record de molts d’ells. Es una llàstima que no hagi cap club per a aquells barris, un ampli territori entre el Foment Martinenc, Tres Peons, Peona i Peó i Torrenegra.

Ricard ha dit...

Hola¡

Em sembla que l'Aurora existia a Sants fins fa no gaires anys. El Noé de la meridiana fa més de 20 anys que va desaparèixer.

Fins aviat.

Ll.

Roger Salvo ha dit...

Hola Ricard,

Gràcies per la teva aportació, el Noé ja l’he posat a la llista de l’article. L’Aurora, jo també pensava que era de Barcelona, però tenia el dubte de què fos d’Hospitalet; m’ho pots confirmar al 100%, si us plau.

Hi ha alguns clubs que no els vaig posar a la llista perquè tenia dubtes. Si algú pot aportar algun club que no està a la meva llista, s’ho agrairé.

Salutacions,

Ricard ha dit...

Hola¡

Sí. L'aurora segueix inscrit al llistat d'entitats del Districte de Sants-Montjuïc de l'Ajuntament de Barcelona.

http://guia.bcn.cat/club-d-escacs-aurora-sugranyes_92086020463.html

Fins aviat.

Ll.

Fred ha dit...

Hola Roger:La informació d'en Ricard ha estat bona.Jo sempre havia pensat que l'Aurora era d`Hospitalet.En quant al debat sobre els Clubs comença a esser molt interesant ja que des del meu punt de vista cal pensar-ho com una alternativa a Internet es a dir fer coses diverses com ja fan alguns clubs i utilitzar internet per donarho a coneixer.L'exemple que poses de la Sedeta (actual Maragall) es fantastic.No arriben a 20 jugadors federats però tenen uns resultats esportius fantastics en el per equips i una de les poques activitats que fan no es pot fer per internet. Un sopar de germanor mensual per aglutinar voluntats. Els clubs del futur? "Hasta dentro de un rato" Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Ricard,

Entesos, ja he posat l’Aurora al meu llistat.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

La teva capacitat de parlar de moltes coses diferents a la vegada, sempre m’ha semblat miraculosa; però a vegades acabes marejant.

La situació del Maragall que descrius, certament demostra molta companyoria. A més, tenen el problema de tenir de veïns a un club amb tant poder social com és el Peona i Peó, que dona més mèrit a la seva supervivència.

Espero amb impaciència el teu punt de vista sobre els clubs del futur.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger La meva resposta no s'enten sino es llegeix el teu article.Intento afegir coses amb mes o menys fortuna als teus articles moltes vegades de manera improvisada.
En quant als clubs del futur considero que han d'estar en la linea del Sant Martí o del Tres Peons es a dir fer moltes activitats i de qualitat per que sigui gratificant anar al Club.La alternativa del Peona i Peò tot i que tenen coses molt bones no es el meu model de Club encara que segur em falten moltes dades per ser més objectiu.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola de nou, Frederic,

Entenc el que dius, sempre has estat genialment caòtic.

Referent al que dius dels clubs del futur, estic d’acord amb el que dius del Sant Martí i el Tres Peons, però discrepo sobre la teva visió del Peona i Peó (tu mateix dius que et falten dades per ser més objectiu), el Peona i Peó és un club amb una projecció impressionant, amb moltíssima gent jove i més que jove; no sé com ho fan en clau interna, però en clau externa, el que fan sona molt bé. Aprofito per felicitar a l’Enric García, i per extensió al Peona i Peó, per aquesta nova proposta radiofònica per Internet, “Radiosa Actualitat”, de difusió de les activitats del Peona i Peó, una iniciativa nova i atractiva.

Salutacions,

Joaquim ha dit...

A Sant Andreu, tenint en compte que Sant Andreu antigament també incloïa la part actual de Nou Barri, hi havia els següents clubs, ara extingits:

Joventut Escaquista (c/ Coroleu)
Penya Enroc (c/ Gran de St.Andreu)
Club d'Escacs Tres Torres (c/ Eduard Tubau/Selva)
Club d'Escacs Agrupació Muntanya (c/ Coroleu)
Club d'Escacs Sant Andreu (n'hi havia dos: un al carrer Gran de Sant Andreu -Catalanistes) i un altre al Passeig de Fabra i Puig (al costat de l'antic cinema Odeón). L'any 1931 es fusionaren amb la Joventut Escaquista.
No tenen res a veure amb l'actual C.C.Sant Andreu, fundat l'any 1919.
Club d'Escacs Granja (c/ Gran Sant Andreu, cantonada St.Adrià)
A.A.Ildefonso Juyol, (ubicat en el barri del Bon Pastor, centre Merced Gonzaga, 14, Baró de Viver)
Club d'Escacs Peón (passeig Urrútia 82)
I de segur que n'hi ha més que ara ben bé no recordo, com La Maquinista o bé les Hilaturas de Fabra & Coats.

Roger Salvo ha dit...

Moltes gràcies Joaquim, les teves aportacions són molt importants. La teva tasca de recuperació de la història dels escacs catalans no té preu, sóc un “addicte” dels teus articles.

Salutacions,