dijous, 1 de novembre del 2018

Breus comentaris (19)


Com he fet en articles anteriors, utilitzo aquest títol de “Breus comentaris” per expressar plantejaments curts, però de temes que entenc suficientment interessants com per parlar d'ells.

El “Breus” d’avui és el segon que faig aquest any i el dinovè en total. Habitualment, faig una aproximació a tres temes.

Avui vull parlar de tres temes totalment diferents, però no per això menys interessants.

El primer comentari el dedico a “Ajedrez Noticias Diarias”. En un article aparegut l'1 de setembre d'enguany ja vaig parlar de la reaparició d'aquesta revista digital; avui vull parlar dels seus editorials en aquesta nova etapa.


En concret són sis. En general m'han semblat bons editorials, però el que més m'ha cridat l'atenció és que no es “casen” amb ningú. Es pot estar més o menys d'acord amb el que diuen, cada persona té la llibertat de pensar com vulgui, però el que jo valoro d'aquests editorials és la credibilitat d'escriure amb llibertat.

Foto: Ajedrez Noticias Diarias

Podeu consultar el vigent editorial des d’aquest enllaç.

Podeu consultar els anteriors editorials des d’aquest enllaç.

En el segon comentari vull parlar d'una proposta de modificació del reglament, que la Federació Catalana d'Escacs pensa portar a la propera Assemblea de clubs del proper 24 de novembre.

En concret la modificació és sobre l'edat per poder competir als campionats de veterans a Catalunya.


Fa poques setmanes felicitava des d'aquest blog a la FCE per seguir mantenint el criteri de ser veterans a partir dels 60 anys i ara em surten amb això. Sincerament crec que és un pas enrere; no tan sols pel tema de rejovenir la categoria, sinó també perquè deixen en l'aire el poder fer dues categories segons la participació. Home, per ser un reglament (d'un reglament sempre s'espera que deixi les coses el més clar possible) no deixa de ser una mica “bunyol”.

Aquesta federació ja fa que funciona un any i mig, i s'han proposat fer canvis i més canvis. Els canvis estan bé si realment es té la seguretat que són per millorar, si no es té aquesta seguretat, millor que apliquin aquella màxima: “els experiments amb gasosa”.

El tercer comentari és per referir-me a l'aparició d'una nova radio sobre escacs per internet, una molt bona notícia!


Em refereixo al Programa de radio del “8x8” a Radio Kanal Barcelona. Aquest programa sobre actualitat escaquística el porta l’Abel Segura i compta amb la col·laboració com a tertulians habituals del Manel Arellano i el David Vigo. El programa també té invitats segons el tema principal que volen tractar.


Des d'aquestes línies vull desitjar-los molta sort i encert.

Salut i escacs

5 comentaris:

jamesfo8376 ha dit...

?I was more than happy to search out this internet-site.I needed to thanks on your time for this excellent read!! I positively having fun with each little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post. play casino

Fred ha dit...

Hola Roger Aquest "Breus comentaris em semblen molt encertats.Començo pel tercer ja que crec que estem totalment d'acord.Tot el que sigui divulgar els esacs mereix el nostre soport.Bravo per tots els amics que fan posible aquests programes!!!!!!.
Ajedrez ND Celebro que el Toni Ayza ens hagui tornat la seva web que tant ha fet pels escacs catalans.Les dues editorials ultimes son molt encertades desde el meu punt de vista i sobre Bajarse el Elo amenaço amb fer una proposta organitzativa per debatre!!!
En quant al veterans aqui estic segur que discrepem.D'entrada penso que el calificatiu veterans ja porta a discusio.En el futbol als 30 anys ja ets un veterà i en els escacs Botvinik defensava que la millor edat era de 28 a 35 anys i després cada any que pasava de manera imperceptible ja s'anava perdent pistonada encara que tots firmariem per jugar com Korchnoi o Ulhmann als seus vuitanta anys!!!!!.Hem d'entendre que amb la enorme quantitat de tornejos que es juguen cal trobar mes incentius i rejuvenir aquest torneig ho trobo bé ja que penso que si s'aconsegueix ampliar el doble la inscripció les condicions dels hotels i les sales de joc milloraran ostensiblement.Per altre banda penso que cal anar a substituir aquest terme per trams d'edats con succeeix amb els actuals "juvenils" molt millors que el de la nostra epoca on estavem tots junts i es produien autentiques masacres .
Bé,company m'agradat molt l'article i la enorme quantitat de feina que has desenvolupat.Els teus lectors et felicitem i ho agraim!!!!Fins la setmana que vé amic!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Gràcies pel teu suport a l'article. Es clar que sobre el tema dels veterans discrepem, és un tema sobre el qual hem parlat moltes vegades i he comprovat que els meus arguments no són suficients perquè canviïs de criteri.

Com t'he explicat en nombroses ocasions, no és convenient entrar en plantejaments organitzatius per qüestions exclusivament monetàries, com sovint fan la FIDE i FEDA, especialment en el tema dels campionats de veterans. Tampoc crec que sigui escaient treure les coses de context; les categories de menors, les anomenades “sub” tenen el seu sentit, organitzar campionats per trams d'edats amb criteris no tan sols organitzatius sinó també pedagògics tant en la vesant dels escacs com en les altres disciplines que un menor ha d'assolir.

En el tema dels veterans (potser estic d'acord amb tu que el terme no és el més afortunat) també és important que es tingui en compte el concepte edat. Com tu saps molt bé, a partir de certa edat (que no és als 50 anys, tampoc als 55 anys) i no a tothom igual, és comencen a tenir problemes mentals (memòria, concentració, lapsus que representen algun error greu, etc.) i també físics (a quants de nosaltres ens toca anar a pitjar més sovint del que ens agradaria durant una partida? Tan sols és un exemple de moltes altres coses), és aquest col·lectiu el que necessita una categoria especifica. Afortunadament les persones d'aquesta categoria (veterans) també poden jugar la majoria de les altres competicions.

No tenir clar qui són les persones que han d'estar a la categoria de veterans és un error, i fer aquest canvis per temes monetaris i organitzatius, encara és més greu.

Com sé que quan t'enroques en un tema no et “baixes del burro” ni a canonades, doncs no tinc gaires esperances de que canviïs de parer, no obstant això t'aprecio company!!

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola de nou Roger.Es cert que quant crec que tinc raò es dificil que canvii d'opiniò i m'enrroco.Es un fet.Ara bé dit això si que penso que alguns canvis son necesaris i que les coses no son inamovibles i afortunadament evolucionen-Per un costat es cert que la esperança de vida ha augmentat(toco fusta) i per tant entre els " veterans" ja comencen també a haver trams d'edat(Fernando Sanz que apart de jugar a escacs també es un bon tenista em comentava fà uns anys que va guanyar un torneig de majors de 70 anys!!!) Per tant en quant el nom jo plantejaria el concepte Plus de x anys.No es tracta exclusivament d'aspectes monetaris encara que es cert que al arribar a la"tercera edat"disminueix el poder adquisitiu i potser amb la quantitat enorme de tornejos que es fan no es excesivament atractiu un torneig especific si no es fà com a lInserso una oferta ludica mes amplia.També es cert que si s'aconsegueix mes gent es poden reinvertir els guanys amb els participants.Es a dir (Cruyff dixit) "el dinero en el campo y no en el banco"Per altre banda el aspecte generacional es molt agradable i nomes cal veure en el per equips els deu minuts que perdem tots saludant als amics que no veiem des de l'any pasat.Tot el que dius sobre la edat es cert pero a tots ens agrada jugar contra els mes forts(en aquest cas els mes joves) Per tant encara que estic segur que no et convencere ni ho pretenc proposar un tram d'edats per adults es podria provar i penso que tindria una certa acceptació i aqui no haurien baixades d'Elo!!!!! Per acabar també ho dic publicament una vegada mes:T'aprecio company!!!!!Fred

Roger Salvo ha dit...

Tu ho has dit: “quan crec que tinc raó és difícil que canviï d'opinió” i després segueixes amb la teva, en aquestes situacions, ja fa molts anys que sé que els arguments no serveixen, amb lo qual: una abraçada, company!