dijous, 14 de gener del 2021

Els “Alfils d’Horwitz”



Bernard Horwitz (1808-1885). La seva fama es va fonamentar en la publicació del llibre "Chess Studies or Endings of games" (1851), una col·lecció d'instructius finals que va recopilar amb l'ajuda del músic alemany Kling, juntament amb el qual va publicar també la revista "The Chess Player" ( 1851-1853). Com a jugador va obtenir resultats regulars; va perdre encontres contra Staunton, Harrwitz, Kieseritsky, Williams i Kolisch, però va derrotar entre d'altres a Bird i Schulten. Però la seva aportació més coneguda als escacs la va reconèixer Aaron Nimzovich qui va denominar "Alfils d’Horwitz", a dos alfils que, recorrent diagonals veïnes, ataquen en forma conjunta l'enroc enemic.


Cal remarcar que l'estructura dels “Alfils d'Horwitz” dona la possibilitat, si el defensor ho permet, de poder fer el famós sacrifici dels dos alfils.

La veritat és que en el meu cas, després de 50 anys de federat, no recordo haver-ho pogut desenvolupar mai. No obstant això és important conèixer les seves claus.

Us passo aquest vídeo explicatiu:



En el següent vídeo podem veure el desenllaç de la famosa partida a on diuen que es va desenvolupar aquest sacrifici per primera vegada (francament jo no ho crec, però possiblement és la primera en la qual va quedar constància).




En aquest vídeo Nimzovich va probar la seva medicina, i per desgracia d'ell per part del seu poc amic Tarrasch.




A continuació us passo un vídeo amb una partida entre els grans mestres Vladimir Malakho i Igor Efimov, jugada al XII Campionat de França per equips (maig de 2019). Al llarg de la partida surten a la llum molts aspectes molt didàctics, entre els quals destaquen les següents idees: 1. Idees d'obertura en la Reti-Eslava 2. Plans d'atac amb els alfils d'Horwitz i el cavall de Pillsbury. 3. Idees de defensa mitjançant el sacrifici de material per anul·lar l'atac. 4. El mat de Blackburne.



Aquest vídeo està fet pel monitor i entrenador el MI Michael Rahal, des del meu punt de vista un dels millors que tenim a Espanya. Els seus vídeos són molt professionals i didàctics. Els que podeu adquirir gratis (que són molts) són un autèntic regal i els que tenen un preu, realment val la pena adquirir-los. 

Salut i escacs,

2 comentaris:

Francesc Nicolás ha dit...

Jo també segueixo al MF Luis Fernández Siles i al GM Carlos Matamoros ambdós molt didàctics tant per a principiants com a experts.

Roger Salvo ha dit...

Totalment d'acord, són dos molt bons comunicadors amb vídeos molt interessants.