dijous, 28 de gener del 2021

El final de les federacions d'escacs?


La veritat que cada cop em dona més mandra això d’escriure en aquest blog. Poca cosa hi ha en el panorama escaquístic proper i el que hi ha és d'escacs “on line”, tema que com he comentat sovint no és una especialitat que m'agradi gaire.

Curiosament un tema que m'ha cridat l’atenció (per denominar-lo d'alguna manera)  ha estat la discussió que s'ha produït a Facebook sobre si el Campionat de Catalunya Llampec per Equips online, organitzat per la Federació Catalana d'Escacs, tenia que estar reservat (com posava a les seves bases) a persones afiliades a la FCE, o si havia d'haver estat obert a qualsevol persona que el volgués jugar.

Imatge: FCE

Francament no entenc la polèmica, si una entitat organitza una festa pels seus socis, doncs és clar que sols poden anar els socis. Òbviament, aquesta entitat, podria fer la festa oberta a tothom, però si (dins de les seves potestats) no ho fa, on està els problema?

En fi, a vegades les coses no són tan complicades, però en general, com a societat, últimament ens agrada complicar-ho tot.

Després d'aquesta introducció (ja sabeu que tinc el defecte d'entrollar-me), toca parlar del perquè del títol d'aquest article. 

El passat diumenge, vaig mirar l'últim vídeo del programa radiofònic  Xarxa de mat, en aquest programa és va fer referencia a un article que havia sortit publicat al blog Sandeajedrez amb el títol de “Netflix y el fin de las federaciones de ajedrez”.


Podeu llegir aquest article entrant en aquest enllaç.

L'article planteja que els escacs “on line” acabaran desbancant els escacs presencials i això farà que no tinguin sentit les federacions d'escacs.

A l'article el seu autor planteja un seguit d'arguments que a mi, sincerament, no em convencen.

La part en que esposa el desprestigi en que estan les federacions (en aquest cas la seva i la FEDA) crec que hauria de obrir un altre debat i no crec que sigui suficient per a que moltes persones deixin de jugar els escacs presencials.

En canvi el tema de que per molta gent pot ser més atractiu i còmode jugar per Internet, si que forma part d'aquest debat.

En aquest sentit, si heu llegit l'article en qüestió hi ha un redactat que diu:



Des del meu punt de vista crec que aquest argument no es pot aplicar a les federacions d'escacs en general. No sé si això té gaire sentit a Galicia ja que desconec la realitat dels escacs a Galicia i no puc tenir un criteri sobre aquella realitat. En canvi si que puc dir que el criteri exposat a l'article en absolut és possible a la realitat dels escacs a Catalunya.

A Catalunya a part dels tornejos oficials organitzats per la FCE i les seves respectives delegacions, i hi ha desenes de tornejos a ronda setmanal, organitzats pels clubs, pràcticament tots els dies de la setmana, que mouen centenars de jugadors. També hi ha molts circuïts de partides llampec i tornejos de semi ràpides.

Com exemple us poso aquesta fotografia de la sala de joc del IX Torneig Clàssic del Club d’Escacs Sant Martí, que es va jugar tots els dijous del 18 de gener al 12 de març de 2020, amb 85 participants. Va finalitzar pocs dies abans del confinament.


 Si a això afegim el Circuït Català d'Oberts Internacionals organitzats a l’estiu i tenim en compte que al Campionat de Catalunya per equips trobem una gran quantitat de jugadors que no juguen altres competicions però any rere any si que juguen aquesta competició, doncs podem dir que l'oferta per poder jugar als escacs presencials és molt gran, i que hi ha una gran fidelitat per part de milers de jugadors a alguna o varies d'aquestes competicions. Aquesta fidelitat decanta els escacs presencials a Catalunya molt per sobre de la comoditat de jugar per Internet.

Crec que abans de la pandèmia ja hi havia a Catalunya molts jugadors que jugaven per Internet, però molts d'aquest no renunciaven a jugar els escacs presencials. Les dues modalitats són compatibles (o no, segons la persona) però és clar per a mi que els escacs per Internet no acabaran amb els escacs presencials.

No sóc ingenu i penso que moltes coses seran diferents quan aquest mal son que estem patint s'acabi. Però això no serà patrimoni dels escacs, malauradament moltes coses a vida canviaran i no precisament a millor.

Que la nova situació farà que hagi qüestions canviants en els escacs, possiblement. Però d'això a dir que les federacions desapareixeran, home, em sembla exagerat.

Salut i escacs,