dijous, 21 de gener del 2021

Llibres (19)

Torno a la secció de “Llibres”. Com he comentat més d'una vegada, sempre parlo de llibres que he llegit o com a mínim consultat. La qual cosa vol dir que són llibres que he adquirit i conseqüentment són meus.

Doncs si, a la meva petita biblioteca  en aquests moments tinc 546 llibres d'escacs. Puc donar una xifra rodona perquè recentment he fet un inventari i òbviament els he comptat. No puc dir que són gaires si ho comparem amb els grans col·leccionistes de llibres d'escacs, però tampoc es pot dir que és una quantitat minsa, no?

Avui vull parlar d'uns dels últims títols que he adquirit. Són tres i els tres tenen en comú que tracten sobre tornejos, bons tornejos històrics, i que estan editats per la mateixa editorial, en concret l’Editorial Chessy.

Imatge: Facebook

L'Editorial Chessy s'està especialitzant en “repescar” grans tornejos d'altres temps i ho fan realment bé.

El primer llibre del qual us vull parlar, editat l'any 2019, és sobre el Torneig de Candidats de 1959. Un torneig amb la presencia de jugadors tan qualificats com: Tahl, Keres, Petrosian, Smyslov, Grigoric, Fischer, Olafsson i Benko.


Aquest va ser el quart torneig de candidats i es va celebrar del 7 de setembre fins el 29 d'octubre de 1959. L'esdeveniment es va realitzar a les ciutats iugoslaves de Bled, Zagreb i Belgrad. Vuit dels jugadors d'escacs més forts del món es van disputar el dret de desafiar al campió mundial Mikhail Botvinnik pel títol de campió mundial d'escacs. Va ser un encontre èpic de 28 rondes, cada competidor enfrontant-se als altres quatre vegades durant dos mesos. El torneig va obrir les portes a Mikhail Tal (1936-1992) per poder disputar el matx pel Campionat del món i convertir-se en el campió mundial d'escacs més jove fins aquell moment.

La classificació final va ser aquesta:


Us passo dos vídeos amb dues partides de Tahl en aquest torneig, espero que us agradin.






El segon llibre, editat l'any 2020, tracta sobre el Torneig Internacional de Carlsbad 1929. Torneig que es va celebrar a Carlsbad, entre el 31 de juliol i el 26 d'agost de 1929.


El torneig va comptar amb 22 participants, entre els quals es trobaven els més notables escaquistes del moment. Destaca la presència de l'excampió mundial José Raúl Capablanca, el futur campió de món Max Euwe, a més d'altres destacats jugadors com Iefim Bogoliúbov, Akiba Rubinstein, Rudolf Spielmann i Frank J. Marshall. Els únics absents de l'elit escaquística del moment van ser el campió mundial Alexander Alekhine i l'excampió Emmanuel Lasker. El torneig va resultar el màxim èxit en la carrera d'Aaron Ninzowitsch qui va realitzar un molt bon torneig i va finalitzar amb mig punt per davant de Capablanca.

La classificació final d'aquest torneig va ser aquesta:


Us passo un vídeo amb una partida de Capablanca en aquest torneig.




El tercer llibre, editat també l'any 2020, tracta sobre el Torneig de Nova York 1927


Aquest Torneig Internacional d'Escacs es va celebrar entre el 19 de febrer i el 23 de març de 1927, amb sis forts participants: Capablanca, Alekhine, Nimzowitsch, Vidmar, Spielmann i Marshall. El torneig acaba amb una victòria inobjectable del campió de món José Raúl Capablanca. El cubà finalitza de forma invicta el torneig traient dos punts i mig d'avantatge sobre el seu més proper competidor. Segon alguns historiadors, aquesta fàcil victòria va poder influir en la baixa preparació realitzada pel matx pel campionat de món que s'efectuaria només uns mesos després, potser si, no ho podem saber; però el que si podem tenir de cert és que Alekhine va estudiar en profunditat a Capablanca a partir d'aquest torneig i ho va aplicar al Campionat del món.

La classificació final va ser aquesta:



Us passo un vídeo amb una partida de Capablanca en aquest torneig.



Tal i com jo ho veig, aquests tipus de llibres són per llegir-los amb calma i omplir-nos de cultura de la historia dels escacs i també, gaudir amb les seves partides, partides entre grans jugadors dels quals sempre podem aprendre.

En aquest sentit, us recomano que adquiriu aquests tres llibres, val la pena.

Salut i escacs,