diumenge, 5 de novembre del 2023

Breus comentaris (32)


Com sabeu els que seguiu aquest blog, utilitzo el títol de "Breus comentaris" per expressar plantejaments curts, però de temes que entenc suficientment interessants com per parlar d'ells.

L'anterior Breus cometaris el vaig fer el 31 de maig de 2023. Podeu accedir a aquell article des d'aquest enllaç.

En aquesta ocasió vull tractar tres temes realment peculiars, cadascuns d'ells mereixedor d'un article individual i, potser, més endavant ho faci. Però per ara tan sols vull fer uns petits apunts.

El primer comentari és sobre l'Elo internacional, es a dir, l'Elo de la FIDE.

 

Imatge: FIDE

Segons publica el Toni Ayza (persona normalment molt ben informada) al seu web "Ajedrez Noticias Diarias" l'Elo FIDE podria tenir canvis significatius, sobretot per a les categories més baixes.

Imatge: Ajedreznd

Aquest tema mereix un article propi, més endavant quan és produeixi aquest canvi, si tinc la suficient informació, probablement ho faré.

El títol d'aquest article podria ser: "Elo = a "camelo" (si ja sé que "camelo" és una paraula castellana, però queda bé, no?)

El segon comentari és sobre els reglaments de la Federació Catalana d'Escacs. Al passat Campionat de Catalunya per equips va haver un “poti poti” impressionant sobre les interpretacions reglamentaries i abundants queixes.

Imatge: FCE

En la propera assemblea de la FCE, convocada pel proper dia 25 de novembre, tan sols es plantegen canvis reglamentaris a la Divisió d’Honor (a vegades sembla que per a ells les altres categories no existeixen) i al Campionat de Catalunya individual.  

La veritat és que no tan sols el reglament del Campionat per equips té grans contradiccions i difícil interpretació, la resta de reglaments de la FCE també tenen fortes deficiències.

Tot això ve de fa molt temps (massa temps) i gran part és conseqüència de no haver canviat els reglaments quan tocava i en canvi haver fet "refregits" (es a dir, el que popularment es diu "vestir un Sant despullant un altra").


Foto: FCE

Ara ja toca si o si, però em temo que com a màxim es faran uns altres "refregits". És difícil d'entendre que sent president de la FCE un reputat advocat com és el Sr. Jose Claudio Viñas, puguin passar aquestes coses. Però ja se sap "En casa del herrero cuchillo de palo".


El tercer comentari també va de la FCE. Com podeu escoltar a l'enllaç de l'anterior breus, al vídeo que Xarxa de mat va fer el mateix dia 27 de maig. El programa va estar portat per l'Enric García que va entrevistar al Toni Ayza (tots dos van estar a l'assemblea), en aquella ocasió feien esment (entre altres temes) als canvis a la vocalia de la executiva de la FCE sobre la persona que portaria la responsabilitat sobre els temes que afectaven a les dones.

Imatge: FCE

Aquesta persona va ser la Marina Ponsa, i tant el Toni Ayza com l'Enric García van comentar el canvi del nom d'aquesta vocalia, d'Escacs i Dona a Comissió feminista.


Foto: FCE

Uns quants mesos després, la FCE va publicar l'acta d'aquella assemblea (crec que no és de rebut trigar tant), a l'Informe del President podem llegir això sobre aquest tema:


Després en el mateix acte podem llegir el que va dir a l'assemblea la Marina Ponsa:


Podeu consultar l'acta secera des d'aquest
enllaç.

Però, misteris dels misteris, si aneu al web de la FCE, a la part on surt l'organigrama trobareu això:


Imatge: web FCE

No surt per cap lloc ni la vocalia de la dona i ni la seva responsable.

No sé que està passant en aquest tema, però seria desitjable que per part de la FCE hagués una mica més de transparència.

Aquest és el meu punt de vista, però amb la informació que he posat, cadascú pot tenir el seu.

Salut i escacs,