divendres, 1 de setembre de 2023

Ja estem al mes de setembre


Ja estem al mes de setembre, el mes d'agost és passat i el mes de setembre és present i futur.

L'article anterior, titulat "L'agost tancat", el vaig finalitzar amb aquestes paraules: "Espero i desitjo estar al mes de setembre totalment recuperat d'aquest ensurt mèdic. El meu compromís és que aquest blog torni al setembre. Ens retrobem al setembre!!"

Doncs, la resposta a aquesta frase és: no i si; no estic totalment recuperat, però vaig pel bon camí, i si, complint el meu compromís, a dia d'avui segueixo endavant amb aquest blog.

Durant el mes d'agost, he de confessar que no he estat gaire pels escacs. No obstant això m'he assabentat de temes escaquístics importants desenvolupats en aquest mes com han estat  els tornejos del Circuit Català, la Copa del Món FIDE guanyada per Magnus Carlsen, i malauradament, la mort d'Aleksandar Matanovic.


Aleksandar Matanovic. Foto: Informator 127

XXXII Festival Internacional d'Escacs La Pobla de Lillet


47è Obert internacional d'escacs ciutat de Badalona


V Obert Internacional d'Escacs Sant Adrià de Besòs 2023


Open Internacional de Sants 2023 - Ciutat de Barcelona


Copa del Món FIDE 2023


El passat 9 d'agost ens va deixar als 94 anys Aleksandar Matanovic. Matanovic va ser un membre destacat de la generació daurada dels escacs iugoslaus, juntament amb Svetozar Gligoric, Borislav Ivkov i Aleksandar Matulovic, que van formar un equip formidable. Va participar en dotze olimpíades d'escacs entre 1954 i 1978, guanyant cinc medalles de plata i quatre de bronze per equips, i cinc medalles individuals (una d'or, tres de plata i una de bronze). També va ser medallista en cinc campionats europeus per equips (quatre de plata i una de bronze).

Cal destacar les seves victòries sobre David Bronstein, sobre Mikhail Tal, sobre Tigran Petrosian i sobre Bobby Fischer. També hem de recordar bons resultats contra altres campions mundials com Smyslov, Botvinnik, Spassky i Karpov.

Però, a pesar de ser, en els seus millors anys un molt fort Gran Mestre, el seu gran llegat escaquístic va ser com a escriptor i editor, i destacar la seva enorme contribució al desenvolupament i difusió dels escacs.

A la dècada dels anys seixanta, Matanovic va deixar paulatinament el seu interès per la competició i es va dedicar més a la tasca editorial. L'any 1966 va fundar juntament amb Milivoje Molerovic la companyia Informator, que publicava periòdicament llibres amb les millors partides comentades.

Aquest va ser el primer exemplar de l'Informator

Si voleu tenir més informació sobre aquest tema, podeu consultar un article que vaig fer l'any 2016 sobre el 50 aniversari de l'informator. El trobareu entrant en aquest enllaç.

En fi, Matanovic va ser un gran jugador i un millor difusor dels escacs. Cal recordar el seu llegat i no deixem que es perdi la seva memòria.

Salut i escacs,