dijous, 21 de setembre del 2023

Mat de Rei i dos cavalls contra Rei


Com és conegut, Rei i dos cavalls no poden fer mat al Rei contrari sol; bé, en realitat si que es pot, però sempre i quan la part feble col·labori de valent . Però si en aquesta equació, la part més feble té, a més, un peó, s'aconsegueix, de vegades, fer mat, perquè desapareixen les opcions de rei ofegat. Com que el peó ha d'estar bloquejat per un cavall, el monarca s'ha d'arraconar amb un sol Cavall. En el seu intent d'evitar l'arraconament, el Rei de la part més feble pot ensopegar amb el Cavall de reserva. I sota aquesta doble pressió es veu obligat a ficar-se a la cantonada.

Després d'això actua el Cavall de reserva i mentre el peó alliberat es dirigeix a la vuitena banda s'aconsegueix, de vegades, fer mat amb dos cavalls.

En realitat aquestes posicions no es donen gaire a la pràctica (jo porto jugant als escacs federats més de 50 anys i mai m'he trobat amb aquesta situació) però és bo conèixer com tractar-les.

En fi, després de la petita explicació inicial, us passo uns vídeos a on persones més capacitades que jo, donen una millor versió de l'explicació:








Aquest, com molts altres, és un final que cal conèixer. Sí, ja sé que és un final complicat i que no és fàcil que ens el trobem a la pràctica; però, com a mínim, si no som capaços de dominar-lo, si que és important tenir un mínim de coneixements sobre ell.

Salut i escacs,