divendres, 27 de gener del 2023

Clàssic Sant Martí. Tercera ronda.



26 de gener de 2023. Tercera ronda del X Torneig Clàssic Internacional Sant Martí 2023.

Avui, afortunadament, ja m'he pogut personar a la sala de joc i he pogut fer unes quantes fotografies. Missió no gaire fàcil ja que la il·luminació de la sala de joc fa complicat fer les fotos sense flahs (quan s'està jugant, fer fotografies amb flahs pot molestar als jugadors).

En aquesta ronda ja han començat a haver sorpreses significatives. La primera ha estat al primer tauler, amb la victòria del Juan Antonio Villar sobre el numero 1 del rànquing, el Mestre Internacional Luis Rojas. La segona sorpresa ha estat les taules entre Ismael Molano i el número tres del ràquing, el Mestre Internacional Arturo Vidarte.   

Aquestes han estat les dues grans sorpreses, però cal remarcar també com a sorpreses la victòria del sempre perillós Antoni Fabregas enfront del meu amic l’Evarist Pérez i la victòria de l’Armando Daguro sobre el Carlos Fernández.

Aquestes han estat les sorpreses més destacades. Podria seguir parlant d'algunes altres sorpreses tenint en compte les diferencies d'Elo d'alguns participants; però també m'he adonat que això pot ser enganyós.

En aquest sentit voldria comentar una paradoxa que ens toca viure en tots els tornejos que el rànquing inicial es fa amb Elo internacional (pràcticament tots els tornejos individuals), i voldria començar amb un exemple que s'ha donat en aquesta tercera ronda. S'han enfrontat l'Aramí Lobo, prometedora jugadora del Llinars, amb un Elo internacional de 1666, amb el meu amic l'Andrés Rojas amb un Elo internacional de 1864. El resultat ha estat de taules i com l'Andrés té 200 punts més d’Elo internacional amb aquestes taules ha perdut 5 punts d'Elo internacional. Ara bé, passem a veure l'Elo català d'aquests contrincants del dia d'avui: l'Aramí Lobo té un Elo català de 2052 i l'Andrés Rojas de 2061. Francament, penso que l'Elo català s'ajusta més al nivell actual d'aquests contendents d'avui.

Aquesta distorsió entre l'Elo internacional i l'Elo català no crec que sigui bona i possiblement és un problema, ja que si els Elos no ens donen una visió aproximada de la força dels jugadors, doncs aquesta eina deixa de ser efectiva.

En fi, tan sols és una reflexió, “savis té l'església” en aquest cas les federacions i em dona la impressió que no estan per aquesta tasca.    

Podeu consultar els resultats d'aquesta ronda des d'aquest enllaç

Us passo unes fotografies:



























Tercera ronda i tot sembla que està funcionant força bé.

Salut i escacs,