dimarts, 30 de març de 2021

La mort i els escacs

Parlar de morts en aquests temps de pandèmia pot semblar fora de lloc. Doncs no, després de 27.922.298 morts al Món, 75.010 morts a Espanya i 21.277 morts a Catalunya durant el que portem de pandèmia; recordar que estan morint persones i que això no és un vídeojoc ni una pel·lícula, ho tindríem que tenir molt present.

Fischer va dir que els escacs eren com la vida. La vida és una lluita constant i els escacs també; els escacs són una lluita en la qual per a que un guanyi el altre ha de morir (perdre). En aquest sentit em quedo amb les paraules de Mario Benedetti: "Després de tot la mort és només un símptoma de que hi va haver vida". Tan sols un matis, a la vida, més tard o més d'hora, sempre hi ha la mort, mentre que als escacs existeixen les taules (l'empat). Un matis no gaire petit.

Foto: Psiquiatria.com

Us passo algunes frases, de personatges celebres de la història, sobre aquest tema:

"No és que m'espanti la mort. És tan sols que no vull ser-hi quan passi". Woody Allen.

"L'únic que ens separa de la mort és el temps". Ernest Hemingway.

"L'únic que arriba amb seguretat és la mort". Gabriel García Márquez.

“Una cosa hi ha tan evident com la mort i és la vida”. Charles Chaplin.

"Però la vida és curta: vivint, tot falta; morint, tot sobra". Fèlix Lope de Vega.

"Estima ara mentre vius ja que mort no ho podràs aconseguir". William Shakespeare.

"No tinc por de la mort, però no tinc pressa de morir. Tinc molt a fer primer ". Stephen Hawking.

"La mort és una vida viscuda. La vida és una mort que ve". Jorge Luis Borges.

“La mort és una quimera: perquè mentre jo existeixo, no existeix la mort; i quan existeix la mort, ja no existeixo jo”. Epicur de Samos.

"La mort només té importància en la mesura que ens fa reflexionar sobre el valor de la vida." André Malraux.

“Què senzilla és la mort: què senzilla!; però què injustament arrabassada! No sap caminar a poc a poc, i acoltella quan menys s'espera la seva tèrbola ganivetada”. Miguel Hernández.

“Diferents en la vida, els homes són semblants a la mort”. Lao-Tsé.

"Als morts no els importa com són els seus funerals. Les exèquies sumptuoses serveixen per satisfer la vanitat dels vius ". Eurípides

"He meditat sovint sobre la mort i trobo que és el menor de tots els mals". Francis Bacon.

Amb respecte als escacs, fer referencia a la mort no està gaire contemplat. Normal, a ningú l'agrada tocar aquest tema.

Imatge: Chess.com

 Però si que hi ha alguna cosa.

Fa pocs mesos l'amic Marc López Forn va penjar aquest vídeo. Un vídeo força bo.Tinc que dir que el Marc López sempre m’ha caigut força bé; i no estic parlant d’ara que ha aconseguit una certa popularitat a les xarxes, sinó que puc parlar de fa ja alguns anys quan vam coincidir en algun obert i ja em va semblar un “noi” molt maco.

En aquest vídeo heu vist que es fa referencia a la pel·lícula d’Ingmar Bergman “El setè segell”, sens dubte la pel·lícula més famosa sobre la mort i a més amb els escacs per mig.

Us passo un vídeo amb la escena cabdal d’aquesta pel·lícula (sembla ser que tan sols es pot veure des de YouTube, doneu a YouTube i el podreu veure).


Si teniu també ganes i temps us passo la pel·lícula sencera (sembla ser que tan sols es pot veure des de YouTube, doneu a YouTube i  podreu veure la pel·lícula).He trobat un altre vídeo que toca una història sobre una partida d'escacs entre la mort i un humà.En aquest altre vídeo podeu trobar una cançó sobre aquest tema. No sé si us agrada aquest tipus de música, però trobo que no deixa de ser interessant.En fi, tant a la vida com als escacs qualsevol error ens pot portar al “escac i mat”. Si us plau, mirem de cuidar-nos.

Salut i escacs,