dijous, 26 de novembre del 2020

Dades (12)


Torno al format “Dades” en aquesta ocasió “Dades 12”. En aquest article vull parlar dels clubs afiliats a la Federació Catalana d’Escacs (FCE) que en aquests moments hi ha.

Tal com parlava en un article recent, no sabem com repercutirà la situació derivada de la pandèmia en alguns clubs. Certament alguns poden estar en perill de desaparició, esperem que això no passi, però per tenir una visió global quan comencem a poder recuperar-nos, és necessari saber com estem en aquests moments.

En aquest article vull donar aquesta situació actual de quins són els clubs afiliats a la Federació Catalana, i vull aprofitar l’ocasió per donar una visió geogràfica d'aquests fets.

Els indicadors de la FCE de l'any 2019 feien la següent referencia sobre quantitat de clubs catalans en el període 2010-2018:


Aquesta relació de clubs estava estructurada per delegacions, però jo ho vull fer, a més, per comarques.

COMARQUES DE BARCELONA

Imatge: viatgeaddictes.com

A totes les comarques de Barcelona hi ha com a mínim un club. La relació de clubs per comarca és aquesta:

Barcelonès 34 clubs.














Baix Llobregat 23 clubs.

Vallès Oriental 16 clubs.

Vallès Occidental 15 clubs.

Maresme 13 clubs.

Bages 10 clubs.

Osona 7 clubs.

Anoia 4 clubs.

Garraf 4 clubs.

Berguedà 2 clubs.

Moianès 2 clubs.

Alt Penedès 1 club.

Total clubs a les comarques de Barcelona 131 clubs.

COMARQUES DE TARRAGONA

Imatge: viatgeaddictes.com

A totes les comarques de Tarragona hi ha com a mínim un club. La relació de clubs per comarca és aquesta:

Baix Camp 9 clubs.

Tarragonès 6 clubs.

Alt Camp 3 clubs.

Baix Ebre 3 clubs.

Baix Penedès 3 clubs.

Conca de Barberà 3 clubs.

Montsià 3 clubs.

Priorat 1 club.

Ribera d’Ebre 1 club.

Terra Alta 1 club.

Total clubs a les comarques de Tarragona 33 clubs.

COMARQUES DE GIRONA

Imatge: viatgeaddictes.com

De les vuit comarques, dues no tenen cap club afiliat a la FCE; aquestes comarques són: La Cerdanya i El Ripollès. Us passo la relació de les altres sis comarques: 

La Selva 8 clubs.

Alt Empordà 5 clubs.

Gironès 5 clubs.

Baix Empordà 4 clubs.

Garrotxa 2 clubs.

Pla de l’Estany 1 club.

Total clubs a les comarques de Girona 25 clubs.

COMARQUES DE LLEIDA

Imatge: viatgeaddictes.com

De les dotze comarques, tres no tenen cap club afiliat a la FCE; aquestes comarques són: El Pallars Jussà, El Pallars Sobirà i La Val d'Aran. Us passo la relació de les altres nou comarques:

Segrià 7 clubs.

Noguera 5 clubs.

Pla d’Urgell 2 clubs.

Segarra 2 clubs.

Urgell 2 clubs.

Alta Ribagorça 1 club.

Alt Urgell 1 club.

Garrigues 1 club.

Solsonès 1 club.

Total clubs a les comarques de Lleida 22 clubs.

CLUBS AFILIATS DE FORA DE CATALUNYA

Com molts sabeu, afiliats a la FCE hi ha uns pocs clubs que no estan a cap de les comarques esmentades anteriorment.

A part del ja molt conegut GEVA-CEA C.E. d’Andorra, que des de fa molts anys competeix a les nostres competicions. També hi ha altres tres clubs afiliats a la FCE, aquests clubs són: el BAIX SEGRE de Mequinensa, el RIU SENIA de Benicarló i el RUY LOPEZ de Vinaròs.

Si sumem tots aquests apartats ens fa 215 clubs afiliats a la Federació Catalana d'Escacs.

Imatge: FCE

Aquestes dades ens diuen que, potser, no estem malament. Sobretot si ho comparem amb altres regions de l'Estat Espanyol i també de molts altres estats propers i no tan propers.

Però també ens diuen que hi ha molt camp per millorar, que hi ha moltes zones de Catalunya a on els escacs organitzats no existeixen. Algú pot argumentar que són zones llunyanes, doncs si, però no per això deixen de ser comarques catalanes; per altra part, també trobem municipis molt més a prop de la centralitat catalana, amb unes poblacions força altes, que tampoc tenen cap club.

Ja fa molt temps que penso i he dit en aquests blog que això es té que treballar per trobar solucions, però, em dona la impressió que per a la FCE això mai ha estat un tema important.

Salut i escacs,    

 

4 comentaris:

Francesc Nicolás ha dit...

Hola Salvo, sóc el Nicolás del Foment, acabo de veure per casualitat el teu blog, en particular el que es refereix a l'any 1974 en el que parles de nosaltres. Jo també recordo aquella època en la que tu ens vas introduïr en el món dels escacs i vaig aprendre molt. Jo ara fa uns anys que jugo per internet i estic disfrutant molt. A veure si ens veiem un dia i recordem aquells temps. Et felicito per el blog, és molt interessant, segueix així. Records

Francesc Nicolás ha dit...

Ah el meu e-mail és franico59@gmail.com

Roger Salvo ha dit...

Bon dia,

Quina sorpresa tan agradable, després de tants anys, saber de tu. Recordo aquelles classes d'una manera molt especial, jo vaig posar la meva part en el vostre aprenentatge, però la vostra il·lusió i dedicació va ser lo realment important.

D'aquell grup d'adolescents, recordo molt especialment al Miquel Fernández-Díaz, el Lluis Fornés, el Juan Carlos Esparz i a tu.

Una abraçada,

Francesc Nicolás ha dit...

Si et sembla, quan passem aquesta pandèmia intentaré localitzar al Lluís Fornés, al Miquel fdez. Diaz i també al Ferran Martín que també va ser un dels primers però del Juan Carlos Esparza no tinc notícies, i podríem quedar un dia.
Si et sembla bé fes m'ho saber si us plau.

A quin club estás actualment ?, perquè penso que quan passem aquesta maleït coronavirus pot ser m'agradaria reprendre l'ambient dels escacs. Si vols pots contestarme per email a franico59@gmail.com. Salutacions