dimecres, 3 de novembre del 2021

El final en els escacs


Com sabem, en els escacs el final es refereix a la tercera etapa del joc, després de l'obertura i el mig joc, en què queden poques peces sobre el tauler i el desenllaç es perfila com a imminent.

En aquest blog no he fet gaires articles sobre els finals de partida, en realitat dos. Tots dos els vaig fer l'any 2016; un el vaig fer el 3 de juny sobre el mat d'alfil i cavall, l'altre el vaig fer el 11 de desembre amb diferents temes.

Podeu consultar l'article del 3 de juny des d'aquest enllaç.

Podeu consultar l'article de l'11 de juny des d'aquest enllaç.

El final com a etapa del joc sol començar habitualment després d'haver-se fet molts moviments i es caracteritza entre altres coses per:

  • Queden poques peces al tauler de manera que les combinacions de moviments són menys nombroses que en les etapes anteriors del joc.
  • Les peces amb moviments amplis com la dama, la torre o l'alfil tenen més llibertat de moviments en estar el tauler més buit.
  • Els peons avançats poden arribar a coronar amb el que un bàndol en desavantatge passa a tenir avantatge. No és estrany veure partides que acaben amb més de dues dames.
  • Els reis, abans figures passives, es converteixen en peces ofensives o defensives molt útils.

Imatge: zazzle.es

Sovint la línia entre el mig joc i el final no és clara, ja que pot passar gradualment o pel ràpid intercanvi d'un petit nombre de parells de peces. El final, tot i això, té característiques ben diferents respecte al mig joc, i els jugadors han d'aplicar estratègies diferents per a aquesta etapa.

Els vídeos sobre finals solen ser molt didàctics, us passo uns que m'han semblat interessants:

 















En general, els jugadors de club no tractem l'aprenentatge dels finals com seria convenient. Destinar temps a estudiar finals, sense cap mena de dubtes, dona punts i conseqüentment fa pujar l’Elo. Val la pena fer-ho!

Salut i escacs,