dilluns, 5 de juliol del 2021

Šahovski Informator



Šahovski Informator  és una prestigiosa editorial amb seu a Belgrad que periòdicament produeix llibres (o revistes amb format de llibre, si preferiu) amb aquest mateix nom, i també l'Enciclopèdia d'obertures d'escacs  (Encyclopaedia of Chess Endings, l'Opening Monographs), altres publicacions impreses, i el seu corresponent programari (incloent-hi edicions electròniques de la majoria d'edicions impreses).

Podeu accedir al seu web des d'aquest enllaç.

He de dir que aquesta editorial va ser a les dècades dels anys 70 i 80 del segle passat el referent escaquístic més important. Després, poc a poc, la seva importància en el món dels escacs ha anat minvant degut especialment a l'aparició de noves tecnologies que han anat superant el paper de la comunicació impresa.

L'any 2016 vaig fer un article sobre els 50 anys de l'Informator, el podeu llegir des d’aquest enllaç

L'últim llibre que he adquirit d'aquesta editorial a estat “2020 puzzle quest”, un llibre amb 500 problemes tàctics de posicions que es van donar a l'any 2020, amb 5 nivells de dificultat.

Un llibre d'entrenament pràctic, perfecte per fer servir, quan prem la calor, a un lloc amb ombra i una beguda freda.

Els Informators els tinc tots, bé tinc des del primer fins el 147, el 148 encara no el tinc però està demanat i en pocs dies el tindré.




Sobre l'Enciclopèdia d'obertures d'escacs  he de dir que tinc unes quantes, però ja fa molts anys que no he adquirit cap. Ja no són un referent de la teoria com van ser en altres temps.


L'any 1990, Šahovski Informator  va editar un llibre realment curiós, “El ajedrez es el ajedrez” d'Aleksandar Matanovic. Un llibre en castellà on Matanovic analitza i omple d'anècdotes 44 partides dels millors jugadors d'aquells temps.


Però el llibre que més m’ha impactat d'aquesta editorial i del qual he tret més profit, ha estat aquest:


El llibre recull 204 posicions de finals de partida, posa qui guanya (blanques o negres) i després, en altra pàgina es pot veure el desenllaç de la partida. La peculiaritat d’aquestes posicions és que tan sols toca partides jugades per dos dels millors jugadors de la història dels escacs: José Raúl Capablanca i Bobby Fischer.

Podeu consultar un article que vaig fer l'any 2016 sobre aquest llibre des d'aquests enllaç.

Possiblement molts dels escaquistes d'avui dia no coneixen aquesta editorial, o potser la coneixen molt poc. Però és ben cert que l'editorial Šahovski Informator  ha jugat un paper important a la història recent dels escacs.

Salut i escacs,