diumenge, 25 de juliol del 2021

Rey Enigma

Avui vull parlar d'un personatge realment original, un misteriós escaquista que en uns mesos ha revolucionat el món escaquístic a Espanya.

La seva identitat real només la coneixen molt poques persones, però en xarxes socials el veuen milions, es vesteix amb una disfressa i la seva cara està sempre oculta, i cada vegada que surt al carrer ho fa amb una missió. Sembla la descripció d’una nova pel·lícula de superherois, doncs no, és la vida que porta des de fa uns mesos un escaquísta conegut a la comunitat dels escacs com Rey Enigma.

Rey Enigma és tot un fenomen pels escacs a Espanya, on tots es fan la mateixa pregunta: qui hi ha sota aquesta disfressa?

Però potser abans d'entrar a la seva identitat que no sabem, millor explicar lo poc que si sabem: Rey Enigma (nom artístic) es defineix com un "escaquista professional que cerca revolucionar el món dels escacs i demostrar que els escacs no són avorrits". Té entre 35 i 40 anys, viu a Madrid, és solter, no té fills i es dedica al màrqueting i publicitat. És aficionat a tota mena d'esports, especialment el futbol, bàsquet i tennis, a més de la meditació. Rey Enigma és un bon escaquista al mateix temps que treballa en màrqueting i publicitat. La seva iniciativa vol aportar als escacs, dels quals està enamorat des de ben petit, un valor diferencial, i salvaguardar la seva identitat real.

Tot va començar a finals de l'any 2020 quan aquest personatge es va presentar els caps de setmana al Parc del Retiro a Madrid, amb un tauler d'escacs sota el braç, les peces i un rellotge, i també un bitllet de cent euros enganxat al front; ja que el repte que va plantejar als transeünts que podia trobar era que li donaria el bitllet de 100 euros al qui li pogués guanyar una partida a tres minuts per jugador. Dit i fet, tot un èxit!

Foto: El Confidencial






Aquesta iniciativa i la seva capacitat per fer-ho viral a les xarxes socials (Es va obrir un perfil a la xarxa social TikTok, va gravar cinc vídeos i als dos dies tenia 60.000 seguidors, que a la setmana van pujar fins a 100.000, i vídeos amb més d'un milió de visites) li van donar molta publicitat.

Podeu accedir al seu web des d’aquest enllaç.

Això va comportar la seva aparició a la premsa, tant física com digital, i també a l'aparició a programes de televisió.






De fet,  Rey Enigma també ha jugat fora del repte al carrer i ha jugat “on line” amb forts jugadors, el que ha comportat que ha  perdut algunes partides. Ha costat, això sí, ja que va començar amb el seu personatge al desembre de 2020. La seva primera derrota al carrer li va arribar lluny del seu hàbitat, lluny de les seves aparicions "enigmàtiques" a Madrid. Va ser a Pamplona: La gent sabia que Rey Enigma estaria a tal lloc i a tal hora. El nivell va pujar moltíssim i van anar jugadors de club a reptar-lo. Va patir les primeres derrotes, però com va comentar ell mateix: "Però què són tres derrotes si et pots alternar, per exemple, amb Magnus Carlsen.




Si teniu ganes i/o temps, podeu veure aquest vídeo en el qual Rey Enigma s'enfronta a la MI i Campiona d'Espanya Sabrina Vega. 



És possible que aviat l'autentica identitat d'aquest personatge es faci pública, tan si val, l'efecte mediàtic ja és un fet. Crec sincerament que qualsevol iniciativa que faci arribar els escacs al públic en general és un tema fantàstic i aquest personatge ho ha aconseguit. Enhorabona!

Salut i escacs,