dijous, 9 de juliol del 2020

Dades (11)


El 26 de maig de 2012 vaig fer el primer article etiquetat com dades. En aquests vuit anys he fet catorze articles més amb aquesta etiqueta, 11 amb el títol de dades i quatre amb altres títols.

Aquell primer article començava amb aquesta explicació que avui segueix sent totalment aplicable:

“Avui voldria parlar d'unes dades que m'han cridat l'atenció. Dades del món dels escacs naturalment, dels escacs del nostre entorn, els escacs catalans.

Però, per poder centrar-nos, primer tindríem que definir que és una dada. Consultant el Diccionari de la llengua catalana Enciclopèdia Catalana, llegeixo: "representació convencional d'idees o fets capaç de ser comunicada o manipulada per algun procés", ja estem, no us ha passat mai que quan consulteu un diccionari per saber la definició d'una paraula, ens trobem que ens tanca algun interrogant, però sovint, ens obre uns altres; afortunadament també tinc un altre diccionari, el Nou diccionari de la llengua catalana de J.B. Xuriguera (gran home aquest Xuriguera, sempre intentant posar les coses més fàcils als estudiants), en aquest diccionari trobo la següent definició de dada: "antecedent necessari per arribar al coneixement exacte d'una cosa".  Millor, molt millor aquesta segona argumentació pel que jo vull expressar en aquest article.

Des del meu punt de vista, les dades ens permeten investigar i aprofundir en una qüestió per a poder arribar a una conclusió sobre un tema”.

En l'article d'avui vull tocar unes dades molt concretes, les que representen el total de llicencies federatives de la Federació Catalana d'Escacs en diferents moments de la seva història.

La veritat que la idea de parlar d'aquesta qüestió em va sorgir llegint aquest article d'un desaparegut diari de l'any 1933.


Vuit mil afiliats a la FCE a l'any 1933! No m'ho podia creure. La veritat és que durant la República, tot el que va tenir relació amb la cultura, l'art i la socialització de les persones, va tenir un fort impuls, i els escacs no van ser una excepció. Però aquesta noticia em sembla exagerada. 

A partir d'aquí he intentat trobar dades que demostressin les llicencies federatives que han hagut en cada moment.

Francament, la tasca ha estat poc gratificadora; aquest és un tema del qual fins fa ben poc s'ha donat molt poca difusió. Poca cosa he pogut trobar, però alguna cosa he trobat.

Comencem per la temporada 1964/65 amb aquesta nota al Boletín de Ajedrez que ens diu que a Catalunya hi ha 2.625 llicencies federatives.


La següent referència la trobem a un Boletín de Ajedrez de l'any 1970 sobre diferents dades de l’Estat Espanyol, on podem trobar que a la temporada 1968/69 a Catalunya havia 2.636 llicencies federatives.


El juny de 1977, el Butlletí d’Escacs publica una molt complerta relació de llicencies federatives, inclús ho fa per clubs, que representen un total de 4.259 de 149 clubs. Si us fitxeu, en aquest llistat no estan les llicencies de les comarques de Lleida; sembla ser que en aquells anys les relacions de la FCE i els escaquistes de les Comarques de Lleida no passaven pel seu millor moment.


Donem un altre salt i passem a l'any 2000, on trobem al llibre, Federació Catalana d’Escacs 75 anys d’Història, aquesta referència al tema que estem tocant.


L'any 2004, en una entrevista que li van fer a Toni Ayza, President de la FCE en aquells moments, va dir el següent:


Foto: Butlletí d'Escacs

Cinc anys després, a l'any 2009, el mateix president Ayza en altra entrevista deia això:


Foto: Butlletí d'Escacs

Afortunadament, en l'última dècada des de la FCE s'han fet públics uns amplis indicadors a on surten les llicencies federatives de cada any des de l'any 2000.


Veient aquestes dades, sembla que hi ha un cert estancament els últims anys en unes xifres que no estan malament però que donen a entendre que no creixem. Pot ser que pot haver una quantitat indeterminada de jugadors no federats que juguen per diferents plataformes on-line que si donessin el pas de federar-se incrementarien notablement les llicencies federatives. Pot ser que si, o potser no són tants como jo plantejo.


Tan si val, el fet és que la responsabilitat de trobar solucions per poder incrementar els aficionats de forma presencial i conseqüentment les llicencies federatives és dels clubs i de la Federació Catalana d'Escacs; clarament fan falta idees imaginatives.

Salut i escacs,