El 6 d'abril de 2015 vaig fer un article amb el títol de “La revolució de Wilheml Steinitz”, podeu llegir aquest article des d'aquest enllaç.
Les ensenyances de Steinitz van ser en el seu temps una autentica revolució, però unes quantes dècades després va haver una altre revolució encara, si em permeteu la expressió, més radical, una nova tendència del pensament escaquístic denominada “hipermodernisme”. Els seus pilars van ser Nimzowitch, Réti i Breyer, i entre els seus seguidors es trobaven Alekhine, Bogoljubov, Tartakower, Grünfeld, entre molts altres.
En l'article d'avui vull parlar d'Aaron Nimzowitch, gran teòric dels escacs i innovador. Nimzowitsch (1886-1935) escaquista danès d'origen letó, va ser (com he comentat) un dels grans teòrics dels escacs hipermoderns (escola que renunciava a priori a la conquesta del centre atacant-lo de manera indirecta).
Foto: Ajedrez 12
Sempre havia tingut a Nimzowitch com un gran innovador dels escacs i un gran jugador, però un jugador de segon nivell; es a dir, no a l'alçada dels més grans del seu temps. Recentment he adquirit el llibre “Carlsbad 1929” de l'Editorial Chessy.
I veient el gran torneig que va fer Nimzowitch el meu criteri sobre el seu nivell de joc he de dir que ha canviat. La classificació final va ser aquesta:
Sens dubte aquest va ser el seu major triomf, ja que van participar els millors jugadors de l'època, excepte el campió del món, Alexander Alekhine. Però també va tenir èxits importants com van ser el segon lloc (compartit amb Spielmann) a Sant Sebastià l'any 1912; la victòria en Marienbad l'any 1925 (empatat amb Rubinstein); el primer lloc a Dresden l'any 1926, amb 8'5 punts de 9 possibles i superant entre uns altres a Alekhine; un altre primer lloc a Londres el 1927 (compartit amb Tartakower) i a Berlín l'any 1928.
Trobareu partides de Nimzowitch en aquest enllaç.
Us passo uns vídeos amb partides de Nimzowitch:
Nimzowitch va ser un dels principals difusors de l'escola hipermoderna. La influència en els escacs moderns de les seves obres “El meu Sistema” i “La pràctica del meu Sistema” ha estat importantíssima. Pràcticament, cap gran escaquista dels últims 80 anys s'ha sostret als preceptes que en elles va exposar el seu autor. Conceptes com la profilaxi, el bloqueig del peó aïllat i dels peons penjants i el control a distància del centre van ser introduïts per ell. Va fer aportacions importantíssimes a la teoria de les obertures. Entre moltes altres, se li deu la defensa Nimzoindia.
Aquests dos exemplars són els que jo tinc, el primer va ser editat per l'Editorial Aguilera l'any 1965 i en concret aquest és de la tercera edició de l'any 1971; el segon va ser editat per l'Editorial Aguilera l'any 1968, el meu és de la segona edició editat l'any 1971.
Hem de ser conscients que molts conceptes de Nimzowitsch avui en dia estan desfasats o no ben formulats (és llei de vida), però molts altres han perdurat fins als nostres dies i amb ells han après milers de escaquistes durant anys.
En aquest sentit us recomano el magnífic llibre de John Watson: “Los secretos de la estratègia moderna en ajedrez, avances desde Nimzowitsch”.
Aquest llibre editat l'any 1998 el veig com un molt bon complement actualitzador als llibres de Nimzowtsch, en aquest sentit us passo un fragment de la seva contraportada: “Es compleixen ara setanta-cinc anys des de que Nimzowitsch va escriure la seva obra monumental El Meu Sistema. Tot i que es manté com una obra fonamental en l'estratègia dels escacs, l’enfocament de les posicions d'escacs ha canviat notablement des dels temps de Nimzowitsch , amb perfeccionaments de les idees existents, i nous conceptes. Aquest llibre satisfà la necessitat de realitzar un exhaustiu i profund treball del modern tractament de les posicions d'escacs, i com les teories de Nimzowitsch, encara controvertides i revolucionàries en el moment d'editar-se El Meu Sistema, han estat perfeccionades i utilitzades al costat dels conceptes clàssics”.
Importants els plantejaments de Nimzowitsch, i importants les actualitzacions del llibre de Watson. Però aquest últim llibre ja té 20 anys, la pregunta seria: es tenen que actualitzar algunes de les actualitzacions d'aquest llibre?
Salut i escacs,
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada