dijous, 25 de juny del 2020

Normalitat de nou


"Normalitat de nou" és el títol d'aquest article, però he d'aclarir que m'estic referint a aquest blog. Durant els últims tres mesos he fet un article setmanal i tots han estat etiquetats com a “coronavirus”, aquests articles han tingut dues parts, una parlant de com veia la situació referent al confinament que ens ha tocat viure i una segona sobre temes relacionats amb els escacs.

Avui reprenc el que sempre ha estat normal en aquest blog, es adir, parlar d'escacs. En aquest sentit a partir d'avui els etiquetats dels articles faran, com han  fet sempre, referència al tema que es toqui.

L'etiquetat d'aquest article és: “Tornejos catalans antics”. La meva intenció és parlar d'uns tornejos que a començament de la dècada de 1980 va organitzar el desaparegut Club d’Escacs Vulcà.

He de dir que la idea m'ha arribat consultant a Facebook el molt interessant mur: “Historia del Ajedrez Español”


Pels que no ho sàpiguen, o la memòria "els patini", el Club d’Escacs Vulcà es un dels més importants clubs de la història dels escacs catalans. Va ser el gran dominador dels escacs catalans i espanyols a la dècada de 1980. Sense entrar en més valoracions, tan sols dir que va guanyar el Campionat de Catalunya en onze ocasions (1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1985, 1988, 1990-93) i el d'Espanya en nou (1980-84, 1986, 1987, 1989, 1995).

Equip del Vulcà Campió al Campionat d'Espanya de segona Divisió 1977. Foto: Butlletí d'escacs.

Però parlem dels tornejos, Pel que sé, es van organitzar cinc tornejos, però en aquest article parlaré dels quatre primers.

El primer es va organitzar l'any 1980.


Aquest torneig internacional va ser realment original, us passo el seu funcionament tal i com ho va explicar el Jordi Puig al Butlletí d'escacs:

“El potent club del Vulcà s'estrena internacionalment amb una competició poc prodigada fins ara a casa nostra i que es basa en el sistema Schveningen. És a dir, en lloc de competir tots els jugadors contra la resta de participants, per evitar la confrontació dels propis jugadors entre si, aquest sistema, del caire torneig-matx, estableix dues formacions, cada un dels components d'una d'elles s'enfronta amb cadascun de l'altra.”

Imatge: Butlletí d'escacs

Trobareu informació d'aquest torneig en aquest enllaç.

El segon es va jugar l'any 1981

TORNEIG INTERNACIONAL CLUB D'ESCACS VULCÀ 1981

Foto: ajedrecito

Trobareu informació d'aquest torneig en aquest enllaç.

El tercer es va jugar l'any 1982

TORNEIG INTERNACIONAL CLUB D'ESCACS VULCÀ 1982

Foto: ajedrecito

Trobareu informació d'aquest torneig en aquest enllaç.

El quart es va jugar l'any 1983

TORNEIG INTERNACIONAL CLUB D’ESCACS VULCÀ 1983

Aquest torneig va tenir la presencia de dos jugadors especials. El primer Reshevsky, jugador de fama mundial, que amb 72 anys es va desplaçar a Barcelona per jugar aquests torneig; el segon Dolmatov, jugador soviètic, en aquells anys no era gaire habitual veure jugadors soviètics als tornejos organitzats a Espanya.

Foto: ajedrecito

Us passo un fragment de la crònica que va aparèixer al Butlletí d'escacs.


Foto: Butlletí d'escacs

Foto: Butlletí d'escacs

Trobareu informació d'aquest torneig en aquest enllaç.

Fins aquí aquest recordatori de temps passats a casa nostra, hauríem de fer un esforç i no deixar que cap torneig internacional jugat a Catalunya es perdés de la memòria col·lectiva. Amb alguns, potser, malauradament ja no estarem a temps, però hi ha molts que encara els podem recuperar.

Salut i escacs,