divendres, 10 d’abril del 2020

Tancat a casa (4)


Quarta setmana de confinament. El tema de la pandèmia sembla que va millorant, però encara dona la impressió que la qüestió va per a llarg.

En el meu cas, he de dir que segueixo fent coses i no puc dir que m'avorreixi, però, sempre hi ha un però, el confinament m'està vencen en una vessant, cada vegada estic més mandrós, qüestió que no m'agrada en absolut.

També, cada cop està més clar que una vegada s'acabi el confinament la transició a una possible “normalitat” serà lenta. En aquests moments, més que el confinament (que òbviament em preocupa), tinc una gran preocupació per aquesta transició i el seu resultat final.


Ara bé, aquest és un blog de temàtica escaquística i avui vull parlar d'escacs. Realment el futur immediat dels escacs presencials és una autentica incògnita.

A casa nostra un cop s'acabi el confinament, el panorama és realment complicat, quantitat de competicions no es podran jugar. La Federació Catalana d'Escacs i els clubs organitzadors tindran que prendre una decisió realment difícil sobre el Circuit Català d’Oberts Internacionals. Ara no poden (podem) saber com és desenvoluparà la situació general del país durant l'abans mencionada transició a una possible normalitat, però també hem de ser conscients que aquesta normalitat no serà igual a la normalitat anterior a la crisi.

Imatge: FCE

Però, més complicat encara es la situació dels tornejos inacabats; especialment el Campionat de Catalunya per Equips. Què es pot fer? Com es pot fer?


La segona pregunta depèn totalment de la primera, ja que la primera pregunta té dues respostes bàsiques: 1. Continua el campionat. 2. Es dona per finalitzat el campionat (en aquest cas, també hi ha dues opcions bàsiques: Finalitza amb les classificacions actuals?, o pel contrari, s'anul·la la competició d'aquest any?

Si es decideix continuar la competició, sorgeix la segona pregunta: Com es pot fer? I aquesta pregunta també és realment difícil de contestar, inclús per la situació més fàcil, es a dir en totes les competicions que tan sols els resta una ronda. A les competicions que els resten més rondes i les que tindrien que jugar les eliminatòries que el reglament fixa com posteriors, la situació es complica molt més.

Sense saber el quan i el com del final del confinament i de la posterior transició, i del què això pot representar en el sentit de les normatives desplegades (per exemple sobre el màxim de persones en un local, el tema de mobilitat, etc. etc.) la Federació Catalana d'Escacs està lligada de “peus i mans” per poder prendre decisions definitives.

Ara bé, el que si pot fer és treballar amb les dades (potser ja ho estan fent), les dades que ens donen les classificacions actuals. Per què, hi ha equips que passi el que passi a la última ronda, ja han assolit els punts necessaris per pujar de categoria (pocs); també comentar que hi ha equips que facin el que facin a la última ronda ja no poden mantenir la categoria (més).

En fi, he estat mirant aquests supòsits, tan sols us poso les classificacions de Primera Nacional i Segona Nacional. Posar totes les categories serià massa per a un solt article, ara bé, al web de la FCE, si us bé de gust, les podeu trobar totes.











En aquest article he intentat fer un petit aproximament a aquest complicat tema. La Federació Catalana d'Escacs tindrà que prendre una difícil resolució i realment ho tenen molt complicat. Per la meva part tot el suport a la federació, qualsevol decisió no serà perfecta (no ho pot ser), tan sols els recomanaria que no es precipitin, que esperin a tenir tots els elements possibles per poder aconseguir la menys dolenta de les solucions.

Salut i escacs,