dissabte, 4 de maig del 2019

Intel·ligència espacial, imaginació i intuïció


Intel·ligència espacial (visual-espacial), imaginació i intuïció, són tres conceptes que sovint els veiem en llibres i articles vinculats amb els escacs.

I realment, els escaquistes, generalment, els assumim com temes molt importants per aconseguir ser un bon jugador.

Però, que són cadascun d'aquest conceptes i quina important relació tenen amb les capacitats escaquístiques.

En aquest article voldria fer una petita aproximació a aquest termes. Tan sols unes definicions molt bàsiques, fugin totalment de tota mena de discussió filosòfica, psicològica, teològica, etc., etc. Bàsicament per dos motius: primer perquè no estic suficientment capacitat per poder aprofundir en aquestes qüestions, i segon perquè aquestes discussions, si volem ser rigorosos, no es poden fer des d'un article d'un blog d'escacs, més aviat seria necessari un espai semblant al “Libro gordo de Petete

Imatge: Iberlibro

Bé, bromes apart (ho dic òbviament per la referència al “Libro gordo de Petete”), començo amb les definicions:

 Intel·ligència espacial

La intel·ligència espacial és un concepte que es deriva de la Teoria de les Intel·ligències Múltiples proposada pel psicòleg Howard Gardner. 




Imatge: Psicologiaymente.com

Aquest tipus d'intel·ligència pot ser definida com el conjunt d'habilitats mentals relacionats directament amb la navegació i la rotació d'objectes en la nostra ment (és a dir, la seva visualització imaginària des de diferents angles). Per tant, la intel·ligència espacial es diu així perquè està involucrada en la resolució de problemes espacials, ja siguin reals o imaginaris.

Una cosa que hem de tenir en compte a l'hora d'entendre el concepte d'intel·ligència espacial és que, com a tal, no depèn de la nostra capacitat per veure a través dels ulls. El determinant en la intel·ligència espacial és ser capaç d'imaginar un espai tridimensional que mantingui la seva coherència amb el pas del temps independent de l'angle des del qual es visualitza mentalment. Per descomptat, la vista és un dels sentits més importants a l'hora d'aprendre com és el nostre entorn, però les persones que neixen cegues també poden servir-se de la intel·ligència espacial gràcies a la informació de l'entorn que els arriba a través de l'oïda, el tacte, etc.




Segons diuen els experts, del nostre nivell d'intel·ligència espacial dependrà el nostre èxit en tasques com conduir i aparcar un cotxe, construir una maqueta, orientar-se, donar-li instruccions a una altra persona que veu les coses des d'un altre angle o manejar eines més o menys complexes. Altres activitats en les que la intel·ligència espacial està fortament involucrada són, per exemple, aquelles en què s'ha d'esculpir una forma en un material o fer un plànol d'una estructura. Per això, tant arquitectes com escultors tendeixen a mostrar bon nivell d'aquest tipus d'intel·ligència.

Crec sincerament que aquesta explicació deixa força clar que la intel·ligència espacial és un ingredient fonamental per poder ser un bon escaquista.

Imaginació

Imaginació: capacitat o facilitat per concebre idees, projectes o creacions innovadores. Facultat humana per representar mentalment successos, històries o imatges de coses que no existeixen en la realitat o que són o van ser reals però no estan presents.

Això és el que podem trobar en alguns diccionaris. Però, no em digueu que no queda una mica fred? Sobretot si ho volem aplicar als escacs. Sense menysprear el que em llegit anteriorment, jo em quedaria amb la següent frase:  “El valor d'una imaginació fèrtil, és la font de tot pensament creatiu”; crec realment que això s'adapta molt millor als escacs.

Albert Einstein va dir: “En els moments de crisi, només la imaginació és més important que el coneixement”. Si aquesta frase l'acomodem als escacs, podríem dir que quan la manca de temps no ens permet pensar, la imaginació (també la intuïció) és el que fem servir.

Foto: Frases de la vida.com

Intuïció

Intuïció: coneixement, comprensió o percepció immediata d'alguna cosa, sense la intervenció de la raó.

Quantes vegades ens ha passat que aquella primera jugada que ens ha vingut a la ment, després de pensar i pensar, hem fet una altra i després de la partida, quan l'hem analitzat, resulta que era la millor? Això no passa sempre, però no em negareu que alguna vegada us ha passat.

Foto: 100 frases.com


Foto: Frasesmania.com

foto: Akifrases.com

Jo crec en la intuïció, en realitat massa sovint m'he deixat portar per ella (més d'una vegada amb resultats nefasts, però sovint no em falla). Però en aquest sentit, tinc molt clar que la intuïció s'alimenta del coneixement; quant més coneixement, la intuïció és més forta.

Bé, fins aquí arriba aquest article. La pregunta seria: com escaquistes quin és el vostre nivell en aquests conceptes? Cadascú sabrà la seva situació, però jo crec que el més important no és quin nivell tenim en aquestes eines, sinó més aviat si les sabem fer servir.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger Aquestes reflexions sobre la inteligencia espacial i la intuicio amb els escacs les trobo molt encertades i ens fa entendre millor alguna de les jugades que fem.Com tu dius molt be tampoc vull reflexionar molt sobre un tema que em supera llargament.Si vull segir la broma de el libro gordo de Petete afegint que la inteligencia espacial no te res a veure amb el volum "orondo" d alguns jugadors ja ja!!! Fins la setmana que ve amic Fred
Nota Molt bona la seleccio de frases

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Gràcies pel teu comentari, molt bona la teva broma. Et desitjo molta sort a la teva partida d'avui a l'Obert del Foment Martinenc.

Salutacions,