A pesar de què he etiquetat aquest article com a llibres, també ho podia haver fet com editorials.
M'explico, avui vull parlar de llibres de tornejos i també de llibres sobre jugadors i, resulta, que l'editorial que últimament s'està distingint en aquest sentit és l'Editorial Chessy.
Aquesta editorial a tret al mercat nombrosos i destacats llibres d'aquesta temàtica, dels quals tinc la majoria. Us poso aquests com a exemple:
Dels últims publicats, realment interessants, que no tinc, i que òbviament he d'adquirir amb promptitud, destacaria:
L'Editorial Chessy també ha publicat nombrosos llibres d'altres temàtiques escaquístiques, en general de gran qualitat, i alguns realment bons. Però, cal dir, que moltes altres editorials també publiquen llibres de molt bona qualitat.
Ara bé, des del meu punt de vista, crec que l'Editorial Chessy és la millor en llibres de la temàtica que avui tractem. El seu “alma mater” és l'Afonso Romero Holmes (jugador, editor i escriptor de temes d'escacs), que si bé és un gran jugador (Gran Mestre des del 1995, ha estat campió d’Espanya juvenil 1984, subcampió d’Europa juvenil 1985 i campió d’Espanya absolut 1987. Fou també subcampió del Torneig Internacional de Salamanca 1990 i guanyador del Torneig “B” de Wijk aan Zee 1991. Per equips, assolí el subcampionat d’Espanya en tres ocasions amb l'UGA de Barcelona, tres cops més amb el CIDA de Las Palmas, i un cop amb el Club d’Escacs Reverte Albox d’Almeria. Ha representat Espanya en cinc Olimpíades d'escacs (1986, 1990, 1992, 2002, 2004) i aconseguí la medalla de bronze individual en l'edició del 2002. Amb la selecció catalana, guanyà el Campionat d’Espanya 2007), crec sincerament que és encara millor editor.
Alfonso Romero. Foto: Ajedrezenmendoza
L'Alfonso Romero també ha escrit alguns bons llibres d'escacs, en aquest sentit vull recomanar un llibre que vaig llegir a començaments d'aquest segle, quan va sortir.
Aquest llibre, “Técnica creativa en el medio juego”
em va agradar força i també em va ser molt útil per progressar en temes que ja sabia però que amb aquest llibre em van quedar molt més clars.
Els bons llibres de tornejos antics i de grans jugadors de temps passats, ens permeten als jugadors de club (a partir de les partides comentades que contenen) entendre molt millor molts conceptes dels escacs actuals.
Sense editorials no haurien llibres publicats, sense compradors les editorials no s'atreveixen a publicar llibres, per bons que siguin. No deixem que els llibres d'escacs de les temàtiques que avui tractem, es deixin de publicar per manca de suport dels aficionats. Comprem aquests tipus de llibres, si us plau, us asseguro que si els llegiu el vostre joc progressarà. No tingueu dubte, per entendre els grans jugadors actuals, primer tenim que entendre als jugadors d'altres temps passats.
Salut i escacs,
2 comentaris:
Hola RogerNo hi ha dubte de que en la publicacio de tornejos Chessy s'emporta merescudament la palma,Un dels llibres que comentes San Sebastian 1911 on es va donar a coneixer el genial Capablanca.Resulta curios les queixes d'alguns participants abans de començar el torneig on questionaven els"merits" del jove Raul per participar en el torneig.Ell va contestar molt bé en el tauler!!!!!.Efectivament Alfonso Romero alma mater de la Editorial es un infatigable"cazatesoros"en tema d'escacs.Poso com a exemple,encara que no parla de la tematica d¡avui el llibre de Litpinsky titolat"Cuestiones sobre teoria moderna en ajedrez" publicat en rus enllà per les estepes sovietiques.Podriem dir pel titol que es un mes sobre estrategia pero cal recordar que tot i ser publicat en 1953 es totalment vigent i que el gran Botvinik el tenia en molta estima.Llarga vida als editors d'escacs!!!!!! No vull acabar el comentari sense parlar de la ultima joia publicada per La Casa del Ajedrez sobre els metodes d'entrenament.L'autor es Yusupov i el titol Fundamentos,ja han sortit elñs volums 1 i 2Entre Desembre i Abril surtiran el 3 i el 4/en angles s'han publicat deu volums!!!! Potser es i no exagero el millor metode d'entrenament publicat.I no vull acabar ara si sense parlar del llibre escrit.En aquesta epoca on tant s'utilitza l'ordinador llegir llibres no esta tant de moda pero continua tenint moltes virtuts i aixi com en la musica hem pasat pel vinil,cassette,CD,mp3 i tants altres s'acabat reconeixent que el vinil es el que s'escolta mes bé!!!Llarga vida també al llibre escrit que tants plaers ens dona!!!Fins la setmana que vçe company!!!! Fred
Hola Frederic,
Totalment d'acord amb el que escrius sobre el meu article i molt interessants les aportacions no directament relacionades amb el que he exposat. Bona contracrònica, Company!
Salutacions,
Publica un comentari a l'entrada