diumenge, 10 de juny del 2018

Dades (10)



Des del 4 de maig del 2016, no feia cap article dins de la denominació de dades. Aquest últim article sobre dades no va ser, com anteriorment havia fet, sobre dades generals dels escacs catalans i em vaig centrar en parlar de dades del l'historial del Campionat de Catalunya per equips. Podeu consultar aquest article des d'aquest enllaç.

En articles anteriors, sobretot els que vaig fer els anys 2012 i 2014 vaig aportar dades tant de clubs com de jugadors a Catalunya.

Però a partir d'aquesta data, atès que la Federació Catalana d’Escacs va renovar el seu web i això va comportar que des d'aquest web es pogués tenir accés a gran quantitat de dades, la aportació de dades per la meva part va minvar notablement.

Un fet realment notori va ser la publicació al seu web per part de la FCE d’una documentació, presentada a la Assemblea de la federació de maig de 2015. Aquesta documentació era un abundant recull de dades fins l'abril d'aquell 2015. Curiosament aquella documentació denominada “Indicadors 2015” no l'he pogut trobar posteriorment al web de la FCE, però afortunadament la vaig guardar en format pdf.

Però les dades són importants si les podem contrastar, sobretot a partir del temps!

Tenim aquelles dades del 2015 i ara gràcies a la publicació d'una entrevista al president de la FCE, el “Pepo” Viñas, en una revista digital del Maresme, tenim accés a una nova relació de dades.




Podeu accedir a la revista “Esportiu Maresme” de maig des d'aquest enllaç. La entrevista està a les pàgines 14 i 15.

Bé, a l'entrevista tan sols surten dades de la relació de comarques catalanes, clubs i jugadors. Poca cosa però important, perquè ens permet fer comparacions amb dades anteriors.

Les dades publicades l'any 2015 sobre aquest tema són una recopilació molt complerta de l'evolució des de l'any 2000 fins l'any 2015.





La que surt a la revista digital és aquesta:


En aquesta imatge hi ha una omissió, a una comarca no surten les dades. Sabeu de quina comarca estic parlant? Una pista, és la comarca més recent.
Als gràfics que venen ara, aquesta errata està solucionada.

Podem ordenar-ho com estava als “Indicadors”:



Segons les dades de llicències federatives que surten en aquell article, que suposo que surten de la FCE, són un número de llicències dels més baixos dels últims 10 anys, preocupant, sobretot si tenim en compte el número de jugadors escolars que s'incorporen com a federats.

En fi, les dades ens donen indicis del que passa, el “perquè passa” ja és una altra cosa, “doctores tiene la Iglesia” que diem en castellà.

Però  passar de les dades, crec sincerament que seria poc intel·ligent.

Salut i escacs,

5 comentaris:

Roger Salvo ha dit...

Doncs sí, la comarca sense dades és el Moianès. De qui haurà estat el lapsus? de la FCE o de la revista.

Fred ha dit...

Hola Roger: Has fet com de costum un bon treball amb les dades.Com que soc un manta em limito a dirte que la FCE ens va donar als asistents a l'Assemblea un dossier amb el titol:Indicadors 2018.Mira si el company del Sant Marti t'ho pot apropar sino pots comptar amb el meu.Fins la setmana que vé amic!!Fred
Nota:T'han infiltrat amb dos comentaris que no sé si corresponen a la teva voluntat o s'han colat!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Doncs si, estic d'acord amb tu de que ets una mica “manta”, però un “manta” molt peculiar, ets treballadors, molt treballador, però, a la teva manera.

De les dues entrades precedents, una és meva aclarint un tema, l'altra és un anunci publicitari; això no havia passat mai i és preocupant, espero que es quedi en una anècdota, però si va a més, tindré que tancar l'apartat de comentaris.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger:Abans de tancar parla amb Blogger per si es pot sol-lucionar que tu tinguis la clau per accedir a la publicació.Salut Fred
Nota :El meu problema es que tinc que reduir activitats i no ho faig.Llavors per la meva salut mental ralentiço les meves activitats de manera exasperant!!

Unknown ha dit...

Hola Roger,

Potser vaig una mica tard i ja tens tota la documentació. Però per a si t'interessa, està tota a la web de la FCE. Només cal anar al menú superior de la dreta on diu Federació, no fer clic i esperar que surti el desplegable, llavors fer clic a Assemblees FCE. Allà està tota la documentació de les darreres assemblees inclosos aquests indicadors.
Per si ho vols més directe aquí estan els PDF dels 4 darrers anys:
https://escacs.cat/images/pdfs/assemblees/indicadors2015.pdf
https://escacs.cat/images/assemblees/2016-05/indicadors_maig_2016.pdf
https://escacs.cat/images/assemblees/2017-05/indicadorsfederatius.pdf
https://escacs.cat/images/assemblees/2018-05/indicadors2018.pdf

Salutacions,
Jordi