diumenge, 27 d’octubre del 2013

Un merescut reconeixement


Últimament escolto des de la Federació Catalana i altres àmbits, de la importància dels clubs en el desenvolupament dels escacs. Això ho diuen, principalment per la manca de recursos econòmics  que estan patint les federacions en aquest moment; qüestió que representa que els clubs són els grans organitzadors de tornejos i campionats al nostre país.

Estic totalment d’acord amb aquestes apreciacions i també em sembla bé que la Federació ho faci palès.

Però, m’agradaria matisar una mica aquest tema; des de fa bastants anys, molt abans d’aquesta crisi econòmica, això ja era així. El que ha canviat, és que ara els clubs organitzadors ja no reben (o reben quantitats minses) subvencions de la Federació o àmbits públics i privats, el que ha posat “contra la corda” a molts d’aquests clubs organitzadors.

Realment és sorprenent que els clubs organitzadors hagin pogut tirar endavant els tornejos del “Circuit Català” d’estiu i que aquesta tardor ens trobem amb una molt amplia oferta de tornejos setmanals.


És obvi que si baixen els recursos econòmics, si es vol mantenir un torneig es tenen que suplir les mancances econòmiques amb un gran esforç en dedicació i una amplia capacitat d’imaginació. Cadascú d’aquests clubs ho haurà fet a la seva manera, no tots ho han fet igual ni uniformement;  però el fet és que una immensa majoria s’ha sortit amb la seva i els tornejos han tornat a ser un èxit.


Francament, una més que merescuda felicitació a tots aquest clubs pel seu esforç i aportació als escacs catalans en aquests difícils moments.


Potser, encara no som conscients de la gran importància pels escacs catalans d’aquest fet. Us imagineu un estiu sense (o pocs) tornejos a Catalunya, us imagineu una davallada de tornejos intersetmanals la resta de l’any. Des del meu punt de vista això seria un cop molt fort pels nostres escacs. Més encara perquè ara ens hem acostumat al que és bo i anar cap enrere sempre és molt “fotut”.


El nostre reconeixement està molt bé. Però de reconeixements no viuen els clubs organitzadors. Aquests clubs i els seus socis que han col•laborat, han fet un gran esforç i potser ho tornaran a fer el proper any; però estar al límit no és pot mantenir gaire temps. Sinó es troba una solució ràpidament el perill de col•lapse dels clubs organitzadors no és cap quimera.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Perque no em critiquis avui contesto en diumenge.Faig meves les teves paraules sobre els Clubs i els encoratjo a tots a perseverar en aquesta actitud que tan bé fan als escacs catalans.Jo que en la meva juventud(fa més de 35 anys) he tingut el plaer d'organitzar un social de 96 participants i un social juvenil de 40 he plantejat a l'Assemblea de consultar a tots els socis que els hi agradaria que es fés i posar fil a l'agulla a partir del Gener 2014.Per tant tens el plaer d'esser el primer soci al que li faig aquest plantejament.En quant a l'Ideal Clavé no t'amoinis primer era la partida i a més he arribat en un moment clau.La teva jugada Ae7 ha demostrat un profund coneixement estrategic i a més despres han aconseguit una bona victoria que em fa suposar que la propera setmana et tocarà la GROSSA(Muñoz)i despres segurament un altre"coco" dels de dalt.A més jo tambés estava capficat després de l'Assemblea d'ahir i he oblidat donarte un texte que vaig fotocopiar per tu.Per tant ja quedarem per dir-nos totes les coses que no ens hem dit.Anims i persevera aixì.Fred

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

Enhorabona per la teva puntualitat, ja comences a ser “un home de profit”. Quan parles de “l’Assemblea”, suposo que et refereixes a la del Congrés i no a la de la Federació. Amb tantes assemblees a la vegada, al final un es fa un embolic.

Bé, ja m'explicaràs això del text que em volies donar i aclarim aquest misteri fotocopiat.

Una abraçada,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Hola Roger, torno a ser l'Enric de Rabiosa Actualitat. em vaig tornar a mirar allò de l'enllaç de les entrades i ara no ho se fer jo!, no se com ho vaig activar. si ho descubreixo ja et diré alguna cosa. Entrada molt bona la darrera dels clubs també.
Una darrera cosa us volia comentar a tu o al Frederic. Suposo que coneixeu Columna Oberta. Vosaltres que us agrada escriure també, igual podrieu participar com a club Congrés, i posar algun article resum del que feu. No se si us interessa la idea, hi ha clubs com Tres Peons, Peona i Peó i Catalunya que estem participant sempre. També així podries anunciar i promocionar el blog
Si us interessa ja em direu. Estem en contacte

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Moltes gràcies pel tema de l'enllaç, jo també ho estic mirant i tampoc ho trobo.

Referent a “Columna Oberta” si que ho conec, i em sembla una molt bona iniciativa. Però en això tindria que ser, si vol, el Frederic Andreu com representant del Club d'Escacs Congrés el que us tindria que passar cròniques del club.

Jo, per la meva part, intento que el meu bloc sigui independent i poder dir el que penso, sigui o no sigui “políticament correcte”. Des dels butlletins dels clubs no sempre és convenient expressar aquesta sinceritat.

Salutacions,