diumenge, 6 d’octubre del 2013

Breus comentaris (4)


Torno amb els comentaris breus i espontanis. Cap d'aquests temes per si mateixos m'inviten a fer un article, però si que són temes que m'han cridat l'atenció i crec que val la pena parlar d’ells.

Com he dit més d’una vegada, el web "Ajedrez Noticias Diarias", forma part de la vida quotidiana dels escaquistes catalans. No podem passar sense aquest web, el visitem habitualment si volem estar al dia del que passa en els escacs a casa nostra. Tinc que dir que no hi ha cap dia que no visiti aquest enllaç, es pot dir que sóc un malalt d’aquest web. Si fos meu, trauria algunes seccions i posaria unes altres; però com no així, tan sols tinc que felicitar-los per aquesta exitosa iniciativa.

En aquest final d'estiu, començament de la tardor, l’apartat “Debates” de “Ajedreznd” està sent molt sucós. En concret us vull parlar d’aquests temes:


El Mestre Internacional Roi Reinaldo, planteja un interessant debat amb el títol “Multijugadores”. La participació en aquest debat és força activa i surten arguments variats i suggeridors; per la meva part he de dir que no tinc suficients elements per poder tenir un punt de vista definit, però el que si que m’ha deixat clar aquest debat és que les federacions, totes les federacions, haurien de regular millor aquest tema d’una manera coordinada.

Altre tema que ha sortit a l’apartat “Debates” ha estat aquest escrit. Francament m’ha sorprès, jugadors aficionats que pensen com si fossin professionals. No ho acabo d’entendre i molt menys ho comparteixo. Quan un té una afició i s’apassiona amb ella, a menys que tingui capacitats per a ser professional, ja sap que això li costarà temps i diners. Si a més, com és el cas de centenars de persones en els escacs catalans,tant si són directius, organitzadors de tornejos, col•laboradors en tota mena de taques, etc. etc. i que tot això ho fan totalment desinteressadament, i per suposat, encara els costa temps i diners de la seva butxaca; sóc de l'opinió que el plantejament d’aquest article, tot i respectant qualsevol punt de vista, em sembla un plantejament egocèntric, egoista i d'una falta de sensibilitat envers les persones que se sacrifiquen pel nostre esport.



Canviant de tema, no volia deixar l’ocasió de felicitar al Bernat Fàbregas pel seu triomf al torneig de ràpides de la Festa Major de Pineda de Mar. Vaig conèixer al Bernat Fàbregas el passat Open de Sant Adrià, ens vam enfrontar, vam analitzar la partida i vam compartir opinions i comentaris durant el torneig. Em va semblar una persona educada i amb una gran capacitat pels escacs. Felicitacions Bernat.

El proper 19 d’octubre se celebra l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs, on es tocarà un tema força important: el de les llicencies, fent voluntaria la llicencia FEDA, i a l’evaluació de tornejos para FIDE. Aquesta vegada no podem fer cap retret a la Federació Catalana sobre la difusió d’informació sobre aquest tema. Inclús el president, a fet una carta pública sobre el tema, amb arguments i explicacions. La discussió d’aquest tema i la seva resolució per l’assemblea, es cabdal pel futur desenvolupament dels escacs a Catalunya els propers anys. Els clubs tenen la responsabilitat de participar a l’assemblea, debatre i prendre la decisió més adequada des del seu punt de vista. Però per això tenen que fer l’esforç d’estar ben informats sobre el tema, el que diu el president Ayza sembla coherent, però també es té que saber el que no diu. Sobretot els clubs tenen que saber quina és la situació si es prenc una resolució o una altra. El que no val és, segons el meu punt de vista, votem això i després ja veurem.



Com vaig fer a la primavera, us passo l’enllaç del web d'en Francisco Javier Ramón per estar al dia de tots els tornejos que es juguen a casa nostra.







Bé, potser aquest breus no a estat tan breu, en aquest cas es un “còctel” llarg.

Salut i escacs,  

13 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Roger!

Jo volia opinar sobre el segon tema del teu article, l'escrit on es critiquen els premis de trams en els torneigs.
Em fa la sensació que hi ha jugadors que no han assumit quin és el seu lloc en el món dels escacs i es pensen qui sap què perquè algun cop han guanyat un sobre amb 30 euros. Els professionals són aquells senyors que a temps complet arriben al seu sostre competitiu i las resta som afeccionats a temps més o menys parcial que no busquem un sobresou (què trist buscar-lo) sinó fer bones partides i assolir algun resultat ressenyable. A banda d'això, l'autor de l'article no deu saber gaire com va el tema d'organitzar torneigs de veritat, amb calers, i de com es reparteixen les subvcencions federatives ja que els premis de trams no donen gaires punts i sí que ho fa tenir bons jugadors apuntats o normes. I per això els premis bons són els absoluts, per atraure aquest tipus de jugadors. Amb aquests punts els torneigs del circuit reben una classificació de torneigs que l'any vinent els reportarà més o menys diners en forma de subvencions. És una opinió però quan ets un amateur intentar ratejar uns calerons és fer el ridícul. Jo prefereixo un trofeu, els diners ja m'arriben pel fet de treballar.

Roger Salvo ha dit...

Hola Joan,

Totalment d'acord amb la teva exposició, les teves apreciacions sobre com funcionen els tornejos i les dificultats dels organitzadors em semblen molt didàctiques.

També voldria felicitar-vos a tots els integrants del nou club d'escacs a Hostalric, per la quantitat d'activitats que esteu organitzant. Però tu estàs aconseguint, des del teu bloc, que aquestes activitats tinguin una molt bona difusió, tema important.

Salutacions,

Unknown ha dit...

En primer lloc totalment d'acord amb el Joan Fontanillas, jo també prefereixo un trofeu, i hem sembla lògic que els diners els guanyin els que saben jugar a escacs de debò.
Referent a l’ informació del que passarà amb la separació de les llicencies crec haver explicat tot el que es cert.
El que no he explicat son les amenaces infundades que de les que s'en fan ressó altres webs i que no tenen el me mínim fonament legal.
A tall d'exemple hi llegit que els nens no podran anar als Campionats d'Espanya Open, això es una bajanada ja que un jugador amb llicencia FEDA a Catalunya tindrà els mateixos drets que un jugador amb llicencia FEDA a Extremadura.
No hi ha cap norma legal de la FEDA que emparí aquesta afirmació.
Un altra es que els jugadors inactius, jugadors amb llicencia FIDE, però que no hagin disputat cap partida en dos anys els trauran de la llista, qui diu això no te la mes mínima idea de la diferencia entre un jugador sense llicencia i un inactiu.
Com aquestes totes.

Roger Salvo ha dit...

Bona tarda Sr. Ayza,

És per a mi una alegria que hagi escrit en aquest el meu bloc; primer perquè això vol dir que el llegeix i en segon lloc perquè sempre agraeixo que la gent escrigui alguna cosa.

Tinc quer dir-li que em sorprèn que contesti des d’aquest bloc a webs que desconec, però em sembla perfecte si vostè així ho vol. Espero que no vegi fantasmes on no hi són.

Que tot el que explica a la seva carta és cert, no tinc el mínim dubte, però hi ha silencis que valen més que cent paraules. És cert que la FEDA no ha donat gaires arguments, amb la qual cosa perd credibilitat.

Però el que a mi em preocupa és la FIDE i els possibles efectes “col•laterals” que la seva proposta pot crear. Jo entenc que hi ha alguns interrogants que seria convenient que quedessin clars.

Per això modestament demano des del meu bloc que l’assemblea sigui el que té que ser, un fòrum de debat pel bé dels escacs a Catalunya.

Li desitjo el millor Sr. Ayza i que l’assemblea sigui capaç de trobar el millor camí pels escacs a casa nostra.

Salutacions,

Toni ha dit...

Si teniu dubtes els podeu exposar, faltaria mes, i jo intentare donar respostes.

No veigis cap fantasma, no hem referia al teu bloc, que segueixo de tant en tant, perque penso que fas reflexions molt serioses i sempre amb un to positiu.

Fred ha dit...

Hola:Torno a opinar sobre els altres temes dels "breus comentaris"
Opino que el tema dels Multijugadores cal reconsiderarlos i que es puguin aprofitar millor les seves experiencies en cursets per els altres jugadors dels seus Clubs.
Per acabar m'afeixeixo als teus comentaris sobre en Bernat Fabregues jugador que hem "patit" moltes vegades al Congrés i sempre ha destacat apart de la seva correcció i amabilitat per la seva entrega i entusiasme el el per equips.Frederic Andreu

Fred ha dit...

Hola:He fet un llarg comentari i després he volgut afegir coses i ho he fet tan bé que només he afegit coses.Per tant torno a començar.
Considero com en Joan Fontanillas i el nostre president que jo també vull guanyar un trofeu i no 30 euros que normalment es fruit de que l'Elo Fide normalment es més baix i aixó produeix ranquings estranys.
Jo crec que per als jugadors catalans el nostre Elo real es el català i s'ha de millorar es a dir separar-lo dels escacs actius i ràpids que s'han d'evaluar per .separat i l'ELO Feda i Fide ha de quedar només per qui ho necesiti.
Tornant al tema dels oberts l'unic canvi que jo faria seria que d'entrada tot-hom pagues i que al finalitzar el torneig es tornes el preu de l'inscripció si el jugador no ha obtingut premi.Aixi estalviariem el penós espectacle de que algún mestre abandonés el torneig al no tindre posibilitats de premi.A tots ens encanta jugar amb algún mestre peró no es de rebut que aquest mateix mestre ens maltracti el Bucholz-Frederic Andreu

Roger Salvo ha dit...

Hola Toni,

Seria convenient que els clubs que tinguin dubtes, ho preguntin i que es puguin aclarir. Veig que estàs per aquesta tasca, el que em sembla perfecte. Gràcies per les teves explicacions.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Estava esperant per a si volies afegir algun comentari més!! Les teves aportacions em semblen interessants.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola Roger:Habilment m'has demanat més comentaris i et prenc el guant
Encara que la Federació es un conjunt de clubs considero que d'alguna manera cal escoltar als jugadors i pensar com reaccionarà l'altre part.
Qué pasarà als jugadors que només necesitarem la llicencia FCE i més endavant necesitarem la llicencia FEDA i FIDE per poder jugar algún torneig? Suposo que serà un preu amb recàrrec i potser trigarà més del compte com a mesura"coercitiva"
de cara a que el proper any tornem a tindre les tres llicencies.Penso que tu tens un blog molt interesant per donar a la llum les opinions que escoltes i encara que no tens cap obligaciò(faltaria més)si trobo a faltar que et mullis una mica més encara ja que desde la teva talaia rabiosament neutral pots aportar coses i temes al debat.Ho msento pero"el pueblo quiere más"Anim i endevant!!!!!

Toni ha dit...

Els jugadors que no es treguin el FIDE i mes endevant el necessitin hauran de pagar un recarrec de 25 euros, això ja ho vaig explicar al comunicat.
Aixó sempre i quant la FEDA executi la amenaça de treure'ls del elo FIDE.
De moment no han tret mai a ningú i a la llista hi han mes de 30.000 jugadors FEDA quant el número de llicencies a Espanya no arriba a 22.000
Treure als jugadors de la llista imposibilitaria quansevol acord posterior entre la Catalana i la FEDA, ja que el obstacle de 25 euros per jugador seria insalvable per les dues federacions.

Fred ha dit...

Hola Roger:Tornant al tema de les fitxes,es cert que en el comunicat del President ja ens deia el cost de la Llicencia Feda-Fide si deixem de pagarla(tot i llegir el comunicat em va pasar per alt ja que els meus ulls van anar a parar enseguida a la proposta final de preus.No obstant si que vull fomentar el debat i per aixó deia la participació dels jugadors que ja es el moment de parlar de qui es el que té que pagar la llicencia(en altres ambits es el propi jugador qui es paga la llicencia i aqui es podria fer quelcom semblant i primar als jugadors que participen en el per equips en la totalitat de rondes pagarli la inscripció a un torneig o alguna cosa semblant(un curs per internet o la compra de un o dos llibres).Ho deixó aqui com a tema de debat.Frederic Andreu

Roger Salvo ha dit...

He deixat alguns dies per si algú s’animava ha entrar en aquest debat i aportar nous plantejaments. No ha estat així.

Res més em queda donar les gràcies al President Ayza pels seus aclariments i també al Frederic Andreu per intentar promoure el debat.

Desitjo una assemblea amb molta participació, molt debat i que a la votació surti el millor pels escacs catalans.

Salutacions,