dimarts, 6 de desembre del 2011

Museu d'escacs?



Coneixeu de l'existència d'algun museu d'escacs? D'algun museu que tingui ni tan sols una sala sobre els escacs? D'alguna exposició sobre els escacs? Coneixeu alguna cosa que tingui alguna relació amb les preguntes anteriors?

Bé, jo a part de l'exposició que fa de tant en tant el Ricard Llerins amb la seva col•lecció particular de jocs i rellotges d'escacs al Club d'Escacs Sant Martí, no conec res d'això que preguntava.

Però, sí, alguna cosa hi ha. Sembla que a Moscou hi ha un museu sobre els escacs, també existeix un museu de computadores d'escacs i la FIDE també té un museu. Poca cosa tot plegat.




Podem trobar de tant en tant alguna exposició en algun museu, de peces o algun joc d'escacs. Però més per la seva vessant artística o cultural que per la seva identitat escaquista. Com exemple podem posar el joc d'escacs de l'illa de Lewis, que la meitat està al Museu d'Escòcia i l'altre meitat al Museu Britànic.


  


 Tampoc conec cap biblioteca d'escacs que tingui les mínimes condicions per denominar-se d'aquesta manera. Podem trobar clubs que tenen acumulats certa quantitat de llibres d'escacs, però més com un pàrquing de llibres que com una biblioteca. M'han comentat que la Federació Catalana d'Escacs té una biblioteca, però deu estar tan amagada que ni tan sols podem trobar informació al seu web.

Tot plegat és una pena. Tots els instruments que utilitzem els jugadors d'escacs, tan els taulers, passant per les peces, els rellotges, les planilles i també els llibres que utilitzem per preparar-nos, forment part de la nostra història, forment part de la història dels escacs. Desgraciadament molts d'aquest estris van desapareixent inexorablement. Quants rellotges antics queden? Molts pocs i estan en mans majoritàriament de particulars.

Existeixen alguns aficionats als escacs que també tenen l'afició de col•leccionar jocs d'escacs, rellotges i llibres d'escacs antics. Però sovint, quan aquestes persones desapareixen, els seus familiars que habitualment no li donen cap valor a aquestes coses, las fan desaparèixer també.

Tindríem que vetllar perquè aquests fets no passessin, com a col•lectiu de jugadors d'escacs a Catalunya, tindríem que crear l'instrument necessari per a reparar aquestes mancances. La Federació Catalana d'Escacs tindria que estar a l'avantguarda, però els clubs i els jugadors tindríem que donar el suport adequat.

Jo tinc una petita col•lecció de jocs d'escacs, també tinc una col•lecció de més de 500 llibres d'escacs, alguns d'una certa antiguitat, res de l'altre món, el més antic de l'any 1939 i els altres de la dècada dels anys 50 i 60 del segle passat. M'agradaria que quan jo ja no hi sigui, existís un lloc on fossin tractats amb la suficient dignitat perquè poguessin donar fe dels escacs de la meva època.


Aquest lloc actualment no existeix a Catalunya. No estaria malament crear-lo, s'accepten idees,
es tracta d'anar creant les circumstancies pertinents perquè algun dia puguem parlar d'un museu d'escacs a Catalunya. És qüestió de començar, ja que "mica a mica s'omple la pica".

Salut i escacs,

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Roger, segur que no hi ha museu d'escacs? Em sona que es volia fer un o ja s'havia fet. Parets? El Ricard segur que controla aquesta informació millor que jo. Un museu estaria molt bé però, clar, caldria un local.

Roger Salvo ha dit...

Hola Joan,

Si existeix un museu d'escacs a Catalunya, el tenen ben amagat. Però això no és l'important, el que jo vull expressar és que existeixi un lloc on es puguin guardar i catalogar les possibles peces d'aquest futur museu. Mentrestant hauria la possibilitat de fer exposicions itinerants en diferents municipis. Aquesta exposició tindria que reflectir el pas del temps dels escacs catalans amb mostres el més originals possibles.

Per cert, la imatge del rellotge antic de l'article l'he tret d'una subhasta per Internet, saps quin era el seu preu? 500 dòlars. No està malament, no creus? A vegades no sabem el que tenim i acaba a les escombraries

Salutacions,

Ricard ha dit...

Hola¡

Crec que la FCE va crear el Museu dels Escacs amb seu a Castellar del Vallés, o potser va ser una iniciativa local dels de Castellar, però la cosa no va prosperar per que la FCE havia de cedir un material i no sé per quins problemes al final no es va fer res, encara que m'han dit que a Castellar sí hi ha divers material recollit. El problema d'un Museu dels escacs és a més del local, qui l'obre, per que l'any és molt llarg i tenir una persona que s'hi dediqui val molts diners. Seguirem pensant en el tema, i mentre seguiré recollint material pel futur museu. Buscant al google veig que al web del Club d'Escacs Castellar posa alguna cosa.

Fins aviat.

Ll.

Roger Salvo ha dit...

Hola Ricard,

Tens raó, al web del Club d'escacs Castellar fan referència a un museu d'escacs. En realitat és una petita col•lecció, no crec que sigui més gran que la teva. Però esta molt bé que tinguin aquesta preocupació.

Referent als inconvenients que fas referència, òbviament que existeixen. Però per aconseguir qualsevol cosa, primer de tot és imprescindible voler fer-ho, com deia a l'article, "mica a mica s'omple la pica".

Salutacions,

llibres i escacs ha dit...

Bon dia a tots

En el seu dia el Club d'Escacs Castellar, l'Ajuntament i la Federació Catalana d'Escacs van intentar crear el Museu Nacional dels Escacs a Castellar del Vallès, només va fallar una cosa. El secretari de l'ajuntament de Castellar del Vallés alcomençar a fer els papers va demanar l'acta de constitució de la Federació Catalana d'Escacs, el secretari d'aleshores va dir que no la tenia. Primer gran cop.

Més tard es van fer els pasos, entre el Club d'Escacs Castellar, la Diputació de Barcelona i lAjuntament de Castellar, el que el Diputat es va comprometre (40.000) amb mi i un altra senyor bastant conegut a Barcelona, es va quedar en un no res en na reunió a Vich.

Com veieu, un desastre.

Actualment estic en el Museu Nacional dels Escacs. Tinc pensat fer un Museu amb la història del Jocs (En aquets moment tinc una cinquantena de jocs.La majoria d'ells inèdits (Reproduits a la India), Els he trobar en llibres, revistes e Internet. Jocs actual, com els de la Illa de Lewis. Leonar da Vinci, Novgorod, Les peces d'Àger, etc.).

El Museu Nacional d'Escacs constarà d'aquest jocs en gran mural en el lloc del seu origen i una cinquantena de plafons (ja fets) explicat la hisòria dels Escacs.

Si algú te interes en ajudar-me aqui te la meva adressa.

Salvador Juanpere i Aguiló
Pont, 032-B
08211 - Castellar del Vallès

salvador. juanpere@gmail.com