dimecres, 8 de setembre del 2021

Luisón



Fa unes setmanes, en concret el 25 de juliol, vaig fer un article sobre el “Rey Enigma”, personatge mediàtic al món dels escacs i del qual encara no se sap la identitat.

Avui vull parlar d’un altre personatge ben popular i mediàtic en el món dels escacs en castellà, em refereixo a Luis Fernández Siles, conegut popularment per "Luisón".

Aquest personatge fa molts anys que el segueixo, recordo que quan va començar amb un blog ja m'agradava força. Aquell blog es deia "Diario de un entrenador" i realment era innovador i molt interesant.

Foto: diario de Sevilla

La veritat és que la idea de parlar d'ell m'ha vingut a partir de la bona entrevista que li ha fet l'amic Jorge Aguadero  a l'últim exemplar de la revista "Peón de Rey".

Foto: Esther Alcedo

Foto: Peón de Rey


Estic subscrit a aquesta revista des de fa molts anys i realment em sembla molt bona. Una revista que ha sabut adaptar-se als nous temps de la immediatesa de la informació, contra la qual una revista bimensual no pot competir, però ho han sabut contrarestar amb uns molt bons col·laboradors que tracten temes de diferents àmbits realment interessants. Com a exemple vull posar un article, que podeu trobar al número 152 d'aquesta revista, del MI Diego Adla sobre finals de torres amb quatre peons contra tres al mateix flanc; realment un final que és pot donar en moltes ocasions i que la majoria de jugadors no sabem tractar i que aquest article tracta força bé de com el tenim que jugar tant quan portem els quatre peons com quan ens toca defensar-nos amb els tres peons. Aquest és un article que em va agradar força, però tots els números d'aquesta revista tenen uns articles força bons. En definitiva, no puc fer una altre cosa que recomenar-vos aquesta excel·lent revista.

Si no heu llegit l'entrevista us faig "cint cèntims" de qui és aquest personatge.  Mestre FIDE i entrenador d'escacs. Luis Fernández, el Mestre Luisón, és una de les cares més coneguda i estimada dels escacs en castellà. Actor, mag i professor, els seus canals de Youtube i Twitch són el fruit d'una vocació que va néixer fa més de quaranta anys.

Però la millor definició d'ell mateix i el que fa  la podem trobar en un fragment de l'entrevista que li van fer recentment en un diari de Granada: "Faig escacs teatralitzat -diu-. Jo jugo en línia i faig vídeos i directes instructius on tracto que l'aficionat aprengui alguna cosa. Però el meu objectiu és doble: instruir i divertir". Què pot passar, llavors, en un xou del Mestre Luisón? "El meu segell són els meus personatges. Tinc trenta o potser més. Jo estic en directe i, de sobte, apareixen". Sobre una llarga taula hi ha tres pantalles, dos grans focus i un micro. En un costat, en una altra taula supletoria, hi ha perruques, ulleres, pegats, camises, mocadors i un arsenal d'artefactes que ja voldria Mortadelo. Cada personatge té la seva forma de parlar, de moure's i de jugar als escacs. "Hi ha el capità poeta, que recita versos mentre mou les seves peces; el bluesman, que canta sobre la partida; el pirata aguerrit, el xef francès, el besavi de cinema mut ... i, per descomptat, l'escaquista deplorable, el més conegut de tots. Un tipus que és un antiheroi, que es riu del rival, es creu el millor, menysprea a tothom, però que té un toc simpàtic que acaba caient bé. M'ho demanen molt". 

Foto: ideal.es

Foto: ideal.es

Foto: ideal.es







Com podeu veure en els seus vídeos hi ha molt de teatre. Un autèntic pallasso, en el millor sentit de la professió. En fi, que l'amic Luis s'ho passa força bé i de pas ens ho fa passar bé als que ens agraden els escacs.

Salut i escacs, 

2 comentaris:

Francesc Nicolás ha dit...

Jo també el segueixo des de fa molt anys i a part de ser divertit és un gran coneixedor tant de les apertures com de la teoria en qualsevol fase del joc

Roger Salvo ha dit...

Hola Francesc, com va tot? Espero que bé. No t'he contestat abans perquè he estat fora de Barcelona totalment desconnectat.

Gràcies per seguir aquest el meu blog, una abraçada.