dilluns, 27 de setembre del 2021

Llibres (20)


Torno a la secció de llibres en la qual, com he comentat diverses vegades, parlo de llibres que he llegit o he consultat.

La veritat que aquesta secció és una de les que més m'agrada i no hi ha any que hagi fet dos o tres articles. Amb aquest títol aquest és el “Llibres 20”, però si sumem aquests 20 articles amb altres articles sobre llibres però amb altres títols el total és de 39 articles.

No està malament, sobretot perquè a alguns llibres els he tingut que dedicar força temps. Normalment, quan un llibre l'he volgut llegir a fonts i mirar totes les seves partides vaig decidir fer-ho a les vacances d'estiu, dedicant unes hores tots els dies, especialment quan la calor no era tan forta, generalment de 7 a 9 dels vespre.

En aquests sentit i amb aquesta metodologia, durant els últim 20 any, he pogut aprofundir i gaudir d'alguns molt bons llibres d'escacs. Us poso alguns exemples dels que he aprofundit en diferents estius i m'han agradat especialment:










Aquests últims dies, del dijous 23 al diumenge 26, he estat al poble i he aconseguit acabar un llibre que vaig començar el mes de juliol. Un llibre amb el qual he gaudit força, un molt bon llibre.


El seu autor és
Boris Zlotnik, un dels grans entrenadors de l'extinta Unió Soviètica. El 1992 es va instal·lar a Espanya, el seu primer destí va ser Ferrol (La Corunya).

Foto: Torre64

L'any 1993 és nomenat director tècnic de l'
Escola d'Escacs de la UNED i és el responsable de dirigir els cursos d'escacs d'estiu en aquesta disciplina. A mitjans dels anys 90, comença a treballar amb les promeses dels escacs espanyols i es converteix en entrenador d'escacs de l'equip juvenil espanyol.

Durant aquesta dècada dels anys 90 va ser entrenador de jugadors destacats com el GM Miquel Illescas vuit vegades campió d'Espanya. L'any 1996 entrena a la MI Sabrina Vega, set vegades campiona d'Espanya, que tenia en aquells dies tan sols 9 anys.

Des de la tardor de l'any 2004 fins a la primavera de l'any 2007 es converteix en entrenador d'escacs del GM Fabiano Caruana que tenia 12 anys en aquells dies. Gràcies a aquest intens entrenament el seu elo Fide passa de 2196 a 2513 en aquest període. Cal destacar que gràcies a aquesta formació i el seu gran potencial, Fabiano Caruana, l'any 2006, amb 14 anys, va aconseguir el títol de Gran Mestre.

Cal mencionar que aquest llibre va sortir l'any 2020 en anglès i que a principis d'aquest any ja es podia trobar en castellà.

Foto: Delegación Vallisoletana de Ajedrez

El llibre està dividit en dues parts amb tres temes a cada part, es a dir sis temes.

La primera part porta per títol: “Estructures típiques del mig joc”, i toca els següents temes “el peó de dama aïllat”, “la estructura carlsbad” i “estructures simètriques de peons”.

La segona part porta per títol: “Mètodes típics de joc”, i toca els següents temes “limitació de la mobilitat a la Defensa Índia de Rei”, “és necessari canviar l'alfil de fianchetto?” i “la casella d5 a la Defensa Siciliana”.

La veritat és que he trigat més del que m'esperava en llegir-lo tot. Però és que m'ha semblat molt interessant. He de dir que sent jo un autèntic “devorador” de llibres d'escacs durant tants i tants anys, i especialment els llibres sobre estratègia, aquest llibre m'ha sorprès per la seva capacitat des de la senzillesa d'aportar-me conceptes que jo no sabia; ho potser que si els havia tractat però no havia entès suficientment.

Realment un llibre molt didàctic i amb una selecció de partides que ajuden força en la comprensió dels conceptes expressats per l'autor.

Un bon llibre, llibres com aquest m'haurien anat molt bé fa 40 anys. Realment recomanable per a tothom que vulgui prosperar en el seu joc, però realment recomanable pels mes joves.

Salut i escacs,