dijous, 28 de maig del 2020

Desconfinament (4)


Ha passat una setmana i les grans ciutats de Madrid i Barcelona també hem passat a fase 1. Bona noticia i també bona noticia que les dades sobre l'evolució de la pandèmia són dia a dia millors.

Però, en general, sembla que la imatge del que està passant amb la pandèmia ha canviat, ara amb la denominació de “Nova normalitat”, per a alguns, això ja sembla que sigui “jauja” i tot ja hagi passat; res més lluny de la realitat.

 Foto: Ajuntament de Tarragona

“Les dades globals de la pandèmia per la covid-19 són aclaparadores: gairebé 5,5 milions de casos confirmats i més de 345.000 morts. Aquestes xifres, juntament amb les mesures de confinament establertes per intentar reduir-les, han provocat una crisi sense precedents a tot el món.
En el cas d'Espanya, les primeres dades de l'estudi de seroprevalença ENE-COVID revelen una baixa immunitat a la població, de tot just un 5%, molt lluny de l'anomenada immunitat de grup (que es troba al voltant del 60%). És per aquest motiu que es mantenen mesures de confinament i un pla gradual de desescalada.
Aconseguir una immunitat col·lectiva aconseguiria mantenir les interaccions necessàries per al funcionament dels béns i serveis essencials, reduint al mateix temps la probabilitat de transmissió. Aquest enfocament, unit al distanciament, podria reduir la durada i la càrrega de del brot actual”. Aquest paràgraf no és essencialment meu, ho he tret i resumit de diferents aportacions de científics de fama mundial.

Tant de bo que al mes de juliol pugui haver al nostre país un turisme de masses (seria molt bo per a l'economia i pel dia a dia de molts treballadors); també, tant de bo que a partir de juliol puguem fer vacances amb total normalitat; i, per suposat, tant de bo que la “Nova normalitat” sigui el més semblant possible a la normalitat anterior. Però, una cosa és el que ens agradaria i altra el que és més convenient socialment. Creieu que al mes de juliol estarem en condicions de poder fer d'una forma segura el que he comentat abans? La veritat que jo no ho sé, però ja m'agradaria, la veritat que m'agradaria força!



Ara, passant a la temàtica d'aquest blog però sense deixar el fil del que he comentat anteriorment, voldria parlar d'una controvèrsia que ha sorgit a les xarxes socials sobre quan tornar a organitzar tornejos en format presencial. En concret vull parlar de dues situacions.



La primera s'ha donat a partir de la publicació per part de la Federación Española de Ajedrez (FEDA) del calendari  dels tornejos programats per aquesta federació.



Podeu consultar la circular complerta des d'aquest enllaç.

Com podeu veure hi ha tornejos plantejant que es juguin el proper mes de juliol. La veritat que costa de creure, però potser la raó la té el que vaig llegir que deia que tenint en compte que la FEDA té signats contractes per desenvolupar aquests tornejos en els llocs designats, si la FEDA anul·lés aquests tornejos tindria que tornar les quantitats convingudes, per altra part, si els tornejos no es poguessin jugar per força major degut als protocols sanitaris, possiblement aquests diners no els tindrien que tornar. No sé, potser si, o potser no, es tan sols una hipòtesis, però si fos aquest el cas, seria una jugada genial. Ara bé, si aquesta fos la manera de pensar de la FEDA, la veritat que dona una mica de por.



Altre tema que ha suscitat un cert debat a les xarxes socials ha estat la intenció de tirar endavant el Torneig Internacional de la Pobla de Lillet a l'agost. He llegit que defensen fer-lo encara que sigui amb 30 o 40 participants. Doncs, endavant, si l'ajuntament i les autoritats sanitàries ho permeten. Però, convindreu amb mi que aquest torneig no deixarà de ser una mena de social entre amics.

La veritat que els debats a les xarxes socials (especialment a Facebook) deixen molt que desitjar. Per cadascuna de les intervencions sensates, ens trobem una barbaritat d'intervencions estúpides. Que farem, sembla que ara la qüestió va d'aquest tarannà.

Salut i escacs,