Fa pràcticament un any, el 25 d'octubre de 2018, vaig fer un article dins de l'etiquetatge de “llibres” amb el títol de “Llibres o editorials”.
En aquest article parlava sobre que l'editorial que més es distingia actualment en la publicació de llibres d'escacs amb temàtica de grans tornejos de la historia i també de llibres sobre grans jugadors d'escacs era l'Editorial Chessy.
Podeu accedir a aquell article des d'aquest enllaç.
A l'article, comentava, entre altres coses, el següent: “Dels últims publicats, realment interessants, que no tinc, i que òbviament he d'adquirir amb promptitud, destacaria:”
Aquests llibres eren:
A dia d'avui, d'aquest quatre llibres ja tinc tres, els tres primers. Tanmateix estic en condicions de recomanar-vos un (com sabeu, en aquesta secció de llibres tan sols parlo i/o comento llibres que he llegit o he consultat)
Avui vull parlar del llibre: Interzonal de Palma de Mallorca 1970.
Del 9 de novembre al 12 de desembre de 1970 es va desenvolupar a Palma de Mallorca, el Torneig Interzonal d'escacs classificatori per al Cicle de Candidats, el qual en matches eliminatoris consagraria al reptador del Campió Mundial, Boris Spassky .
L'expectativa que va generar aquest Interzonal al món escaquístic, va estar sobretot centrada en la participació en l'esdeveniment del Gran Mestre nord-americà Robert "Bobby" Fischer, qui arribava al torneig en qualitat de favorit. Eren molts els que pensaven que el fenomen "Fischer" ja estava madur per assolir el repte de ser campió del món, i restava saber, només, si el seu caràcter una mica inestable no li jugaria a Palma de Mallorca alguna mala passada.
Foto: Ajedrez 12
El Interzonal de Palma de Mallorca de 1970 ha estat un dels grans tornejos d'escacs celebrats a Espanya, no només pels jugadors participants, sinó també perquè va suposar el primer pas cap el títol de campió del món pel carismàtic i genial Bobby Fischer. Va ser el seu últim torneig disputat abans dels encontres eliminatoris de candidats pel títol mundial.
El torneig atorgava plaça per als matxs de candidats als sis primers classificats. També estaven classificats, per drets adquirits conforme la reglamentació, l'ex campió mundial Tigran Petrosian i el finalista del cicle de candidats anterior Viktor Korchnoi.
Es va disputar per sistema round-robin (tots contra tots) i van prendre part vint i quatre jugadors.
Foto: Historia ajedrez español
Tanmateix, cal ressaltar que aquest va ser l'últim torneig Interzonal que es va disputar amb un format d'un únic torneig classificatori pel cicle al Campionat Mundial, doncs al següent cicle, l’any 1973, van ser dos els tornejos interzonals.
Bé, si voleu tenir molta més informació la trobareu al llibre que us he comentat abans. La veritat que el llibre m'ha encantat; un llibre que denota rigor, amb molta informació i anècdotes, i amb les 276 partides del torneig, moltes d'elles analitzades. Com he dit, el llibre m'ha agradat força, tan sols li he trobat un “punt dèbil”, les fotografies; l'apartat de fotos no està a l'alçada de totes les altres parts del llibre, crec que si una foto no està bé, millor no posar-la.
En fi, un detall que no desmereix el gran treball dels autors del llibre. En general m'ha semblat un molt bon llibre.
Salut i escacs,
2 comentaris:
Hola Roger no puc deixar de comentar la meva seccio preferida"Llibres"!!! M h encantat lanalisi de Ñ terzonal que no te res a veura amb els !llampecs d avio en dia.Era el teps del boom Fischer que tan va fer èr la divulgacio dels escacs-Dwels llibre que no tens et dire que son dos volums on Geller,D a qiest jugador `ñantehava `psicions prou complicades i fins i tot havia derrotat al gran Fischer en diverses ocasions-Si necesites els llibres t els puc cedir una temporadeta.Fins la setmana en trant company Salut!!!!Fred
Hola Frederic,
Disculpa la tardança en la contestació però no he estat pendent del blog durant uns dies. Com sempre, molt interessants les teves apreciacions sobre llibres; tindré que comprar també els llibres sobre Geller.
Salutacions,
Publica un comentari a l'entrada