El lema de la FIDE, Federació Internacional d’Escacs, és “Gens una sumus”, es a dir, “Som una família”.
Mai he entès aquest lema, i si de cas, ens hauríem de referir a una família mal avinguda.
Suposo que a l’esperit dels seus fundadors hi havia moltes bones intencions escollint aquest lema, però després de 90 anys aquest lema sembla, com a mínim, molt lluny de la realitat.
La Federació Internacional d'Escacs, més coneguda per FIDE, l'acrònim del seu nom en francès: " Fédération Internationale des échecs " (en català també es dona aquesta circumstancia), és l’organització internacional que agrupa les diverses federacions nacionals d'escacs.
Actualment la FIDE compta amb 158 federacions nacionals inscrites, de les quals 142 corresponen a països integrants a l'ONU i 16 a altres federacions.
A més d'organitzar el Campionat del món d'escacs, la FIDE calcula el rang Elo dels jugadors, redacta les regles dels escacs, publica llibres i nomena Grans Mestres Internacionals, Mestres Internacionals i àrbitres.
Bé, la FIDE, com totes les altres grans organitzacions esportives internacionals (COI, FIFA, FIBA, etc, etc) són estaments de poder, que mouen grans interessos i diners. Com no pot ser d’altra manera, això vol dir un alt grau de corrupció.
El proper 11 d'agost, de forma paral·lela amb el desenvolupament de la 41a Olimpíada d'Escacs a Tromso (Noruega), se celebrarà el 85è Congrés de la FIDE; en aquest congrés està previst fer l’elecció del president de la FIDE per al mandat 2014-2018. La cita a la qual estan convocats els 180 delegats (representants de cada nació afiliada) de la Federació Internacional d'Escacs i que seran els encarregats amb el seu vot d’escollir al nou president. El padró electoral està dividit en quatre grups o continents: Amèrica, 34 vots; Àfrica, 41 vots; Europa, 54 vots; i Àsia + Oceania, 51vots.
Els candidats a aquesta presidència són l’actual president Kirsan Ilyumzhinov i Garry Kaspàrov.
Podeu trobar les propostes de Kirsan Ilyumzhinov, en aquest enllaç.
Podeu trobar les propostes de Garry Kaspàrov, en aquest enllaç.
Es preveu una campanya electoral bruta, en realitat ja ho està sent; uns i uns altres s’acusen de corrupció i d’interessos més enllà dels escacs.
Us poso una sèrie d’enllaços amb plantejaments a favor d’un o un altre.
JUGAR CON CABEZA. Kasparov se postula para dirigir la FIDE.
BLOG DE LA MORSA. Sobre las siguientes elecciones de la FIDE.
CHESSBASE. Kasparov optará a presidir la FIDE 2014.
CHESSBASE. Leong dimite.
TICOCHESS. La guerra hacia las elecciones FIDE ha comenzado.
FIDE FIRST. Kasparov y sus aliados de la UE pretenden convertir a la FIDE en una herramienta propagandistica anti-rusa.
CHESSDOM. Una conversación con la Vicepresidenta de la FIDE Beatriz Marinelo.
DIARIOS DE AJEDREZ. Elección en FIDE: Kasparov o Ilyumzhinov; ser o no ser, esa es la cuestión.
No he volgut fer un article a favor ni en contra de ningú (francament difícil tenint en compte els antecedents del senyor Ilyumzhinov) crec que és millor que cadascú arribi a les seves conclusions.
Com passa sovint a la política, els fets canvien segons els mitjans de comunicació que t’ho expliquen, aquí també ho heu pogut comprovar si heu llegit els enllaços que he posat.
En fi, és preveu una lluita força intensa i desagradable, esperem que la imatge dels escacs no surti perjudicada.
Salut i escacs,
1 comentari:
Hola Roger:He trigat una mica més en colaborar en aquesta pagina perque no volia participar sense haver llegit les opinions a favor i en contra dels dos candidats. Una vegada llegit he arribat a les meves conclusions. Entenc que tot i que el candidat Kasparov ha tingut actituts en el pasat que no m'han agradat com lam escisio que va provocar entre altres considero que un campiò del mon com ell podria fer coses molt bones per la difusió dels escacs per tant el meu vot com a escaquista es per en Kasparov.No estic totalment d 'acord amb tu sobre la corrupció de les altes esferes. Es a dir jo crec com tu que hi ha corrupció mes ben dit que hi ha persones corruptes. Em resisteixo a pensar que totes les persones son corruptes quan arriben a dirigir aquests ambits internacionals.I per acabar comento el nostre lema"Gens una Sumus". Considero que la traducció correcta seria"Jugant a escacs som una familia". Quan juguem a escacs,joves adults,persones grans,universitaris,gents amb escasa cultura persones que representen tota la extensa gama de l'espectre politic i tot un llarg etcetera al jugar una partida ens canvia totalment la visió de la realitat.Sempre recordaré varies converses que vaig tenir amb un soci que es volia donar de baixa perque havia perdut la ilusió i tenia una especie de malaltia que no li permitia sortir de casa.Desesperat li vaig comentar"I si fem taules i començem una altra partida? Benvolguda expresió!!!!! El soci que era un dels fundadors del Club va continuar donat d 'alta fins la resta dels seus dies. GENS UNA SUMUS
Publica un comentari a l'entrada