dissabte, 19 d’abril del 2014

Dades (4)


Des del 22 de juny del 2012, no feia cap article dins de la denominació de dades. L’any 2012 vaig fer tres i anteriorment a l’any 2010 dos, després vaig deixar de parlar de dades fonamentalment per dues raons: la primera perquè a la nova web de la Federació Catalana d’Escacs van introduir d’una manera força dinàmica més dades i ubicació dels clubs que les que podíem trobar a l’anterior web; la segona i també important, perquè aquest tipus d’articles donen molta més feina que els articles habituals i no sempre tinc el temps necessari per poder-ho destinar a aquestes tasques.

Si voleu repassar aquests articles anteriors, els podeu trobar en aquest enllaç

Després de quasi dos anys, torno a tocar aquest tema de les dades, tocant una altra vegada el tema dels jugadors federats de cadascun dels clubs catalans segons les llistes que han presentat al Campionat de Catalunya per Equips.

Això ja ho vaig fer a l’article Dades (2) d’1 de juny de 2012 i m’ha semblat interessant poder fer comparacions.

En aquest article i, com ja he explicat, agafant les dades de les actes de jugadors dels clubs, que podem trobar al web de la Federació Catalana d’Escacs, he fet una relació dels clubs amb més fitxes federatives. També m’ha semblat positiu fer una relació dels clubs que han inscrit més equips al passat Campionat de Catalunya per Equips.

M’ha semblat interessant fer una ullada a aquests dos llistats, perquè, si bé a la majoria dels casos hi ha una relació entre número de jugadors i número d’equips inscrits, podem veure que no sempre això és així.

Relació dels clubs amb més jugadors

1. Tres Peons: 143 jugadors.
2. Cerdanyola del Vallès: 122 jugadors.
3. Peona i Peó: 122 jugadors.
4. Gerunda: 113 jugadors.
5. Sant Martí: 112 jugadors.
6. Tarragona: 102 jugadors.
7. Figueres: 96 jugadors.
8. Olot: 96 jugadors.
9. Colon Sabadell: 93 jugadors.
10. Catalunya: 92 jugadors.
11. Barberà: 85 jugadors.
12. Vilafranca: 84 jugadors.
13. Mollet: 84 jugadors.
14. Santa Eugènia: 79 jugadors.
15. Llinars: 77 jugadors.
16. Foment Martinenc: 75 jugadors.
17. Ripollet: 74 jugadors.
18. Barcelona UGA: 73 jugadors.
19. Cornellà: 73 jugadors.
20. Terrassa: 71 jugadors.
21. Sant Andreu: 69 jugadors.
22. Lleida: 68 jugadors.
23. Sant Cugat: 67 jugadors.
24. Andorra: 66 jugadors.
25. Congrés: 66 jugadors.
26. Sant Josep Badalona: 65 jugadors.
27. Montcada: 63 jugadors.
28. Ateneu Colón: 63 jugadors.
29. La Lira: 61jugadors.
30. Catalònia: 59 jugadors.
31. Masdenverge: 55 jugadors.
32. EDAMI: 54 jugadors.
33. Santpedor:51 jugadors.
34. Comtal: 50 jugadors.

34 clubs que tenen 50 o més jugadors està molt bé, però això ha d’estar lligat amb els jugadors amb els quals poden comptar els clubs al per equips, ja que tenir molts jugadors i no poder comptar amb ells, no serveix de gaire. Us passo la relació de clubs amb més equips inscrits a l’últim campionat, en aquest cas 5 equips o més.

Relació de clubs amb més equips inscrits

1. Gerunda: 9 equips.
2. Peona i Peó: 9 equips.
3. Tres Peons: 9 equips.
4. Sant Martí: 8 equips.
5. Vilafranca: 8 equips.
6. Olot: 7 equips.
7. Sant Cugat: 7 equips.
8. Santa Eugènia: 7 equips.
9. Ateneu Colón: 6 equips.
10. Castellar: 6 equips.
11. Catalunya: 6 equips.
12. Comtal: 6 equips.
13. Congrés: 6 equips
14. Cornellà: 6 equips.
15. Figueres: 6 equips.
16. Foment Martinenc: 6 equips.
17. Barberà: 5 equips.
18. Catalònia: 5 equips.
19. Cerdanyola del Vallès: 5 equips.
20. Colon Sabadell: 5 equips.
21. Jake: 5 equips.
22. La Lira: 5 equips.
23. Lleida: 5 equips.
24. Martorell: 5 equips
25. Mollet: 5 equips.
26. Llinars: 5 equips.
27. Sant Josep Badalona: 5 equips.
28. Santpedor: 5 equips.
29. Vall de Tenes: 5 equips.

29 clubs han inscrit 5 equips o més, també està força bé, però en aquest cas no és el mateix equips de deu jugadors, que equips de vuit, sis o quatre jugadors.

Hi ha molts matisos i variants per poder arribar a diverses conclusions, però valorar i extrapolar les dades dels dos llistats, ens permeten fer una petita introducció per a poder valorar alguns factors importants de les circumstàncies dels clubs d’escacs a Catalunya.

A mode d’exemple, comparant el dos llistats veurem que l’actual campió de Catalunya, el Club d’Escacs Barcelona UGA, si que surt al primer llistat, ja que compta amb 73 jugadors, però no surt al segon llistat, ja que va inscriure 4 equips al per equips.

Si feu aquesta comparació dels dos llistats veureu que hi ha més temes i qüestions que ens poden cridar l’atenció, però això ho deixo pels que tinguin curiositat.

Salut i escacs,

5 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Una vegada més em meravella la teva capacitat de treball. Crec que cal veure en les dades un altre aspecte que ha d'esser motiu de reflexiò. Em refereixo a les"fusions" de clubs molt important en temps de crisi com l'actual i veure com funcionen en les diverses localitats.Els clubs que estan en una localitat i s'han fusionat han aconseguit una gran força per exemple el Sabadell( el dic aixi perque es com el diem els jugadors i demano disculpes als puristes) Penso que a Badalona i a Hospitalet la fusió també faria dos clubs encara molt mès potents. Per acabar penso també que cal fer un petit comentari al meravellós esforç dels Clubs que fan posible els grups de promoció SUB-12 Fins el proper article amic!!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Gràcies per les teves paraules, com sempre interessants. El tema de les fusions és un tema molt complicat que necessitaria més d’un article per poder torcar-lo.

A més, cada situació és diferent. No és el mateix fusions amb injecció de diners per poder tenir un primer equip super professional, que fusions d’equips aficionats.

A l’article he posat com exemple el Barcelona UGA, ja que és evident que aquests club, tal com demostra el seu recent títol de Campió de Catalunya, amb la fusió ha guanyat en competitivitat en el seu primer equip, però també és bastant palpable que la fusió (fusions en aquest cas) no han sumat jugadors pel club actual (sumant els jugadors dels diferents clubs fusionats), sinó tot el contrari.

En fi, Frederic, penso que cada fusió és un “món” i es té que analitzar per separat. No crec que les fusions siguin bones o dolentes, depèn de les circumstancies de cadascuna; el temps ens dirà quines es consolidaran i quines faran “figa”.

Salutacions,

Enric Garcia Garrido ha dit...

M'ha agradat aquesta comparació de dades. I tens raó que el tema té vàries lectures. Fas referència al Barcelona Uga i que no sembla proporcional el numero de socis amb el d'equips,....Jo et donaré un altre lectura contrària en alguns casos i és la segúent: masses equips pel nombre de socis.....també pot ocasionar un problema no tenir suficient gent disponible a jugar pel nombre d'equips inscrits aquella temporada. Es un problema que nosaltres a vegades tendim a patir, darrerament no tant però fa anys ens passava.

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Les dades són neutres però no ho són les possibles interpretacions.

Bé, anem a pams, no voldria que l'exemple (tan sols un exemple) que he posat del Barcelona UGA es prengués com cap mena d'atac a aquest club; no tinc cap informació interna sobre aquest club, per la qual cosa no vull, ni puc, fer cap mena de judici de valor sobre la manera de funcionar d'aquest club, ni de qualsevol altre.

El que si puc fer (jo, ho qualsevol lector d'aquest article), és expressar sorpresa sobre algunes situacions que ens donen aquestes dades. El perquè es donen aquestes situacions ja és una altra qüestió.

El tema de la gestió dels equips en els clubs amb molts equips inscrits; doncs si, tens tota la raó, és una qüestió força complicada i un autèntic mal de cap per les persones que porten aquesta tasca. Tan sols felicitar a aquestes persones, autèntics herois anònims dels per equips.

Ara bé, hem de ser conscients que estem parlant de dues discussions (temes) diferents, una és la que expresso en aquest article sobre els clubs que han inscrit més jugadors i equips al per equips i altre la de les fusions que ha introduït al debat el Frederic Andreu. Crec que és important no barrejar-los, ja que ens podria portar a l'equivocació.

En fi Enric, moltes gràcies per aquesta entrada teva, ja que m'ha donat la possibilitat d'aclarir alguns conceptes en els quals potser no m'havia explicat suficientment bé.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola de nou: Quan començava i d'aixó ja fa cinquanta anys!!!! havia gent que parlava que un club d'escacs era això un club i no entenia el tema dels filials. Afortunadament la majoria ha optat per entendre que els equips filials son importants al poder expresar l'estima a un club independent del teu nivell i un cas concret ets tu amic Enric que no fa mases anys ens varem enfrentar als primers taulers del B i ara per l'empenta de la Escola i no per la teva baixada de nivell t'he vist defensar els ultims taulers del C.Tornant a les meves opinions amic Enric no he trobat una referencia als grups de promociò SUB-12.En el cas del Roger ho entenc perque posiblement no domina el tema però en el teu cas les teves opinions son inestimables. Fred
Nota:Ho sento Roger i Enric ja se que vosaltres treballeu i jo ja estic jubilat i per aixó m'encanta xerrar