divendres, 6 de desembre del 2013

Un cas sorprenent?


Entre el 15 i el 23 de novembre, paral·lelament al passat Campionat del món d’escacs, dins dels diferents actes que és van celebrar, és va jugar un fort Open Internacional d’escacs a la ciutat de Madràs.

Que aquest open tingués 118 participants no té res de sorprenent. Que d’aquests participants, 15 estiguessin per sobre dels 2500 punts d’Elo i que 37 estiguessin per sobre dels 2400, entra dins de la normalitat en l’entramat d’opens que s’organitzen per tot el món. Que en aquest hagi comptat amb 21 Grans Mestres i 30 Mestres Internacionals tampoc és gaire sorprenent.

El que comença a ser no gaire habitual és que el guanyador del torneig sigui el número 53 del rànquing inicial, un Mestre FIDE amb un Elo de 2335.

Bé, em direu, pot ser un fet poc habitual, però no és la primera vegada ni serà l’última que és produeixi una sorpresa en un torneig. Tampoc podem dir que sigui un fet sorprenent.

Ja, però si us dic que aquest jugador, de nom Aravindh Chithambaram, ha fet 9 punts d’11 possibles i que això ho ha fet amb tan sols 14 anys, podeu començar a pensar que potser si que és un cas sorprenent.



Podeu consultar els resultats i la classificació final d’aquest torneig en aquest enllaç.



El títol d’aquest article és una pregunta i penso donar la meva opinió. Des del meu punt de vista, no crec que sigui un cas sorprenent.

Els temps dels “nens prodigi” en els escacs ja han passat. Com a mínim si parlem de nens, potser aviat parlarem de “bebès prodigi” però això està per veure.


Tal i com estan les coses avui dia, els nens i nenes amb capacitats superiors pels escacs, amb les condicions adequades poden tenir un joc molt fort en edats molt primerenques. Desprès, que arribin a l’elit, pot dependre de molts factors personals, l’entorn i les circumstàncies dels nens i nenes són també determinants; però ja està demostrat que molts d’ells i elles poden ser Grans Mestres (o tenir el seu nivell de joc) amb 12, 13 o 14 anys.

La resposta per a mi és clara, no és un cas sorprenent, però si molt gratificant.

Salut i escacs,