dissabte, 14 de desembre de 2013

Clubs d'escacs pioners a Catalunya


A poc més d’un mes del començament de Campionat de Catalunya per equips, m’ha vingut al cap parlar d’això, dels equips catalans; en concret dels equips amb més historial. Es a dir, els equips actuals que ja tenen un munt d’anys des de la seva fundació.

En principi pensava que no seria complicat, amb les referències del llibre que va editar la Federació Catalana d’Escacs pel seu 75è aniversari i alguna consulta per internet, doncs pensava que serià fàcil. A més, la meva primera intenció era posar els clubs que haguessin superat els 60 anys d’activitat.

Doncs no, aquesta tasca ha estat impossible. El tema és molt més “pelut” del que em pensava. Amb tanta fusió entre clubs, poca informació en els web i la referència en alguns casos a quan és va començar a jugar als escacs en la seva localitat, sense deixar gaire clar de quan és va constituir realment el club, doncs la confusió, en alguns casos, fa complicat poder arribar a conclusions concretes. Tampoc ajuda l’existència de seccions d’escacs en clubs més generalistes, ja que en aquests casos les referències que surten són les de la fundació del club o associació, però no la de l’inici de les activitats escaquístiques federades.

No obstant aquestes imprescindibles precisions, us passo un petit treball dels clubs d’escacs pioners a Catalunya. Aquesta relació és fins l’any 1950.

Sent conscient de què aquesta relació pot tenir omissions i/o errades, agrairia a les persones que puguin detectar-ho que m’ho facin saber per poder enriquir aquest treball.


Any 1923. Club d’Escacs Comtal.
Any 1925. Club d’Escacs Foment Martinenc.
Any 1925. Unió Montcada d’Escacs.
Any 1927. Club d’Escacs Mataró.

Any 1927. Club d’Escacs Collblanc

Any 1927. Club Cercle Catòlic Badalona.
Any 1927. Club d’Escacs Vilafranca.Any 1929. Club d’Escacs Tarragona.Any 1931. Club d’Escacs Granollers.


Any 1931. Club d’Escacs l’Avenc Esplugues.

Any 1931. Club d’Escacs Guixolenc.
Any 1932. Penya d’Escacs Casino Prado Suburenc
Any 1932. Club d’Escacs Figueres (Club Escacs Royal).


Any 1933. Club d’Escacs Terrassa.Any 1934. Club d’Escacs Berguedà.


Any 1934. Club d’Escacs Lleida.

Any 1940. Club d’Escacs Malgrat.

Any 1942. Club d’Escacs Cornellà.


Any 1944. Ajedrez Jake Club.


Any 1946. Club d’Escacs Castellar del Vallès.


Any 1948. Club d’Escacs Catalònia.

Any 1948. Club d’Escacs Olot.
Any 1949. Associació d’Escacs Rubinenca.1940-1950? Club d’Escacs Unió Coral de Sant Feliu de Llobregat.
Fins aquí aquest llistat. Falten els clubs desapareguts, els que estan fusionats i han donat forma a un nou club i alguns que no he trobat suficient informació. Tal i com he dit abans, també sóc conscient que segurament m’he deixat a més d’un club.

Cal, no obstant, tenir en compte que no és el mateix quan és va constituir una secció o un grup d’aficionats per jugar als escacs, de quan és constitueix un club d’escacs federat. Jo crec que això últim és el que tindria que constar, però he comprovat que en alguns historials de clubs és fa constar el primer, el que crea una certa confusió.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:La setmana pasada vaig faltar a la nostra "cita".Com a compensació avui escric en diumenge per compensar una mica a tan esforç.En quant a la setmana pasada estic d'acord amb tu que ja no hi han nens-prodigi sino que es fruit d'un treball molt ben elaborat.Fa dos estius vaig mantenir una conversa informal amb una monitora sudamericana que estava una mica frustrada ja que:"Aquest any no hem aconseguit cap Mestre Internacional" Sense comentaris. En quant a la història dels Clubs catalans hi ha molt camí a fer.Penso que en Joaqim Travesset,pare i avi de la saga et podria donar moltes dades.Jo ja li havia comentat que podria ser una de les persones més aptes per col-laborar en aquest treball però malauradament(per als escacs,clar)em va manifestar que els seus cinc nets li feiuen escacs continu sempre que podien i no podia dedicar massa temps en aquesta feina.Espero que llegeixi aquest blog però si no es aixi et puc facilitar el seu mail si no el tens.Anims i bon treball!!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Aquest bloc, des de què fas la teva “contra crònica” ja no és el mateix si no entres puntual, fes el favor de no fer “campanes” que ja m’han fet algun comentari en el sentit que entren més pel que tu dius que pel meu article.

Referent al Joaquim Travesset, els seus articles en ajedrez 365 són fantàstics. Ja té bastant feina en fer aquests articles com per ficar-se en els meus. Ara bé, si alguna vegada es decideix i vol fer algun comentari en aquest bloc, per a mi serà un honor.

Salutacions,

Jorge Planella Sánchez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Club d'escacs Torrenegra 1953

Salutacions.

Eduard Brufau