dissabte, 16 de novembre del 2013

Artedrez


A l’article anterior, que parlava de blocs, quan parlava de blocs que m’agradaven, vaig mencionar un molt per sobre. Aquest bloc és Artedrez d'en Mariano García Díez, un bloc diferent, dedicat als escacs però des d’una vessant molt distant al que és habitual.

Artedrez parla dels escacs des de la perspectiva de l’art i la cultura, des de les seves més variades formes. És un bloc, amb articles nous cada quatre o cinc dies i generalment no més tard d’una setmana.

A mi m’agrada i el segueixo, crec que està molt bé, tan el seu contingut, com les seves imatges i fotografies; a vegades realment impactant.

Possiblement molts de vosaltres ja el coneixeu, però pels que no ho coneguin, s’ho recomano, val la pena.
Com exemple us passo uns quants articles d’aquest bloc ordenats per temes:

Biografia




Caricatura






Cinema






Còmic






Disseny 








Fotografia










Grafiti




Gravat






Heràldica




Humor





Il•lustració



Literatura











Periodisme



Pintura







Propaganda



Poesia






Teatre



Bé, això tan sols és un “tastet”, ja que aquest bloc ja porta uns quants anys i el seu autor ha penjat molts i molts articles.

Per la meva part,  penso que escriure sobre l’art i la cultura és fabulós, i si és a partir dels escacs, com enamorat d’aquest joc, em sembla magnífic.

Crec que el món  de l’art i la cultura, històricament sempre han estat molt vinculats als escacs; els escacs han tingut una atracció molt positiva tan per a artistes com per a intel•lectuals. Però també crec, com ja he expressat en altres ocasions, que mai els escacs han estat tan lluny d’aquests mons, com en l’actualitat. Hem apostat desmesuradament per la faceta esportiva dels escacs i hem sacrificat les altres importants potencialitats que tenen. Crec que és un greu error.

És per aquest motiu que sento una gran simpatia per Artedrez i la seva tasca.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Estic d'acord amb les teves opinions sobre Artedrez peró (sempre hi ha un pero)considero que hem de donar mes informacio sobre el nostre joc als artistes.Considero que junt amb els que s'informen sobre el nostre joc(Arturo Perez Reverte-La tabla de Flandes i El tango de la guardia vieja)i els entranyables personatges de Mafalda tot i que en Manolito es molt perillós sobretot quan confón bitlles amb escacs hi ha d'altres que no fan cap esforç en coneixer les regles.Així veiem en el cinema i la fotografia errors garrafals colocant el quadre negre a la dreta del tauler(El tastet que has fet es un exemple en una tira de dibuixos ) El cas mes famós que recordo va ser la portada del excelent llibre Ajedrez elemental de Panov(Editorial Martinez Roca)on va quedar pales que el fotograf i el pobre noi que estava analitzant amb el quadre negre a la dreta del tauler va quedar clar que no conexien les regles basiques dels escacs.Faig una crida a donar a coneixer per part nostra aquestes conceptes.Suposo que una cosa es que els artistes no han de tindre cap "censura" i una altre es que no tinguin cap mirament a l'hora de fer la seva creació.Tot i aixó moltes gracies a tots els creadors per pensar en el nostre esport,joc,ciencia.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Celebro que estiguis d’acord amb les meves opinions, jo també estic d’acord amb el teu llarg “però”.

Salutacions,

Mariano García Díez ha dit...

Amigo Roger:

He caído por casualidad en tu blog y he visto que hablabas, ¡y además bien!, de Artedrez.

No sabes cómo te agradezco tus comentarios y los lectores que sin duda me han llegado a través de tu página. Me anima mucho para continuar.

Salud y ajedrez.

Mariano

Unknown ha dit...

Thank you for sharing this.
We are a team of dedicated parents and chess coaches who see the benefits of learning Chess and playing Chess during the formative school years. Hence, we have a passion for introducing and growing the enthusiasm for Chess across all school children.
After School Chess Programs in Houston