dissabte, 9 de juny del 2012

Dubtes raonables


M'agrada mirar pàgines web i blocs d'escacs, he de dir que sóc una mica tafaner en aquest sentit. A vegades em passo una bona estona mirant noticies i campionats, especialment catalans, però també d'altres indrets.

Avui estava mirant el web de Chessbase, he trobat el Campionat d'Europa Femení de partides ràpides, i en concret mirant la classificació, a la 15a posició he vist una bandera espanyola. Això m'ha cridat poderosament l'atenció, donat l'alt nivell de les participants i he mirat qui era la jugadora espanyola que havia fet un resultat tan bo. La meva sorpresa ha estat que es tractava de l'Ana Matnadze.

Sorpresa per la meva part, no sabia que la jugadora georgiana jugués amb bandera espanyola. Bé, m'he dit, això deu ser perquè "estic a la lluna" en aquest tema, segur que s'ha informat i jo no m'he assabentat.

Ara bé, resulta que entro a ajedreznd i al web de la Federació Catalana d'Escacs, pràcticament cada dia i no he vist a cap d'aquests web aquesta noticia. És estrany, he pensat, com és possible que no trobi res en aquest referents informatius dels escacs catalans?

Però, seguint amb les cavil•lacions, m'ha sorgit un altre dubte, jugar amb bandera espanyola vol dir que té la nacionalitat espanyola? En principi tindria que ser així, però ja sabem que en el món dels escacs les coses normalment són diferents.

Bé, m'he dit, entraré al bloc de l'Anna Matnaze que de ben segur donarà alguna explicació, doncs tampoc.
Potser és un error del web del Campionat d'Europa Femení, miraré el que diu la FIDE. Doncs si, aquí també consta com espanyola.

Vull aprofundir en el tema i començo a buscar algun lloc web que pugui donar-me una explicació i després d'algunes entrades sense resultats, he trobat aquesta petita referència al web de la Feración Española de Ajedrez, que diu textualment això:

La MI Ana Matnadze aparece ya como española en las listas de ELO de la FIDE tras la tramitación por parte de la FEDA de su petición para el cambio desde la Federación Georgiana a la Española. Matnadze, de 29 años, pasa a ser la primera del ranking femenino de España y si lo desea podrá formar parte de nuestra selección en futuras competiciones internacionales. Desde aquí le damos la bienvenida y le deseamos que continúe con sus éxitos deportivos.

Per fi una mica de llum! Però, no gaire, per què segueixo amb el dubte de si ha adquirit la nacionalització espanyola o no.

També tinc que dir que m'ha sobtat la poca difusió que s'ha donat de la noticia a Catalunya, tenint en compte que l'Ana ja porta molts anys entre nosaltres i que és una persona molt apreciada en el nostre entorn.

No entenc que a vegades es donin qüestions amb un cert ocultisme, sembla com si es volgués amagar alguna cosa. Si, ja sé que no tinc cap indici que digui que això es així, però a vegades sembla que pugui passar.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Jordi ha dit...

Roger,
Llegeix-te el handbook de la FIDE. No cal la nacionalitat, només justificar crec que són dos anys de residència i/o pagar compensacions econòmiques a la federació d'origen, que depenen de la titulació FIDE del jugador (no recordo els detalls, i em fa mandra consultar-los). De tota manera el canvi de l'Ana era conegut (jo almenys n'era conscient, i no estic particularment "connectat"). Va ser a principis d'any (junt amb la pèrdua de la bandera espanyola de l'Alexei Shirov i amb el "guany" d'en Miguel Muñoz Pantoja i d'algú altre).
Jordi Comellas
Mataró

Antonio T. ha dit...

La lista femenina española de la FIDE es:
Spain (Active players) Only Women

# Name Title Fed Rating G B-Year
1 Matnadze, Ana m ESP 2446 11 1983
2 Alexandrova, Olga m ESP 2417 7 1978
3 Vega Gutierrez, Sabrina wg ESP 2355 31 1987
4 Calzetta Ruiz, Monica wg ESP 2282 18 1972
5 Hernandez Estevez, Yudania wm ESP 2260 0 1973
6 Delgado Crespo, Mairelys wg ESP 2249 1 1974
7 Nicolas Zapata, Irene wf ESP 2244 34 1997
8 Aranaz Murillo, Amalia wf ESP 2242 16 1995
9 Llaneza Vega, Patricia wm ESP 2225 11 1979
10 Trujillo Delgado, Dafnae wm ESP 2221 4 1983

Roger Salvo ha dit...

Moltes gràcies Jordi pels teus aclariments, de ben segur que és com dius. De totes maneres, segueixo pensant que apart de poder-ho trobar al web de la FIDE, o el petit comunicat de la FEDA, la Federació Catalana podia haver fet un comunicat amb cara i ulls, ja que des de fa alguns anys l'Ana és una jugadora de casa nostra.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Hola Antonio,

Como siempre, muy oportuno en tus intervenciones. Te agradezco tu aportación.

Saludos,