dilluns, 25 d’abril del 2011

"Boletín"


Els escaquistes de Catalunya tenim la sort que des de fa molts i molts anys la Federació Catalana d'Escacs edita un meravellós butlletí que parla dels escacs catalans. Sóc conscient que amb les noves tecnologies tots els mitjants de comunicació en format paper, avui dia han quedat sobrepassats pel que fa a la rapidesa en transmetre la informació. Afortunadament per tenir informació a les poques hores o tanmateix en algunes ocasions en directe, hi ha mitjans via web.

Webs de tota mena, blocs personals i el web de la Federació Catalana d'Escacs (molt especialment en la cobertura del Campionat de Catalunya per Equips) ens donen en general una molt bona informació amb una immediatesa incomprensible en altres temps. En aquest sentit, voldria dir que el campió per sobre inclús del web de la Federació Catalana d'Escacs, és el web "Ajedreznd". Sóc dels que em molesten els continus atacs, que amb raó o habitualment sense ella, rep el més gran mitja de comunicació de la història dels escacs catalans. Què m'importa si estic d'acord amb un editorial o un punt de vista de les persones que ho fan, el realment important és la quantitat de bona informació sobre els nostres escacs que diariament ens aporta. Per a tants i tants webs i blocs catalans, la nostra informació sense "Ajedreznd" seria molt més complicada i en alguns casos impossible. Alguns atacs a aquest web em semblen mesquins, ja que el treball ben fet sempre mereix un respecte.

Bé, tornem al Butlletí d'escacs. Aquesta revista federativa a perdut immediatesa però no qualitat, encara que ja coneixem molts dels temes de què parla, ens els complementen amb informacions, entrevistes i sobretot partides ben comentades que el fan encara molt atractiu.

Però el Butlletí d'escacs té i sobretot ha tingut una altra important tasca, serveix per matenir "freca" la història dels escacs catalans.

Està a punt de sortir el número 146, això és el relat de molts anys. En concret, el Butlletí d'escacs està explicant la nostra realitat des de juny del 1976 que va sortir el número 1.

Però aquest nou butlletí podia néixer perquè el nostre país començava a alliberar-se de la terrible tirania que l'havia privat de llibertats durant 40 anys. Aquest butlletí és va editar en català i amb criteris democràtics.

No obstant això, com haureu comprovat, parlo d'un nou butlleti. Ho defineixo així, perquè fins aquell moment ja exixtia un "Boletín" que editava la "Federación Catalana de Ajedrez" des de l'any 1964.

Aquell butlletí, també va jugar un paper important per a la divulgació dels escacs en aquell moment i va ser una eina capdal perquè les persones que ho portaven poguessin l'any 1976 canviar totalment "l'edifici".

Gràcies a aquells "boletines" ara és més fàcil tenir fonts documentals per poder saber la nostra història.

A continuació, si és del vostre interès, podeu consultar algunes pàgines escaneixades d'aquest primer "boletín". Demano disculpes per l'estat de conservació que té aquest "boletín" ja que en alguns moments de la seva llarga història no ha tingut els "allotjaments" pertinents per a la seva idònia conservació.

Podeu clicar les imatges per fer-les més grans.

Interessant portada en la que podem veure un jove Fermín Tejero empatat en el segon -tercer lloc del Campionat absolut de Catalunya.

Pàgina interior amb informació del campionat.

Molt poc després, l'amic Paredes va ser un dels millors jugadors de Catalunya.


La Sra. Maldonado també va ser jugadora del Club d'Escacs Congrés, jo la vaig conèixer l'any 1974 quan, procedent del Foment Martinenc, vaig fitxar pel Congrés.
Cal ressaltar també, que a la part baixa d'aquesta pàgina surten els responsables d'aquest "boletín".

Pàgina explicativa sobre aquest primer "boletín".

Escrit del direntor Sr. Francino

Contraportada amb els cent primers subscriptors.


Possiblement més endavant torni a parlar de la història del nostre butlletí, que és la nostra història. Agrairia que si algú dels que llegiu aquest bloc, aquest tema us sembla interessant, si us plau, m'ho feu saber.

Salut i escacs,