diumenge, 11 de juny del 2023

XIX Circuit Català d'Oberts Internacionals d'Escacs

 

L'edició del 2023 es va iniciar el mes d'abril i té previst finalitzar el mes de setembre. En aquesta ocasió el Circuit Català té un total de 29 tornejos, que es divideixen en 11 de ritme clàssic i 18 de ritme actiu.

Cada cop hi ha més tornejos a ritme actiu en detriment dels de ritme clàssic. El Circuit, quant va començar, estava previst per a tornejos de ritme clàssic, però poc a poc els tornejos a ritme actiu van anar creixen i ara són clarament majoria.

Això no és cap sorpresa, ja que aquesta mena de tornejos són molt més atractius per als organitzadors. Menys feina i menys costos, una bona projecció, negoci rodó.

Però avui vull parlar dels autèntics protagonistes del Circuit, els tornejos a ritme clàssic que aviat començaran a totes les demarcacions de Catalunya.

Podeu consultar tots els tornejos del Circuit des d'aquest enllaç.

Trobareu més informació en aquest enllaç.


Trobareu més informació en aquest enllaç.


Trobareu més informació en aquest enllaç.


Trobareu més informació en aquest enllaç.



Trobareu més informació en aquest enllaç.


Trobareu més informació en aquest enllaç.


Trobareu més informació en aquest enllaç


Trobareu més informació en aquest enllaç



Trobareu més informació en aquest enllaç 


Trobareu més informació en aquest enllaç

He dit 11 tornejos a ritma clàssic i aquí tan sols han sortit 10, bé, dins del circuit també està inclòs el II Festival Internacional Sunway Formentera. Per a mi és un misteri que aquest torneig estigui en el circuit català, però està.

Com es pot veure, una amplia oferta de tornejos. La veritat que, com he comentat més d'una vegada, el Circuit Català d'Oberts Internacionals d'Escacs és una oferta escaquística fantàstica, segurament única.

Però, aquest circuit té tan bona salut com volem creure? Es pot "morir d’èxit"? La veritat és que hi ha símptomes que apunten que el tema no va per bon camí.

M’explico: que hagi una desproporció tan gran entre tornejos actius i a ritme clàssic no crec que sigui gaire bo. En els últims anys han desaparegut, per diferents motius, molts tornejos a ritme clàssic, i alguns d'ells han passat a disputar-se a ritme ràpid. Mala senyal.

La veritat és que organitzar un torneig a ronda diària representa un fort esforç pels clubs organitzadors. Això ha estat sempre així, però ara hi ha alguns factors que ho fan més complicat; per un costat les administracions cada vegada donen menys diners i a més els requisits administratius són realment complicats per a persones no professionals en aquests temes, per altra banda els últims mesos els preus de tot han tingut una gran pujada, això fa que molta gent de fora de Catalunya s'ho pensin dues vegades abans de venir i passar nou nits en una localitat on s'organitza un obert.

Espero equivocar-me però el factor preus pot fer un gran mal al Circuit. En aquest any ja no es pot fer gaire, però per a propers anys, des de la FCE es tindrien que donar solucions per a que els organitzadors del Circuit es trobessin més recolzats.

Salut i escacs,   


1 comentari:

Jaume Viñals Rioja ha dit...

Hola Roger,

dos comentaris al teu article:

1.- Hi ha qui diu que els escacs a ritme clásic acabaran morint per la creixent impossibilitat de evitar en un torneig "normal" les trampes electròniques. En canvi en els ritmes "actius" aquestes són molt més difícils de fer. La FIDE i els jugados d'elit estan prestigiant cada cop més els ritmes ràpits i llampec. Sembla que el futur va per aquí.

2.- A mi m'agrada força jugar a ritme d'actiu, el que ja no aguanto és fer una marathó de 9 rondes de joc en un dia. Que havent-te llevat a les 6h00', o abans, per desplaçar-te gairebé no paris de jugar fins a les 19h00' aprox. M'agradaría que es fecin alguns tornejos actius no d'un dia, sino de dos (de cap de setmana) amb les rondes repartides. Crec que tindrien la seva quota de "clientela". Però sembla que això d'innovar al "Circuit" és complicat.

Una abraçada

Jaume Viñals Rioja