diumenge, 9 de setembre del 2018

Torneig "Dicen..." escolar


Quan la nova Junta Directiva de la Federació Catalana d’Escacs es va formar, em va sorprendre la separació de les responsabilitats sobre els escacs base i els escacs escolars.

Després, escoltant i llegint a la Marta Amigó, vocal d'escacs i escoles a la Junta Directiva, em va quedar més clar el treball als dos camps.


Foto: el Periodico de Catalunya

Podeu llegir una recent entrevista a la Marta Amigó en aquest enllaç.

Però a pesar de la molt bona tasca que es pot fer a les escoles utilitzant els escacs, no deixa de ser curiós que en aquest entorn els escacs segueixen sent una activitat competitiva, m'estic referint als campionats escolars.

Tant els campionats escolars, com els campionats d'escacs base, tenen una molt bona salut, amb unes participacions multitudinàries de nens i nenes.

Foto: FCE

Avui vull parlar del que crec va ser el primer torneig multitudinari d'escacs escolars a casa nostra: el Torneig “Dicen...” escolar.

Però voldria fer una petita introducció abans de parlar d'aquest torneig; el matx pel títol mundial de l'any 1972 entre Fischer i Spassky, va representar un “terratrèmol” mediàtic a tot el món i, naturalment, aquí també. Això va fer que moltes persones s'aficionessin als escacs i també molts nens i nenes. Els escacs a les escoles van estar de moda.

L'any següent, l'any 1973, es va organitzar a Barcelona el I Torneig “Dicen...” escolar i va ser tot un èxit de participació.

Article a la Vanguardia del 10 de gener de 1973

Foto: Boletín FCA


M'ha fet gràcia repassar la classificació individual on veig jugadors que encara avui estan actius, amics i coneguts com: Andrés Rojas, Javier Bielsa, Victor Vehí, Ricard Brusi (actual campió de Catalunya de veterans) Xavier Miquel, Juan José Ortín... També vull fer referència a dos participants que ja no juguen, uns bons amics: el José Ramírez i el Juan Imperial.

El II Torneig “Dicen...” escolar es va jugar l’any 1974, i la participació va ser molt més gran, fins a 5.000 nens i nenes. Tot un record en aquells temps.

Article a la Vanguardia de 15 de desembre de 1973

Foto: Boletín FCA


Jo, equivocadament, pensava que tan sols s'havien jugat aquest dos tornejos escolars patrocinats pel diari esportiu “Dicen...” però buscant material per fer aquest article he vist que es van jugar alguns més.

L’any 1975 es va jugar el III Torneig “Dicen...” escolar:


Per sorpresa meva, els “boletines” de la FCE d’aquell any no van donar cap informació sobre aquest torneig. En canvi si que va haver informació sobre el Campionat de Catalunya infantil, del qual va quedar campió un bon amic meu.



El següent “Dicen...” escolar va ser l’any 1976, la quarta edició.

Article a la Vanguardia de 24 de març de 1976


A partir d'aquesta quarta edició ja no he trobat gaire informació sobre aquest torneig. Als Butlletins de la FCE ja no va sortir cap referència a aquest torneig. En canvi si que sembla que es va fer una cinquena edició.

Article a la Vanguardia de 6 d'abril de 1977

No sé si es va fer alguna edició més del Torneig “Dicen... escolar”, no he trobat cap informació al respecte. Però cal dir que aquesta competició, sobretot a les primeres edicions, va ser un detonant important per als escacs catalans, ja que molts nens i nenes es van incorporar a la família dels escacs; i en alguns casos, com hem vist, segueixen ara jugant després de tant temps.

Salut i escacs,

2 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger.Aquest mati he obert el teu bloc a dos quarts d'onze i he vist que ja has penjat el teu article que m'ha tret molts anys de sobre.Encara recordo amb nostalgia un Trofeig Dicen per adults on el Congrés en masa et va seguir en les rondes finals on vas fer un paper molt destacat.La entrevista amb la Marta Amigó es excelent aixi com la informació sobre el Dicen escolar.Penso que aquest article no pot quedar aqui i faré arribar-lo a diverses persones que segur els hi encantarà,També es veritat el que dius sobre el match Fischer-Spassky.La guerra freda de la epoca va ajudar i molt a la difusió dels escacs.Moltes gracies per rejuvenirme la vida amic!!!!!! Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Començaré pel teu final, et puc rejovenir la vida, però gaire cosa més, tenim els anys que tenim i això no té solució.

No acabo d'entendre del tot el perquè de la poca difusió que la FCE, a partir de cert moment, va donar a aquest torneig; tinc les meves teories, però són això, teories, res constatable, i m'ho quedo per a mi. Això si, si algú pogués donar llum a aquesta qüestió, doncs perfecte.

Salutacions,