dimecres, 18 de gener del 2017

Salt qualitatiu


El proper cap de setmana comença el Campionat de Catalunya per equips i tots els equips ja “escalfen motors a la línia de sortida”.

Mirant els llitats de jugadors dels equips de Primera Divisió, he comprovat que aquests any la nòmina de titulats internacionals ha tingut un increment força important.

Quan parlo de títols internacionals em refereixo als títols de tota la vida (GM, MI i MF), sembla ser que la FIDE, últimament està promocionant altre tipus de titulacions (algunes de “butxaca”) clarament per fer “caixa”, però en aquest article penso parlar de les titulacions internacionals que tots coneixem i reconeixem, una bona manera de no embolicar-nos.

La grandesa del Campionat de Catalunya per equips rau en la quantitat, ja que setmana rere setmana mou milers de jugadors; però també, any rere any, aquest campionat està guanyant en qualitat, us passo unes dades per a visualitzar aquest argument:


A pesar de què aquestes dades poden tenir encara alguna modificació i que també sabem que no tots aquests jugadors participaran activament, estarem d'acord que són unes dades que no estan malament.

Aquests jugadors, la majoria estan a Divisió d'Honor, però la Primera Divisió també està tenint una tendència  de professionalització, que no fa gaire no existia o no era tant pronunciada.



Com es pot comprovar, la Divisió d'Honor és un món superior, amb una quantitat i qualitat de jugadors impressionant. Però els números actuals de la Primera Divisió eren clarament impensables fa pocs anys.

En aquest sentit, vull fer una petita aproximació a les incorporacions més destacades a Primera Divisió: el fort MI, l’Hipolit Asis (2548) a deixat el Sant Cugat i ha fitxat per La Lira; el Sant Cugat no ha perdut el temps i ha fitxat a tres MF: el Victor Lillo (2368), el Julio Javier Alonso (2350) i el Josep Maria Lerch (2320). Altra incorporació sonada ha estat el fitxatge del MI Rolando Alarcon (2496) pel Tarrega. Tanmateix, el Catalònia ha incorporat al fort MF Antoni Picañol (2398).


Foto: Federació Catalana d'Escacs

Rolando Alarcon, Foto: chessdom.com

També vull destacar que dos equips que han pujat aquest any a aquesta categoria, l’Escola Escacs Salou i el Granollers-Canovelles, tenen uns equips força competitius; a destacar l’Escola Escacs Salou que compten a les seva llista amb 3 GM, l'Ahmet Anly (2602), l'Arthur Kogan (2572) i el Victor Mikhalheski (2508), i 3 MI; si aquests jugadors juguen habitualment, doncs de ben segur que aquest club serà un clar candidat a l'ascens.

    Arthur Kogan. Foto: olalachess.com

Com podeu comprovar, els equips de Primera Divisió cada cop són més forts i la lluita, tant per pujar de categoria com per a no baixar, es preveu certament dura.

Tots podem tenir els nostres favorits i defensar algun que altre criteri; però ens equivocarem molt en creure gaire en el que puguem veure a les llistes de jugadors dels diferents equips; ja que, com l'experiència ens ha ensenyat en anteriors anys, el factor Elo no funciona tant al per equips, i també, que alguns equips que tenen molts bons jugadors a les seves llistes, després també tenen moltes baixes a l'hora de confeccionar els equips, factor que fa que aquest tipus d'equips baixin molt en el seu rendiment competitiu.

En fi, comença el gran espectacle dels escacs catalans, mirem de gaudir-ho!!

Salut i escacs,
.

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Una setmana més "m'ha agafat el toro" i comento dos articles teus a la vegada.Encara que sembli mentida estic començant a deixar coses però son tantes les coses que portava que encara no puc posar-me al dia.Ho sé,també es veritat que no tinc la teva capacitat de treball.A l'article de la setmana pasada res a dir,excepte la constatació de que el Sant Marti es un club viu i ha superat amb nota la marxa d'un dirigent históric del qual no m'ha agradat el seu comportament ultim.Penso que la Junta actual hauria de designar-lo Soci de Merit encara que el cos els hi demani una altre cosa.Punt i final,o punt i seguit mai se sap!!!!
De l'aspecte qualitatiu que desenvolupes tant bé en el teu ultim article només constatar que l'augment de mestres en la Primera Divisió potser igui degut a l'increment de les clases escolars,veritable nova font d'ingressos per a molts clubs.Un tema a debatre properament,esper.Fins aviat amic!!!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Sigui com sigui, estaràs d'acord amb mi que la Primera Divisió s'està posant molt "cara".

Salutacions,

Fred ha dit...

Estic totalmentr d'acord amb tu en aquest tema.El profesionalisme ja està instalat a la Divisió d'Honor i la Primera Divisió va pel mateix cami.Serà molt dificil que els equips amateurs sobrevisquin e aquesta categoria.Molta sort demà amic!!!Fred

Fred ha dit...

Estic totalmentr d'acord amb tu en aquest tema.El profesionalisme ja està instalat a la Divisió d'Honor i la Primera Divisió va pel mateix cami.Serà molt dificil que els equips amateurs sobrevisquin e aquesta categoria.Molta sort demà amic!!!Fred