dissabte, 29 d’octubre del 2016

Polèmica amb els accents diacrítics



L’Institut d’Estudis Catalans ha fet alguns canvis a les normes ortogràfiques del català que representarà la  desaparició de la majoria dels accents diacrítics.

Això ha comportat una forta polèmica ja que molts experts no hi estan d'acord; tan mateix el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha manifestat en contra. Podeu consultar aquesta noticia en aquests enllaços:

http://www.ara.cat/societat/reaccions-eliminacio-accents-diacritic-catala_0_1660034083.html







Però em direu, com és que parlo d'aquest tema en un blog dedicat als escacs? Doncs perquè a partir d’aquesta polèmica m'he assabentat que estic escrivint des de fa tres anys la paraula blog malament.



Fins ara he utilitzat el mot “bloc”, però a partir de llegir el següent redactat: “En català, el Consell Supervisor del TERMCAT va proposar l'any 2005 les formes «bloc» i «blocaire». El 2013 la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans va desestimar aquests mots i es va decantar per incloure «blog» i «bloguer» o «bloguera» al Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. El motiu bàsic que va menar la Secció Filològica a proposar el canvi de «bloc» per «blog» (i de «blocaire» per «bloguer -a») va ser el fet que «blog» es va estendre en català molt més que «bloc»: s'utilitzava en la majoria de mitjans de comunicació catalans, era la forma que fan servir la major part d'universitats catalanes i va ser defensada per diversos especialistes”, m'he adonat que estava escrivint el terme malament.



Bé, demano disculpes als puristes! Però em sembla poc seriós que l'argument del canvi sigui perquè el mot “blog” era més utilitzat en la pràctica; amb aquesta argumentació aviat canviaran les paraules “toll” i “bassal” per “charcu” ja que hi ha molta gent que ho diu malament.


Francament vivim temps difícils en tots els camps, és com si un “virus d'estupidesa” ens hagi aclaparat.

Salut i escacs,

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger: Tinc que manifestar el meu desconeixement sobre la llengua catalana.Com tu m'has manifestat en moltes ocasions"assasino la llengua Jo crec que en el cas de blog suposo que es deu incorporar com a anglicisme.Lo lamentable del cas no crec que sigui només la estupidesa sino el fet d'intentar conservar el xiringuito intentant demostrar que s'està per mantenir les essencies!!.Tot plegat un tema molt absurd i hem de pasar full per no donarli una relevancia que no mereixen.Fins la setmana que vé company!!

Roger Salvo ha dit...

Bon dia Frederic,

He estat fora aquests dies i no he pogut estar pel blog. Crec que la majoria del que dius és encertat, des de que ets un "assassí" de la llengua catalana, fins al tema dels que es pensen que són tan savis que acaben fent coses totalment estúpides.

Amb el que no estic d'acord és amb el que dius de passar full, en front de fets com aquest, és té que protestar clar i contundentment.

Salutacions,

Fred ha dit...

Hola de nou Roger,Potser si que el silenci no es el millor.Els castellans diuen:Quien calla otorga".Animo als que teniu prous coneixements sobre el tema a argumentar alternatives contra aquests desproposits que tan de mal fan a la nostra llengua.Fred
Nota:Entenc que no cal contestar ara sino animar als que pensen com tu a crear un lloc per donar forma a refutar aquestes bestieses!!