dissabte, 12 de març del 2016

Llibres (8)


Torno a aquesta secció que denomino "Llibres", com sabeu els que seguiu aquest bloc en aquest apartat parlo de llibres que he llegit i que m'han agradat especialment, suficient per recomanar-los.

En aquest sentit aquest és l'article número 8, però també constatar que sobre llibres he fet molts altres articles, si consulteu l'apartat d'etiquetes, veureu que són 19, contant aquest.

Com resulta que majoritàriament parlo de llibres que tinc i que a més els he utilitzat en variades èpoques, doncs pensava que el tema s'estava esgotant, com a mínim fins que no acabi de llegir els llibres que ara tinc entre mans.

Però res més lluny de la realitat, encara queden temes que no he tocat. D'això m'he adonat posant en pràctica una qüestió organitzativa que feia temps que volia fer i sempre quedava pendent. He creat en format xls una relació de tots els llibres d'escacs que tinc, amb els següents paràmetres: títol, autor, tema, editorial, data edició, i idioma; això em permet, gràcies a Excel, poder consultar qualsevol dels paràmetres, en aquest cas, el del tema que tocaré avui.

D'aquesta manera he pogut constatar que havia un tipus de llibres, dels quals tinc pocs i des de fa bastants anys, dels quals encara no havia parlat en aquest bloc. Aquest llibres parlen, cadascun d'ells, d'un matx pel campionat del món; Són els següents:


PRACTICA DE AJEDREZ MAGISTRAL

Autor: Mijail Tahl.

Editorial: Ediciones Limitada Catalán.

Data d'edició: 1963.



Aquest llibre parla del matx pel Campionat de món jugat l'any 1960 entre Botvinnik i Tahl. És un llibre diferent i molt interessant, ja que Tahl parla en primera persona, tocant les partides i les situacions del matx tal i com ho va sentir en aquells moments, explica les partides no tan sols parlant de jugades i variants, sinó que aprofundeix en el perquè ho va jugar i també en qüestions de caràcter
psicològic. M'ha cridat l'atenció una frase de Tahl que diu: "Tothom pensa i recomana que quan es té avantatge en un matx s'han de jugar obertures tranquil·les, jo vaig fer tot el contrari, vaig fer obertures el més complicades possible". Com tots sabem, aquest matx el va guanyar Tal i es va proclamar campió del món.


MATX FINAL DE CANDIDATOS FICHER - PETROSIAN

Autor: Revista Jaques.

Data d'edició: 1972.



Miguel Najdorf (col·laborador d'aquest llibre) i les seves filles amb Bobby Ficher

Aquest llibre és un annex de la revista Jaque, però és un llibre, no una revista. La revista Jaque ho va plantejar amb un criteri totalment periodístic; aportant les cròniques que havia publicat a la revista i introduint entrevistes, fotos i anàlisis de grans jugadors que van fer d'aquest llibre una aportació molt especial d'aquest matx.


BOBBY FISCHER CAMPEÓN DE MUNDO

Autor: Revista Jaque.

Data d'edició: 1972.




Si el llibre anterior (Matx final de Candidatos Fischer – Petrosian) va ser un "experiment" de la Revista Jaque que va sortir bé. Aquest llibre va estar programat totalment per a ser un gran llibre, i realment ho van aconseguir. Amb el mateix criteri periodístic, però amb molts més mitjans i col·laboradors, aquest llibre va ser un molt bon llibre sobre aquell important i històric Campionat del món. Us recomano que si teniu oportunitat el consulteu, ara bé, no sé si això és gaire fàcil, ja que he constatat que l'exemplar que tinc, a pesar que l'he tracta força bé, sempre a la prestatgeria, a poc que el consulto, algun full es va desprenent. És una pena, però sospito que no deuen quedar gaires exemplars complets.



MATCH KARPOV-KORCHNOI

Autor: Román Toran.

Editorial: Ricardo Aguilera.

Data d'edició: 1978.


Aquest llibre narra el dramàtic matx pel Campionat del món, entre Karpov i Korchnoi, jugat a Baguio (Filipines) l'any 1978. El llibre no és un gran llibre, però podem dir que no està malament el seu contingut, però el seu format (llibre de butxaca) no ajuda gaire.


CORONA MUNDIAL DE AJEDREZ. KASPAROV-KARPOV, SEVILLA-87

Editorial: Ráduga Moscú.

Comentaris a les partides: David Bronstein.

Data d'edició: 1988.



Llibre que deixa un sabor agredolç, m'explico, si com punts forts podem mencionar que els anàlisis de les partides són de David Bronstein i que és un llibre en el qual és poden seguir les partides fàcilment, com a punts febles destaca el seu format, més petit que un llibre de butxaca, el llibre d'escacs més petit que he vist mai.

Bé, aquest són els llibres que tinc sobre matxs del Campionat del món, pocs, molt pocs si ho comparo amb altres temes. Però, apart del matx Fischer-Spassky del qual es van editar un munt de llibres, i també els encontres entre Kasparov i Karpov que van ser força mediàtics i també van comportar l'edició de molts llibres, els altres campionats posteriors no van experimentar gaire entusiasme editorial.

Potser les revistes especialitzades en escacs tenen molt que veure i, també, com no podia ser d'altra manera, l'aparició i implantació al món dels escacs d'Internet.

Salut i escacs,

 

3 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Un altre excelent article sobre els campionats del mon.Recordo amb nostalgia el matx Tal-Botvinik pel campionat del mon que em va donar moltes pautes que he anat seguint fins ara.Gracies a en Tal em vaig enamorar de la India de Rei a la qual m'he mantingut fidel fins ara.Em va gratificar molt veure que fins i tot el gran Botvinik s'equivocaba!!!!cosa que em va aixecar molt la moral.Excelents tambe els especials de la revista Jaque sobre Fischer que tant va popularitzar els escacs al nostre pais.Encara que no el tinc també trobo excelent el llibre de Ed.Raduga i entenc la filosofia de la editorial que prioritzaba que el llibre arribes a totes les economies i que es pogues llegir a tot arreu.Tens raò també en que s'han perdut la costum d'editar aquests campionats i segurament internet te molta culpa i la pirateria que hi ha en el mon del llibre on cada vegada mes es poden aconseguir "tots" els llibres"descarregant-los".Per acabar vull felicitar al Sant Marti per la victoria d'avui devant el Congrés que li permet consolidar la permanencia.Quan la setmana pasada comentava el teu "dramatisme" em referia a que mantenir la categoria no es el més important sino saber si la politica que es fà es l'adequada.Penso que quan un club es rabiosament amateur la tasca dels directius ha d'esser fonamental sobretot sabent"donar les gracies" als que defensen setmana darrera setmana el tauler .Des de fora i sense elements de judici(o ben pocs)considero que es una tasca a millorar i que estic segur que els directius actuals hi dediquen moltes hores.Fins a setmana que vé company!!!!!!

Fred ha dit...

Hola de nou ,Roger Ja saps que sempre m'agrada afegir alguna anecdota en el meu comentari .Ara vull afegir que un munt d'anys després de la lectura"Practica de ajedrez magistral" vaig tenir la oportunitat d'aplicar la jugada d'en Tal Cf4 amb entrega de peça contra un mestre català en partida llampec.I com ell(Tal) vaig poder dir :No hi ha debat en aquesta entrega,totes les demes jugades son inferiors per tant Cf4 deu ser bona.Jo que soc un fosil i mai entrego res havia jugat com en Tal!!!!!
Fins aviat company!!

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Sé que t'agrada que parli de llibres d'escacs, quants llibres d'escacs van passar per les teves mans a la teva llarga estada a la Llibreria Francesa? Suposo que són incomptables. És per a mi una satisfacció que tot un expert en llibres d'escacs com ets tu, li agradin els meus articles quan toco aquest tema.

Gràcies per la felicitació al Club d'Escacs Sant Martí; aconseguir la permanència, és tot un alleujament tal i com va començar el campionat.

Quan en un article, poc abans de començar el campionat, vaig dir que desitjava que quan juguessin el Sant Martí i el Congrés estiguessin els dos equips salvats, bé, ha estat una realitat després del matx. Crec que els dos clubs poden estar satisfets i jo encara més, perquè són els meus dos clubs.

Sento que el Congrés B no poguéssiu certificar l'ascens aquest diumenge, però encara està a les vostres mans, molta sort la propera jornada.

Salutacions,