dilluns, 16 de novembre del 2015

Glòria Velat

Foto: www.bidmonfa.com

El passat dissabte, després de jugar el Social del Sant Martí, uns quants companys vam estar prenent unes cerveses com és costum. En un moment de la tertúlia, vaig fer esment sobre la Glòria Velat i em vaig adonar de què cap de les persones presents sabia qui era.

Bé, vaig pensar que era una jugadora que va jugar fa ja molts anys i que potser era normal que molta gent no hagués sentit parlar d'ella; jo sabia que havia estat campiona d'Espanya i de Catalunya, però tampoc sabia exactament quantes vegades.

Quan vaig arribar a casa, vaig consultar el llibre “Federació Catalana d'Escacs 75 anys d'Història 1925-2000”, el qual normalment em serveix per sortir de dubtes sobre els escacs catalans anteriors a l'any 2000. Però la meva sorpresa ha estat que no la he trobat en l'apartat de jugadores destacades, he trobat una petita referència a l'apartat de clubs d'escacs, en aquest cas el Club d'Escacs Barcelona que surt el seu nom quan s'esmena la relació de jugadors d'aquest club que han estat campions d'Espanya.

No m'ho puc creure, perquè, la Gloria Velat va ser la primera campiona d'Espanya a l'any 1950, però també va ser sub-campiona en tres ocasions: 1953, 1965 i 1973. També va ser Campiona de Catalunya, ho va ser en sis ocasions: 1935, 1936, 1942, 1943, 1949, 1952.

Glòria Velat amb negres jugant amb la Sofia Ruiz al Campionat d'Espanya 1950. 
Foto: Boletín Federación Catalana de Ajedrez

Amb aquest historial, és inamissible que no sigui reconeguda, com cal, per la nostra federació al seu llibre. Però,  per sobre d'això, no podem permetre que els nostres campions, campiona en aquest cas, desapareguin de la nostra memòria col·lectiva com si res.

Quan he intentat començar aquest article, el primer que he buscat ha estat la seva data de naixement i no he estat capaç de trobar-la, tampoc la data de la seva mort. En realitat tampoc sé si ha mort, però si no fos el cas, molt possiblement estarà per sobre dels cent anys. He de dir que la Wikipedia diu ben poc.

És preocupant que no hagi gaire informació sobre la seva persona, ja que he comprovat que va ser una jugadora que va competir durant molts anys. Com a demostració d'això, us passo uns quants articles que he trobat a l'hemeroteca del diari “Mundo Deportivo”.


Article publicat l'1 de setembre de 1935


Article publicat el 26 de maig de 1936

Article publicat el 17 d'abril de 1940


Article publicat el 12 de febrer de 1943


Article publicat el 17 de febrer de 1943

Article publicat el 7 de juny de 1946





Article publicat el 25 de juny de 1965

Article publicat el 3 de setembre de 1966

Article publicat el 21 d'octubre de 1966


Article publicat el 10 de setembre de 1967


Article publicat el 12 de setembre de 1973

Sort de les hemeroteques, bé, de les bones hemeroteques, la Vanguardia, el Mundo Deportivo i l’ABC em sembla que també; i pocs diaris més.

És curiós i preocupant, que fa 40, 50 o 60 anys, com a mínim en aquests diaris, es parlés més d’escacs que ara; afortunadament avui dia hi ha molts altres mitjans més àgils per a poder consultar les informacions referents als escacs, però està per veure si aquesta informació és podrà consultar en un futur més o menys llunyà. També en això estem en l’època del “fer servir i llançar”, el que no siguem capaços de  guardar nosaltres, és molt probable que, en poc temps, es perdi definitivament.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Una vegada més un excelent treball d'investigació.Tens raò en el que dius i considero que cal fer una reflexió sobre els nostres escacs( la seva historia) i ara es el moment d'intentar posar fil a l'agulla.Es compleixen 90 anys de la nostra historia al menys desde un punt de vista federatiu i potser cal estimular a la Federació per fer un llibre sobre el Centenari amb molts més mitjans de quan es va fer el llibre que anomenes en el 75 Aniversar.El llibre es va fer per l'esforç voluntari de l'Antoni López amb pocs mitjans pero no deixa de ser un primer pas molt necesari de cara a una veritable historia dels escacs catalans. Penso que cal recerca una subvencio suficient aconseguir un equip de redacció i demanar als veterans que aportin amb xerrades la seva memoria oral que podria ser molt interessant.Sobre la Gloria Velat puc afegir que el seu marit els anys 80 militaba en el meu partit politic i abans de saber qui era haviem jugat una francesa en el postal.Ell em va indicar al veure el meu desconexement que havia aplicat una linea que havia estudiat amb la seva dona i dos escaquistes mes.Li havien anomenat variante BA-SE-VE-CO en honor als seus autors.Els dos primers no estic segur si eren Bas i Segura(la maleida memoria oral) pero els dos ultims eren evidentment Velat i Colominas.Crec que la propera Assemblea podria ser l'inici d'aquesta idea que se m'acaba de"ocurrir" Evidentment com ja saps el meu català no es masa escaient!! Fins la setmana que vé Company.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Abans de tot, aclarir, que el llibre de la federació que van fer l’Antoni López i l’Ángel Martín és una font d’informació força bona que ens permet tenir una aproximació a la història d’aquells 75 anys d’escacs catalans; el llibre en general està molt bé. Altra cosa és la crítica a què jugadors i jugadores importants (campions de Catalunya) no surtin a l’apartat de jugadors/es destacats. Això no desmereix tot el que aporta el llibre i com tu dius es pot solucionar en una possible posterior edició.

La teva proposta em sembla interessant, però, per poder ser debatuda a l’Assemblea de la Federació, prèviament hauries de fer una proposta concreta en aquest sentit, no creus?

Fins la propera,

Fred ha dit...

Roger: Si es posa fil a l'agulla deu anys de cara al Centenari donen molt de si i fer una proposta per la meva part seria excesiu i contraproduent Penso que cal parlar-ne en l'Assemblea,que els dos programes de radio comencin a fer comprendre la necesitat de que no es perdi la nostra historia."Convencer" als nostres historiadors(Travesset i tu per exemple,que es posin a treballar el guió de com hauria d'esser el llibre del Centenari i el mes important treballar amb els veterans la seva memoria oral en forma de xerrades grabades que estic convençut de que donarien molt de si.També penso que potser caldria parlar amb algun historiador de prestigi per marcar la pauta,es a dir fer el guió capitular i despres tot-hom podria emplenar any per any o epoca per epoca
I prou no em vull"enrollar" més Be si,una cosa potser no cal fer només el llibre sino una serie d'actes per fer una efemerides inolvidable,a l'alçada del nostre esport.joc,ciencia Continuarà ................. Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Està molt bé tot el que dius, però es tindria que treballar i concretar una mica millor. Com al final poses “continuarà...”, doncs espero la teva continuació.

Salutacions,