divendres, 10 d’abril del 2015

Drets d'autor


Escoltant el programa de ràdio "Cooltura de Ajedrez" del passat 28 de març, va sortir un tema que em va semblar força interessant de comentar.

Però abans de tocar el tema en concret, permeteu-me que expressi la meva admiració sobre aquest programa radiofònic. He de dir que quan es va anunciar que es creava un programa de ràdio per internet sobre escacs, vaig ser força escèptic sobre la qüestió, francament aquesta impressió va estar molt lluny de la realitat; la veritat és que el programa està portat força bé, tocant temes d’actualitat, sovint molt atractius. El programa està molt ben portat pel “Pepo” Viñas, que li dona una racionalitat molt professional i el contrapunt el posa el Pere Reginaldo que aporta un punt informal que a vegades ratlla un cert estat de comicitat, crec que aquest contrapunt és força positiu pel seguiment del programa, ja que dura una hora, que és molt temps per a un programa de ràdio temàtic com és aquest, i que és força complicat fer-lo agradable en las seva totalitat. Qüestió que aquest equip esta aconseguint amb escreix.


Bé, tornant al fil inicial, es a dir, el tema que em va cridar l’atenció, he de dir que va sortir de les paraules del Jordi Magem, habitual últimament via telefònica en aquest programa i que aporta la seva saviesa en els escacs; no oblidem que el Jordi Magem és un dels jugadors catalans més forts i a més té una molt llarga trajectòria com a organitzador i ensenyant.

Com vegeu, m'està costant parlar del tema en concret, doncs bé, anem al tema: el Jordi Magem va parlar sobre els drets d’autor de les partides d’escacs. En concret va comentar que aquest tema seria convenient d’estudiar.

Aquest comentari em va sorprendre, amb la complexitat que hi ha en general  en la interpretació dels temes dels drets d’autor i volem entrar en aquest “sidral” amb el tema de les partides d’escacs?

La proposta del Jordi Magem em sembla correcta, ell va plantejar (ho així ho vaig entendre jo) de què podia ser un tema a estudiar; es a dir, tenir més informació i aprofundir en la qüestió.


No obstant això, segueixo pensant que és un tema summament complex, ja que, suposant que és pugui regular la propietat intel·lectual d’una partida d’escacs, es té que tenir clar que aquesta propietat intel·lectual és compartida entre dues persones, els dos jugadors que han jugat la partida; tot plegat complica molt més el tema.

Crec que regular aquesta qüestió pot obrir una petita “capsa de Pandora” que podria portar a tenir més dificultat en poder descarregar partides d’escacs per Internet, com a mínim d’una manera gratuïta.


De totes maneres veig molt difícil que els jugadors d’escacs professionals es pugin posar d’acord en aquest tema de la propietat intel·lectual compartida de les partides. Ja s’ha demostrat amb escreix l’individualisme i egoisme de la majoria dels jugadors professionals, que durant dècades han estat
incapaços de posar-se d’acord per defensar temes molt més importants per a ells com a col·lectiu que aquest.

Jo crec que el tema de la propietat intel·lectual de les partides no es tindria que enfocar des del punt de vista de “aquesta partida l’he jugat jo i és meva”, sinó des del punt de vista d’una partida ben analitzada i comentada (sigui teva o no), un cop divulgada en el mitja que sigui és té que reconèixer
el treball que s’ha fet i reconèixer la propietat del què ho ha fet.

Aquest treball és normal que tingui un preu, però igual que una pintura d’un pintor aficionat tindrà un preu (si ho té) força minso, i un Picasso tindrà un preu milionari, una partida ben analitzada per Kasparov o Carlsen, a de ser una partida amb una cotització adequada.


Crec que aquest és el camí a seguir en el tema dels drets d’autor en les partides d’escacs, l’altre qüestió la veig molt, molt, complicada.

Us passo uns enllaços per si voleu tenir més informació sobre aquest tema.

http://es.wikipedia.org/wiki/Derecho_de_autor

http://www.ugr.es/~derechosdeautor/derechos_autor.html

http://www.wipo.int/copyright/es/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Propietat_intel%C2%B7lectual

http://www.bnc.cat/Professionals/Propietat-intel-lectual

He de reconèixer que no tinc gaires coneixements en el temes dels drets d’autor i de propietat intel·lectual, amb la qual cosa, qualsevol aportació i/o comentari serien molt ben acollits.

Salut i escacs,

4 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:Comparteixo amb tu la preocupacó o l'interés sobre els drets d'autor que cal fer una reflexió més ben documentada.No obstant poso un afegit sobre un tema que sempre m'ha molestat en un torneig.El tema de les planilles.Des de el meu punt de vista el propietari de las planilla es el jugador i no la organització del torneig per tant el jugador té tot el dret a tindre la planilla original i no la copia.Un altre tema es que al finalitzar la partida es pugui donar a l'organització una planilla original feta pels dos jugadors participants que es pugui llegir millor de cara a fer la publicació de les mateixes.Fins la setmana que vé company!!! Fred

Fred ha dit...

Avui he fet també un comentari sobre el meravellós article de la setmana pasada sobre Steinitz i t¡animo a seguir en aquest cami sobre els grans jugadors Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

El tema de les planilles és una qüestió que mereix un debat apart. Des del meu punt de vista, la qüestió és de reproducció de la partida, i malauradament hi ha molts casos que part de la partida no es pot reproduir ni amb la plantilla original ni amb la còpia.

Els escacs han de tendir a una reproducció automàtica de la partida desvinculada dels jugadors, això tecnològicament ja és possible, però suposo que encara és massa car per poder-lo aplicar a tots els tornejos.

Salutacions,

Unknown ha dit...

Bon dia,

Primer de tot felicitar-te pel teu blog, el qual miro de llegir sempre que tinc temps i me'n recordo.

Volia fer-vos una petita puntualització des del meu punt de vista com a àrbitre. Les lleis dels escacs de la FIDE, les úniques vigents, indiquen clarament el següent:

8.3. Les planelles són propietat dels organitzadors.

(Original en anglès)
8.3 The scoresheets are the property of the organiser of the competition.

Podem estar més o menys d'acord amb el que diu el reglament, però mentre ningú el modifiqui estem obligats a complir-lo.

Salutacions,
Jordi