dissabte, 8 de novembre del 2014

Breus comentaris (8)


Com sabeu, utilitzo el títol "Breus comentaris" per tocar alguns temes de manera ràpida i en certa forma una mica per sobre, es a dir, d'una manera informal. Doncs, comencem.

Primer comentari. Sembla ser que el president de la Federació Catalana d'Escacs, el Toni Ayza, en la seva versió jugador a decidit canviar de club. Ho vaig escoltar a una famosa radio d'escacs i posteriorment el mateix Toni Ayza ho va confirmar, sembla ser, a "Facebook".

El cas és que el màxim representant dels escacs catalans el proper any jugarà al Centre d'Esport Agustí.

Tot un canvi, si senyor, passa del degà dels clubs catalans, actual campió de Catalunya (Club d'Escacs Barcelona UGA), a tot un club de barri, que dic de barri, el club més "canalla" (amb "carinyo i en el bon sentit de la paraula) de tota Barcelona; club de bona gent, amb més sentit de gaudir dels escacs (i d'altres coses) que merament del sentit competitiu. Com a mostra, dos botons:

He trobat al seu bloc el següent lema: "Bàsicament, escacs, futbol i festa... I és que ser membre del club és una filosofia basada en viure i deixar viure...

Tota una definició que queda reflectida molt gràficament en el seu escut.


Segon comentari. Llegeixo que a la propera assemblea de clubs de la Federació Catalana d'Escacs del proper dia 22 de novembre, hi ha una proposta de canvi de reglaments que posarà (entre altres temes) a aprovació que puguin haver diferents còmputs d'Elo català, es a dir, un Elo per a ritme normal (el d'ara), un Elo per a ritme d'escacs actiu i un Elo per a partides ràpides.

El meu criteri sobre aquest tema ja el vaig expressar en un article al gener de l'any 2011, i no hi ha cap raó que em faci canviar d'opinió.


També, en aquests canvis de reglament hi ha una proposta de canvi en l'accés a Primera Divisió i Segona Divisió, en concret la proposta de la federació diu això:

"CREACIÓ DEL PLAY-OFF A PREFERENT I SEGONA DIVISIÓ PER ALS SEGONS CLASSIFICATS
Motiu de la proposta:
El motiu d'aquesta proposta és donar opcions de pujar de categoria als segons classificats de la categoria Preferent i de la Segona Divisió a la Lliga Catalana. S'han produït paradoxes com que algun equip no ha pujar amb 8,5 punts de 9 possibles. El fet de donar més opcions de baixar i pujar proporcionarà més interès esportiu a les categories implicades".

Em sembla una proposta correcta, a pesar que és una proposta que als equips que estem a Primera Divisió ens pot perjudicar, jo la considero equilibrada i justa.

Però en aquest mateix sentit, crec que la federació ha perdut una gran ocasió d'aplicar aquests criteris d'una manera més equitativa, perquè, els mateixos motius que esgrimeix per aquestes categories són totalment aplicables a la Divisió d'Honor. Amb una Divisió d'Honor de 16 equips, que tan sols baixin 3 equips, doncs no sembla que sigui gaire just, això representa que en una Primera Divisió de 20 equips tan sols pugen 3; des del meu punt de vista totalment desproporcionat. Però ja se sap, la Divisió d'Honor "menja a part".



Tercer comentari. Fa poc, ens van anunciar que s'havia batut el rècord de llicències a Catalunya, en concret 7218, l'anterior rècord estava en 7205 a l'any 2012. És una molt bona noticia, però m'ha sorgit un dubte que volia compartir amb vosaltres.

Consultant el web de la Federació Catalana d'Escacs, en concret l'apartat que visualitza els clubs, m'he adonat que hi ha unes llicencies federatives que no pertanyen a clubs d'escacs, sinó que són de consells, són aquests:

  • Consell Baix Llobregat.
  • Consell Barcelona.
  • Consell Camp Tarragona.
  • Consell Catalunya Central.
  • Consell Comarcal Anoia.
  • Consell Escolar Noguera.
  • Consell Terres de l'Ebre.
  • Consell Vallès-Sabadell.
  • Consell Vallès Oriental.

Potser m'he deixat algun, però aquest consells mouen una gran quantitat de llicencies federatives.


Suposo que són consells escolars i concentren les llicencies dels nens i nenes que juguen els campionats escolars i no formen part de cap club d'escacs. Si això és així, fins aquí em sembla comprensible, però també és on començo a tenir dubtes.


Aquests escolars juguen tan sols els campionats escolars o també poden jugar qualsevol campionat que es jugui a Catalunya? Si tan sols juguen els campionats escolars, quin sentit té que tinguin llicencia federativa? Si tenen llicencia federativa haurien de poder jugar com qualsevol altre jugador, però en canvi no estan federats a cap club.

Juguen aquests consells la figura que tenen els clubs, i de ser així, tenen veu i vot a les assemblees de la federació?

Ja sé que aquests consells no han participat en cap assemblea, però, tenen dret a fer-ho?

No sé quina és la resposta a aquestes preguntes, però tampoc m'havia imaginat mai que haguessin entitats que no són clubs d'escacs que poguessin tenir jugadors amb llicencies federatives.

Si algú em pot donar alguna resposta a aquestes qüestions, doncs, "oli en un llum".

Salut i escacs,  

9 comentaris:

Fred ha dit...

Hola Roger:
Paso a comentar aquest breus comentaris de manera cronologica.
En Toni Ayza penso que té tot el dret de fitxar pel Club que vulgui i crec que el fet de no estar en un Club de Divisió d'Honor li pot donar més llibertat en pendre algunes decisions.
En el tema dels Elos coincideixo amb tu que la divisió d'Elos permetrà una més amplia participació en les partides de ràpides(un excelent "divertimento") i en els actius que ens permeten experimentar els nostres sistemes d'obertures i es el equivalent de les "partides amistosas que es feien a la nostra juventut.Ara no haurà cap inpediment en participar ja que no afectarà al nostre Elo del qual tots som tan curosos.Coincideixo amb tu en el tema de la promociò de Preferent a Segona que donarà mes interés si cap al Campionat.En quant al tema de la Divisiò d'Honor es un tema mal acabat i que caldria fer un debat en profunditat.Per la meva part considero que no es bò la convivencia entre escacs profesionals i amateurs i cal atacar de manera valenta partir la Divisiò d'Honor en una especie de NBA que es podria tancar als clubs que volguesin participar sense ascensos i descensos(es podria anomenar Superlliga)i fer la Divisió d'Honor com les altres categories es a dir amb deu equips,Naturalment es la meva proposta inicial si el tema s'arribés a debatre.
En quant al tema dels escolars considero que l'Enric Garcia es la màxima autoritat a Catalunya(per la seva experiencia)en això i ens podria "il-luminar".Penso per la meva part que el mecanisme actual permet que participin més escolars i que en la seva inmensa majoria no participen en cap competició mes ja que es comproba en el per equips el desnivell entre un escolar i un adult.Tot i que al estar federat es pot participar en qualsevol campionat a Catalunya si que caldria regular que en un o dos anys el jugador hauria d'estar federat per un Club i tambè s'hauria de formalitzar el paper dels Consells ja que encara que no es el cas si podria arribar a ser un"contrapoder" Espero que l'Enric tingui temps per poder participar amb el debat.Fins aviat Fred

Enric Garcia Garrido ha dit...

Hola Roger. M'ha agradat molt el comentari que has fet tocant el tema de la quantitat de fitxes federades escolars que hi ha a Catalunya. Ara faré una valoració d'aquest fet i algunes coses que has comentat però abans de tot vull matitzar una cosa que ha escrit el Frederic que jo sóc la màxima autoritat en aquest tema. Això penso que no és així, malgrat t'agraeixo el comentari Frederic jeje ja se que ho feies com a elogi, ja que a Barcelona sóc un simple mediador entre organismes i delegats; a la pràctica les autoritats que mouen les decisions són l'Assemblea de clubs i la comissió d'escacs base. Ara pasem al tema. Aquests nois i noies que comentes si poden jugar campionats federats com nosaltes, de fet ho estan fent, no la Lliga Catalana evidentment, però alguns s'apunten a opens i campionats sub 16 que són cada vegada més nombrosos. Jo entenc que aquests nens tinguin la llicència perque la Federació està ajudant molt als Campionats Territorials que aquests participen, i a més aquests són vàlids per elo. Per tant entenc que tots els nens tinguin llicència. Però......i ara has m'has tocat la fibra en un dels temes que toques, i es que efectivament aquests nens no tenen cap tipus de veu a les assemblees de la Federació Catalana. A més a la pràctica et diria que els responsables monitors i delegats dels mateixos no tenim veu a les decisions reglamentàries de les circulars que surten a nivell català. Per això jo mateix estic reclamant per facebook i fa temps en algunes reunions que es fagi una assemblea catalana de monitors censats i que aquesta amb el temps pugui anomenar representants d'aquests que tingui veu i potser vot a les assemblees. D'aquesta manera aquests nens que tu parles, que realment són nombrosos podrien tenir una certa veu.

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Cada vegada t'ho prens més seriosament i els teus comentaris són més llargs i complerts. Fantàstic, això vol dir que t'agraden els meus articles (estiguis o no d'acord en molts moments) i m'obliga a contestar-te amb més cura, tenint que cuidar les paraules per no caure en possibles malentesos de cara a terceres persones.

En aquest sentit, en cap moment he dit que o insinuat que Toni Ayza no tingui dret de fitxar pel club que vulgui. De totes maneres i entenent que tens més informació que jo sobre aquest tema, insinues que el Toni Ayza no es trobava suficientment còmode en el club actual en el sentit de prendre algunes decisions com a President de la Federació Catalana d'Escacs?

En el segon tema, sembla que estem bastant d'acord en l'essència de tot. Però deixem que discrepi en el tema de la comparació amb la NBA, ho sento, però crec que aquesta proposta no deixa de ser una "fantasia", ho poso entre parèntesis perquè ho dic amb tot el "carinyo" campió.

Sobre la tercera qüestió, no sé si l'Enric García és la màxima autoritat sobre el tema, no m'agraden aquest termes "autoritaris". El que puc dir és que l'Enric García s'ha guanyat a pols que tinguem en compte les seves paraules en qualsevol tema referen als escacs catalans i molt especialment en els escacs base qüestió en la qual està molt implicat. De ben segur que ell, si ho creu oportú, ens pot ajudar a desxifrar aquests dubtes. Però també seria ben rebuda qualsevol altre intervenció aclaridora en aquest tema.

Salutacions,

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Anava a posar la resposta al Frederic i he vist que ja havia una resposta teva, l'he deixat igual com estava i et prego que la visualitzis com si estigues abans de la teva resposta.

Referent al teu comentari, moltes gràcies pels teus aclariments. Entenc que els campionats escolars organitzats pels consells i amb el suport de la federació, el juguen nens organitzats en clubs d'escacs i també nens organitzats en escoles (és normal que les escoles que aposten pels escacs en els seus centres no vulguin renunciar a la difusió que els pot donar els campionats escolars), però aquí comença el problema, si se'ls dona llicencia federativa fora dels clubs, doncs s'està creant una distorsió al sistema.
Agrupar a aquest nens i nenes per escoles seria el més adequat, però és clar que ni les escoles volen jugar aquest rol de club d'escacs, ni a la federació l'interessa degut al volum de feina que això li representaria. Per altra part, agrupar-los en els consells crec que és un error i hauria de buscar-se una alternativa.

Sobre l'altre tema que planteges, sobre l'assemblea de monitors censats i més tard, amb el temps, que el representant dels monitors tingués veu i vot a les assemblees de la federació. Doncs crec que és una proposta amb molt bones intencions però que t'estàs equivocant; planteges el començament (assemblea de monitors) i el final (vot a l'assemblea de la Federació), però pel mig, hi ha un llarg recorregut de coses per resoldre (resoldre temes pendents, unitat del col•lectiu, desvinculació en aquests temes del que interessa al club del monitor, democràcia interna del col•lectiu, massa individualisme,etc, etc), un col•lectiu, per fer-se respectar, té que ser coherent i, des del meu punt de vista, tant vosaltres com tampoc el col•lectiu d'àrbitres (col•lectivament, individualment hi ha persones molt professionals dignes de tot el respecte) , a dia d'avui us queda un llarg recorregut en aquest sentit.

Potser sóc una mica hipercrític, com sol dir el Frederic, però si estic equivocat m'ho pots aclarir i sempre estic a temps d'assumir la meva equivocació.

No obstant això, Enric, segueix així, que gent com tu (treballadora i implicada) és la que fa gran el nostre esport.

Salutacions cordials,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Hola Roger. Com molt bé comentes quedaria un llarguissim recorregut. Seria molt conscient que això a la pràctica tindria moltes pegues i potser no seria possible sino es acceptat per l'Assemblea. Però simplement tinc una opinió en base a la realitat catalana d'escacs que percebo, jo entenc que si l'Assemblea Catalana es sobirana hauria de reflexar aquesta realitat. A més el que si és un fet es que la Federació Catalana pren una sèrie de decisions en escacs base importants sense comunicació ni consulta amb el nostre col·lectiu. I això si resulta un fet per mi que s'hauria d'arreglar, potser d'una altra banda manera. Moltes gràcies per tocar aquest tema, com veus vaig seguint periòdicament el teu interessant blog.

Enric Garcia Garrido ha dit...

Roger, perdona però et comentaré també un altre tema en aquest altra apartat. Sobre la relació Consells - Federacions en els campionats territorials. Et puc parlar del cas de Barcelona. Per mi aquest torneig, del que fa molts anys sóc un dels responsables. Penso una cosa sobre aquest torneig. El funcionament d'aquest torneig i qui l'organitza per mi es responsabilitat dels delegats. El dia que a les reunions prèvies que fem, que aquí si que les fem, un parell de delegats d'un parell de clubs proposin que el torneig l'organitzi la Federació Catalana, i aquests clubs s'impliquin aquest torneig pel que respecte als clubs l'organitzarà la Federació Catalana; i potser les escoles seguirem segurament al Consell. Com a Barcelona som molts clubs i aquests no existeix aquesta implicació directa organitzativa. Per mi ja em va bé que hagi dos organismes implicats, perque puc demanar ajuda organitzativa a dos bandes: Consell i Federació que em donen suport. Si els altres delegats els hi va bé com va la cosa, no hi veig inconvenient al sistema que tenim ara. Inclús ajuda a que escoles i clubs tinguin una relació directa.

Roger Salvo ha dit...

Hola de nou Enric,

Moltes gràcies per la teva sinceritat i per les teves explicacions. Els dirigents de la Federació Catalana d'Escacs és posen "medalles" amb els èxits dels escacs base, qüestió normal perquè aquests èxits existeixen i són un aparador mediàtica molt per sobre del que és habitual en els escacs, i l'èxit com no pot ser d'una altra manera és un èxit de la federació. Però això és així, gràcies a la tasca d'unes poques persones que com tu fan un grandíssim esforç.

Desgraciadament la federació té molts fronts que tocar i impera que l'urgent està per sobre de l'important (situació molt generalitzada en els organismes de la nostra societat).

Concretant amb el que em dius, que als monitors la situació actual entre la federació i el ceeb ja us estigui bé, ho veig correcte i normal, perquè encara us permet tirar i fer feina. Però una reflexió, els temes amb contradiccions, si no se solucionen, tard o d'hora porten a problemes majors, de difícil solució.

A partir de la teva intervenció, possiblement dediqui més articles en aquest bloc al tema dels escacs base i/o escolars que com veiem no sempre és el mateix, això si, hauré d'informar-me més del tema perquè tinc clar que en moltes coses estic fora de joc.

Salutacions,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Moltes gràcies, Roger, i encantat que dediquis més entrades al tema d'escacs base, ja que efectivament es un camp que cada vegada cobra més protagonisme a Catalunya a clubs i escoles; com prova el nombre de federats nois i noies que tenim. 1500 sobre 7000 aproximadament. l'activitat que estan portan a terme molts clubs en aquest sentit. Més la quantitat de gent adulta implicada que hi ha: pares i adults entrenadors etc. Tots hauriem de començar a ser conscients d'aquest aspecte.

Fred ha dit...

Hola Roger de nou:
Desconec totalment si el Toni Ayza no estava comode al Barcelona-Uga però si crec que al estar en un club de les cacacteristiques de l'Agusti li dona mes autonomia per dirigir els escacs catalans.
En quant a l'Enric Garcia com ell mateix ha deduit es un elogi pels coneixement que tè sobre el tema i estic molt content que l'hagi motivat per recollir el guant.
I en quant al tema de la Divisiò d'Honor la meva proposta anava com a principi de debat. Quan es posa una categoria com a mirall per a tots se'ls fa jugar el dissabte per gaudir de les seves partides no pot ser el desgavell actual de setze equips que l'unic que fá es perpetuar que alguns clubs es puguin mantenir jugant a mig gas per reduir costos.Per tant em mantinc en que cal un debat a fons de que fer amb aquesta categoria.
Potser lo de NBA es fantasia però lligant patrocinadors junt amb els escacs --base ves a saver que pot sortir!!! La imaginaciò al poder FRED