divendres, 30 de maig del 2014

Dades (5). Barcelona


Torno a aprofundir en el tema de dades i avui vull tocar els clubs d’escacs a la ciutat de Barcelona.
Barcelona, capital de Catalunya, és de lluny la ciutat amb més població del Principat. Segons la Viquipèdia, Barcelona té una població d'1.628.090 habitants; en canvi, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona per l’any 2013, la cifra és de 1.611.822 habitants. Sempre m’ha fet gràcia aquests tipus de dades tant exactes, sobretot les que fan referència a un tema tan canviant com és la població d’una gran ciutat, bé, podem dir sense perill a equivocar-nos que Barcelona supera de llarg el milió i mig d’habitants i ja ens podem fer una idea bastant fiable a nivell de població.

Podem dir també, sense equivocar-nos, que en una gran ciutat és més fàcil que puguem trobar gent amb tot tipus d’aficions, i els escacs no poden ser una excepció.

Com no podia ser d’una altra manera, Barcelona es la localitat catalana amb més concentració de clubs i jugadors. Veiem algunes dades sobre aquest tema.

A Barcelona hi ha 26 clubs (segons dades de la Federació Catalana d’Escacs a l’últim campionat per equips), repartits pels seus diferents districtes i barris.

En aquest sentit, dir que a Barcelona hi ha 10 districtes i 73 barris, i que els clubs d’escacs actuals estan distribuïts d’aquesta manera:


Però pot ser interessant que intentem visualitzar aquesta distribució d’una manera més concreta. Els districtes a Barcelona són aquests:


Ara distribuirem els clubs en els seus districtes, començant pels que tenen més clubs.

Districte de Sant Martí. 10 barris. 233.463 habitants (2012). 5 clubs d’escacs.

  • Ateneu Colón. (Barri: El Poble Nou).
  • Diagonal Mar. (Barri: El Poble Nou).
  • Foment Martinenc. (Barri: El Camp de l'Arpa del Clot).
  • Sant Martí. (Barri: Sant Martí de Provençals).
  • Vila Olímpica. (Barri: Diagonal Mar i el Front Marítim de Poble Nou




Districte de Ciutat Vella. 4 barris. 105.220 habitants. (2012). 4 clubs d’escacs.

  • Agustí. (Barri: El Raval).
  • Aragonès. (Barri: El Raval).
  • Ateneu Barcelonès. (Barri: El Barri Gòtic).
  • Barcelona UGA. (Barri: El Barri Gòtic).



Districte de Sant Andreu. 7 barris. 146.963 habitants (2012). 4 clubs d’escacs.

  • Centre Castellano-Leonés. (Barri: Sant Andreu).
  • Congrés. (Barri: El Congrés i els Indians).
  • La Lira. (Barri: Sant Andreu).
  • Sant Andreu. (Barri: Sant Andreu).




Districte de l’Eixample. 6 barris. 265.592 habitants (2012). 3 clubs d’escacs.

  • Escola d’Escacs de Barcelona. (Barri: L'Antiga Esquerra de l'Eixample)
  • ONCE Barcelona. (Barri: Sant Antoni)
  • Torrenegra. (Barri: La Sagrada Família).



Districte d’Horta-Guinardó. 11 barris. 168.525 habitants (2012). 3 clubs d’escacs.

  • Hortenc. (Barri: Horta).
  • Maragall. (Barri: El Guinardó)
  • Peona i Peó. (Barri: El Guinardó)



Districte de Sants- Montjuïc. 8 barris. 183.700 habitants (2012). 3 clubs d’escacs.

  • Cadena. (Barri: La Marina de Port).
  • Catalunya. (Barri: Hostafrancs).
  • Comtal. (Barri: El Poble Sec).



Districte de Gràcia. 5 barris. 121.550 habitants (2012). 2 clubs d’escacs.

  • EDAMI. (Barri: La Vila de Gràcia).
  • Tres Peons. (Barri: La Vila de Gràcia).



Districte de les Corts. 3 barris. 82.420 habitants (2012). 1 club d’escacs.

  • Espiga de les Corts. (Barri: Les Corts).



Districte de Nou Barris. 13 barris. 167.175 habitants (2012). 1 club d’escacs.

  • Ideal Clavé. (Barri: Verdún).



Districte de Sarria-Sant Gervasi. 6 barris. 145.413 habitants (2012). Cap club d’escacs.




Després d’aquestes dades, ubicacions i informacions varies, no sóc capaç de fer gaires judicis de valors o, si així ho voleu, extreure valoracions concretes. Però, si m’atreveixo a comentar les següents qüestions:

Per a una ciutat tan gran, els escacs són una activitat força minoritària; és a dir, amb una gran capacitat de créixer (això ho definiria com una oportunitat).

La desaparició de clubs i les fusions ha fet que els clubs estiguin cada vegada més dispersos en el territori (No estic gaire segur, però podria ser un perill).

La concentració dels aficionats als escacs en uns pocs clubs (podria ser una amenaça).

La desaparició del concepte de club de barri, amb la pèrdua dels valors que això comporta (podria ser un punt dèbil).

La introducció massiva dels escacs a les escoles i conseqüentment als barris (ha de ser un punt fort).

Bé, podríem posar més exemples i al final potser sortirien algunes conclusions amb cara i ulls. Però, si el que volem és que els escacs comencin a ser una activitat una mica més coneguda i conseqüentment més consolidada en la societat, és imprescindible que estigui present en aquesta societat. Si mirem les dades anteriors, es pot veure que en un districte no n’hi ha cap club d’escacs, però si ho fem per barris, la conclusió és encara molt més desoladora.

Els escacs a la nostra ciutat és una activitat invisible. En altres ciutats, per exemple Nova York, és habitual veure jugar a escacs en alguns parcs, aquí, a Barcelona, en alguns parcs podem trobar que l’Ajuntament ha posat cistelles de basquetbol i/o taules de ping-pong, però no he vist que hagin posat cap taula amb un tauler pintat.

La Federació Catalana d’Escacs treballa principalment de cara als clubs, normal, ja que és una federació de clubs. Però, potser, tant la Federació, com els clubs i els jugadors, tindríem que treballar més pels escacs i la seva visualització en la societat; potser “els arbres no ens deixen veure el bosc”.

Salut i escacs,

9 comentaris:

Enric Garcia Garrido ha dit...

Molt bon article Roger. T'hem penjat l'enllaç a Facebook al grup de Lliga Catalana i s'estan comentant coses, al meu blog també el recomanaré. Resumint estic d'acord amb el que exposes. Jo sobretot afegiria que a Barcelona Ciutat tenim inconvenients com la poca disponibilitat de grans sales per organitzar campionats multitudinaris, o hi ha poques o hi ha molta ocupació per part d'altres activitats. També penso que a Barcelona Ciutat els clubs no tenen tanta facilitat per aconseguir subvencions com un club d'una altra població; on hi ha més el model 1 club - 1 població. Si estic d'acord que la situació de creixement de participació o llicències a Barcelona està estancada respecte a regions com Girona, Vallès Occidental o Vallès Oriental que s'estan desenvolupant més.

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Moltes gràcies per les teves paraules i per la difusió que fas del meu bloc. El tema és complicat ja que conflueixen gran quantitat de temes i qüestions diferents. Per a molta gent, ja no és prioritari jugar al club més proper geogràficament de casa seva; hi ha jugadors que juguen en clubs d’altres barris o districtes i també trobem jugadors que juguen en clubs de Barcelona d’altres ciutats perifèriques i viceversa.

Però l’important és que a Barcelona, com a gran metròpolis, hi ha una gran possibilitat de creixement d’aficionats als escacs i que tindríem entre tots de trobar els mecanismes per a què això fos possible.

Per cert, sóc un gran aficionat del teu bloc, entro tots els dies i sempre em sorprens amb la teva capacitat de superar-te. Clarament un gran bloc de l’actualitat dels escacs, enhorabona!!

Salutacions,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Moltes gràcies per les paraules sobre el meu blog. La veritat es que considero que el meu blog és possible i gran part del mérit, gràcies a que consulto sovint altres webs i blogs d'on vaig agafant informacions, com el teu per exemple. Després actualitzar-lo em resulta més senzill i ràpid després de la feina de consulta. El teu està molt bé, a més fas articles d'opinió molt interessants.

Fred ha dit...

Hola Roger: Un cop més moltes felicitats per la teva gran capacitat de treball-Aprofito també per felicitar a l'amic Enric pel seu blog.En el tema d'aquesta setmana considero que el problema de fons es que es fan moltes coses pero excesivament disperses.Jo no estic tant d 'acord en que la Federaciò sigui"de clubs" Ja han aconseguit que els escacs estiguin presents en 104 escoles(el programa pilot) i quan un jugador reclama l'escolten encara que estigui totalment equivocat sense pasar pel garbell del seu Club que seria lo llogic.Jo sòc del parer que si tots els directius amateurs ens posesim d'acord en un projecte a gran escala podriem omplenar un "hotel" tipus Princesa Sofia(perdò per la referencia monarquicajo em manifesto republicà)d'activitats relacionades amb els escacs.Estem en les beceroles pero seria un projecte molt engrescador.La propera setmana més o qui sap si abans Fred

Fred ha dit...

Hola de nou:No vaig comentar que es estrany que en un districte que em consta que durant molts anys es va montar un torneig inter-escolar no hagui cap club encara que sigui com a seccio del Club de tenis excepcio feta del gran treball d'en Viladot que en pau descansi.Continuarà tinc insomni Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Gràcies per les teves paraules. Estic d’acord amb tu que potser algunes coses que es fan són excessivament disperses, però també crec que quan més coses és fan, més complicat és gestionar-les.

Quan parlo que la federació és una federació de clubs, no vull dir que no treballi pels jugadors i altres temes relacionats amb els escacs; vull dir que una federació esportiva, normalment, és una associació de clubs. Com exemple et posaré que a les assemblees de la federació els que tenen veu i vot són els clubs, mitjançant els seus representants (normalment els seus presidents).

Referent al comentari de Districte de Sarria - Sant Gervasi, doncs és un misteri digne d’estudi. Però dir també que mai ha estat un territori gaire escaquístic a nivell de clubs, potser a nivell escolar el tema sigui diferent.

Salutacions,

Anònim ha dit...

Fa temps que observo que els clubs d'escacs a Barcelona estan més implantats als barris més humils que als més benestants. Tot el contrari del que passa amb els clubs de Bridge.Curiós ¿No?. ¿Será que els escacs són "l'opi del poble"?.

Roger Salvo ha dit...

Hola Jaume,

He vist que has fet un bon per equips, me n’alegro, això vol dir que et trobes bé.

Referent al teu comentari sobre els barris benestants i el brige, recordo que fa algun temps ja m’ho vas comentar. Sí, és curiós que a la part “alta” de la ciutat hagi llocs per jugar al brige i no per jugar als escacs; perquè aficionats als escacs segur que si que hi ha, però tenen que fitxar per clubs ubicats en altres parts de la ciutat. Un tema digne d’estudi, però no gaire fàcil de fer.

Salutacions,

Unknown ha dit...

dongtam
game mu
http://nhatroso.net/
http://nhatroso.com/
nhac san cuc manh
tư vấn luật qua điện thoại
dịch vụ thành lập công ty trọn gói
văn phòng luật
tổng đài tư vấn pháp luật
thành lập công ty
http://we-cooking.com/
chém gió
trung tâm ngoại ngữ
Không gian một hồi nhúc nhích, rồi sau đó, một cái ước chừng thất tuần lão giả đột ngột xuất hiện, cái này bay nhanh mà đến lão giả, đúng là Tiêu Viễn.

"Tổ tiên." Tiêu Viêm hướng phía người phía trước có chút vây quanh, mặt mũi tràn đầy mỉm cười.

"Ừ. Vừa mới chuyện gì xảy ra? Vì sao đột ngột phát ra một tiếng thét dài?" Tiêu Viễn lên tiếng, chợt, hỏi tới vừa rồi Tiêu Viêm vì sao thét dài sự tình.

"Ách, nghe được Tiêu Viễn hỏi thăm." Tiêu Viêm xin lỗi xoa xoa đôi bàn tay, ho khan một tiếng, xấu hổ nói "Rồi mới đem Cấm Kị Chi Môn thành công triệu hoán đi ra rồi, hơn nữa thuận lợi đem trăm tên Đấu Thánh cấp bậc ma thú thu hút Cấm Kị Chi Môn