divendres, 28 de juny del 2013

Transparència



Ahir, el meu amic Frederic Andreu em retreia que no estava fent un article setmanal en aquest bloc com era el meu costum. Sembla mentida que una cosa que fas com a una afició, acabi sent quasi una obligació, com a mínim als ulls dels altres.

Tinc que agrair al Frederic el seu toc d'atenció, primer perquè si es posa "exigent" deu ser perquè li agrada seguir el que escric en aquest bloc i en segon lloc perquè té raó, últimament estic mandrós i amb el cap en altres coses.

Però posat en el tema, vull parlar d'una qüestió que m'han cridat l'atenció. Mirant el web Ajedreznd, he vist un tema que per la seva importància crec que es té que esmentar.

Sembla ser que a l'última assemblea de la Federació Catalana d'Escacs es va aprovar el canvi de denominació del "Campionat de Catalunya per Equips" (aquests era el nom fins ara), passant a denominar-se "La Lliga Catalana d'Escacs". La votació va ser molt "justeta" 10 vots a favor i 9 en contra, però abans de seguir és interessant llegir el següent enllaç.

També podeu llegir l'acta de l'assemblea de la Federació Catalana d'Escacs en aquest enllaç.

Francament una acta realment mínima, raquítica diria jo. Afortunadament tenim l'acta paral•lela que sempre fa el Ricard Llerins, molt més precisa i entenedora pels que no em estat a l'assemblea, que som la immensa majoria d'escaquistes catalans. Per estalviar-vos tot el que no és d'aquest tema us poso el que ha dit sobre el que estem parlant:

"La darrera proposta de la FCE versava sobre el canvi de nom del Campionat de Catalunya per Equips a favor de Lliga Catalana. Des de la taula el president ha defensat la proposta dient que era un qüestió de marketing, mentre que el Sr. Viñas ha dit que Campionats per Equips n’hi havia d’altres i era per triar un nom inconfusible respecte d’altres torneigs. 
 El Sr. Casajuana ha dit que li semblava una aberració el canvi de nom, donat que l’actual havia servit per un torneig que aviat seria centenari, que la inspiració d’aquest canvi només la podia tenir el ministre Wert, que mentre que Catalunya era el nom d’un país l’adjectiu “catalana” no significava res, que èrem molt pocs representants de clubs per prendre una decisió tant important i ha preguntat si s’havia fet un estudi que recolzés el canvi de nom. El president ha dit que no hi havia cap estudi que recolzés la proposta, que tampoc era trascendental el canvi, que el ministre Wert no sol anar a les juntes de la FCe i que no es volia ofendre a ningú amb el canvi. Malgrat que en un moment ha semblat retirar la proposta de canvi, finalment s’ha votat com estava i després de repetir la votació dos cops s’ha aprovat el canvi de nom per 10 vots a favor i 9 en contra, donant idea dels pocs recolzaments que tenia el canvi de nom del torneig, alegant des de la taula que si algú volia tornar al nom antic que ho proposés per la propera assemblea".


Fins aquí els elements que he pogut trobar. Francament l'argument per part dels representants de la Federació Catalana d'Escacs per canviar de nom de què era una qüestió de màrqueting o que era per triar un nom inconfusible, és molt pobre, són arguments realment penosos.

També dir que una votació tan important, que surti endavant amb el vot de 10 clubs de més de 200 que hi ha a Catalunya ja demostra que alguna cosa no funciona.

Si, ja sé que l'argument és que els clubs tenen que participar més i anar a les assemblees. Aquí és on vull fer la següent reflexió: no és podia haver donat més difusió abans de l'assemblea d'aquest tema, donant argumentacions del canvi i potenciant un debat previ (per exemple, obrin un forum al web de la federació sobre aquest tema) que hagués motivat la participació dels clubs a on es prenen les decisions que és l'assemblea.

Bé, la Federació Catalana d'Escacs ha fet tot el contrari. M'explico, si us fixeu en l'ordre del dia de la convocatòria de l'assemblea podeu veure que al punt 3 diu "Propostes de la Junta Directiva" i a l'ordre del dia de l'acta de l'assemblea torna a posar el mateix. En cap cas l'ordre del dia informa que es pensava proposar canviar el nom del per equips.

Això és una falta de transparència molt important. Potser molts clubs que haguessin sabut que es tractaria aquest tema haguessin anat o potser no. No ho podem saber, però el que si podem afirmar és que aquesta informació no fos pública es un fet molt greu.

Ens aquesta societat és cada vegada més habitual que ens venguin que democràcia es que ens deixin votar de tant en tant. Però això no és així, la democràcia és molt més i per començar no hi ha democràcia si els que tenen que votar no tenen la informació necessària per poder decidir que és el més convenient.

Alguns diran que no té tanta importància el nom del campionat, que els és indiferent, que no hi ha per a tant.

Si no és important perquè ho canvien o és que hi ha alguna cosa oculta que no ens expliquen? Però per sobre d'això el que jo critico es el mecanisme poc transparent i conseqüentment pot democràtic.

La experiència m'ha demostrat que la gent, fins i tot molt bones persones, quan accedeixen al poder (qualsevol tipus de poder, un club, una associació, una federació, un ajuntament, un govern, etc. etc.) tendeixen a passar de la gent a la qual representen i és tornen poc receptius a la informació i la transparència.

Crec que aquest tipus de funcionament no es tindria que produir i en conseqüència la Federació Catalana d'Escacs tindria que rectificar en aquets tema i ser més transparents en la seva gestió.

Salut i escacs,

8 comentaris:

Antonio T. ha dit...

Te leemos y esperamos cada semana tus entradas. Sin exigencias pero con interés.

Roger Salvo ha dit...

Muchas gracias Antonio por tus más que amables palabras. Por otro lado me has quitado un peso de encima, me explico, tanto el Frederic Andreu, como el Ricard Llerins, me habían manifestado de palabra (por separado) que tenían muchas dificultades en colgar mensajes en este bloc, que lo habían intentado muchas veces sin conseguirlo. Estaba empezando a pensar que tenía un problema técnico, tu mensaje me deja más tranquilo.

Un abrazo,

Roger,

Fred ha dit...

Personalment crec que un comentari setmanal exigeix molt i que seria millor o més tranquil per tu tres setmanes d'informació(tipus campionat universitari) i un d'opinió amb el teu formidable esprit critic que tant et caracteritza.Per exemple,el trasfons del teu comentari sobre els mestres en el per equips ens diu que la competició quedará adulterada si hi ha llibertat total per posar a qui es vulgui un equip pot guanyar o perdre segons la alineació presentada.Potser llimitar les alineacions dels primers equips als quinze primers de la llista? Temes aixi un cop al mes desde la teva talaia hipercritica seria molt interesant per a debatre.Fred

Roger Salvo ha dit...

Hola Frederic,

Me’n alegro que el meu esperit crític el trobis fenomenal. Que defineixis el meu bloc com una “talaia hipercritica” em sembla d’un tarannà una mica exagerat.

En realitat, els temes dels articles que escric no són més o menys transcendents per a mi. Quan hi ha un tema que em crida l'atenció, doncs, escric sobre aquesta qüestió sense més consideració.

Per finalitzar, dir-te que la crítica i sobretot l'autocrítica, són exercicis molt recomanables.

Salutacions,

kp ha dit...

Es pot estar o no d'acord amb el canvi de nom, però el que no pot ser és parlar de falta de transparència. A la web de la Federcaió està penjada tota la documentació de les Assemblees (pressupostos, propostes de clubs, de la Federació,..) i aquesta documentació és penja 1 mes abans de la Assemblea. Allà podeu veure que aquesta proposta també hi és. Com també n'hi ha alguna de club que ni es va presentar a defensar-la a la Assemblea i no és el primer cop que passa. Això si que no és correcte. Si has presentat una proposta, o vas a la Assemblea i la defenses o si t'ho has repensat, la retires.

Roger Salvo ha dit...

Hola kp, no sé qui ets, però benvingut/da a aquest modest bloc.

Les teves paraules m’han fet molta gràcia, perquè suposo que ho dius en broma.

Dius que a l’apartat “assemblees” s’explica tot això. Bé, podem arribar a aquesta informació des de → Inicio → Publicacions → Comunicats → Assemblees de la FCE → Assemblea del 18 de maig de 2013, com es pot veure tot molt a la vista.
Un cop entres en el redactat d'aquesta assemblea, hi ha un últim apartat (hi ha vuit apartats anteriors) amb el títol de “Propostes”, clicant aquest apartat trobem un redactat amb propostes de la Junta Directiva i altre redactat amb propostes dels clubs, dins de les propostes de la Junta Directiva, després d'uns quants punts, surt: “Es proposa que el Campionat de Catalunya per Equips es digui oficialment: LA LLIGA CATALANA D'ESCACS”.
Tot molt accessible, molt fàcil de trobar, d'una transparència impressionant. Però clar, em diràs que tot i que “amagadet” es pot trobar. Sobre això et contesto que com tu ja deus saber, el que marca el contingut i desenvolupament d'una assemblea és l'ordre del dia i que aquesta informació hauria d'haver estat a l'ordre del dia i això no va passar. No hagués costat gaire haver-ho posat i al no posar-ho, jo em ratifico en falta de transparència.

Hi ha una cosa del teu missatge que m'ha cridat l'atenció, no dius qui ets, això dels pseudònims no m'ha agradat mai, és una mica covard, no tenim per què amagar-nos, sembla com si volguéssim ocultar alguna cosa. Em pots dir el teu nom, si us plau.

Salutacions,

Jordi Sabater ha dit...

Hola Roger maco. Estic molt d'acord amb el teu article, que dóna la teva opinió de mode sa i constructiu i amb el teu taranná que, realment, no pot ofendre a ningú, ja que sempre és respectuòs i no predisposa malícia de cap èsser.
Jo mateix quan vaig poder no vaig voler ser president del meu club i mira que el perill de corrupció és mínima, je, je, però ara seriosament, no em va agradar acumular "poder". Potser sí que és una poma a no mossegar, encara que estiguis segur de ser just. Mercès per respondre, un cop més, als comentaris constructius i amb noms "valents". Com per exemple, els teus...

Una abraçada estimat amic!

Roger Salvo ha dit...

Hola Jordi,

Moltes gràcies per les teves paraules, que em consideris un amic és per a mi una satisfacció i un honor, ja que et considero una persona molt honesta.

No obstant i després de llegir el teu missatge, voldria aclarir que el meu article no va en contra de les persones que ostenten càrrecs de responsabilitat en associacions, clubs, etc, etc, sobretot si és sense cap mena de remuneració, com passa sovint; aquestes persones ens tenen que merèixer un gran respecte.

En el meu article el que vull dir és que quan s'està a dalt, sempre pot haver la temptació ( a vegades sense donar-se'n compte) de fer les coses sense el parer dels que els han escollit i que un dels primers símptomes d'això és la falta de transparència.

Una abraçada, Jordi,