Ahir, divendres 22 de març, a la seu del Club d'Escacs Congrés, es va fer la entrega dels trofeus Alekhine (popularment denominats "Pichichi"). Aquest trofeu el guanya el jugador de cada equip que ha fet més punts al Campionat de Catalunya per equips.
La vetllada va consistir en un sopar fred (pa amb tomàquet, assortit d'embotits i formatges i diferents complements de "pica pica"; amb begudes, cava i postres dolços, cafè amb complements pels de la lliga alcohòlica. Tot va estar molt bé, en una situació molt agradable.
Vaig compartir taula amb dos grans amics, el Xavier Sagués i el Javier Bielsa, companys del primer equip des de..., bé, no me'n recordo exactament, possiblement més de 30 anys.
El Xavier i el Javier, des de fa molts anys bàsicament tan sols juguen el per equips; però són d'aquells jugadors intuïtius i tàctics que ràpidament són capaços d'avaluar acertadament una posició. Això, els ha permet no estudiar gaire teoria ni consultar gaires llibres per mantenir un bon nivell. Jo en canvi, sempre he necessitat una gran dedicació de temps i assimilar una gran quantitat de llibres per poder progressar. En realitat, a pesar que sempre (amb algunes diferències en alguns moments determinats) hem tingut uns Elos similars, sempre he pensat que eren millors jugadors que jo, o com a mínim jugadors més capacitats. De ben segur que si haguessin dedicat el temps que he dedicat jo a això dels escacs, estaríem parlant d'uns jugadors per sobre dels 2300 d'Elo.
Bé, tornant a la conversa del sopar, em van transmetre que estaven decebuts amb la seva actuació en el passat per equips i volien dedicar-hi més temps als escacs per poder progressar, i em van demanar que els recomanés tres llibres que els poguessin servir en aquest objectiu. I a més, no sé exactament perquè, no podien ser ni un, ni dos, ni quatre, ni cinc; tenien que ser tres.
Un cop a casa meva, consultant els articles que he fet els últims anys sobre llibres en aquest bloc, vaig pensar que havia més de tres llibres que els podien anar bé.
També em va semblar que la resposta a la seva petició la podia fer pública des d'aquest bloc (Xavier, Javier, disculpeu l'atreviment).
Des d'aquí, podeu enllaçar en els articles anteriors i podeu tenir uns raonaments més concrets d'uns llibres que he recomanat i podreu escollir els que més penseu que s'adapten a les vostres necessitats.
- El 29 de desembre del 2009 vaig publicar el primer Llibres.
- El 2 d'abril de 2011 vaig publicar Llibres (2).
- El 20 de maig de 2011 vaig publicar Llibres (3).
- El 13 de novembre de 2011 vaig publicar Libres (4).
- El 6 d'octubre de 2012 vaig publicar Llibres (5).
- Perfeccionamiento en el ajedrez. Mijail Shereshevsky. (El problema d'aquest llibre és que em sembla que està esgotat).
- Claves del ajedrez práctico. John Nunn. (Nunn sempre és una assegurança).
- Maestría en la Técnica. Jacob Aargaard. (Una manera diferent de tractar els finals).
Ja que el primer llibre està esgotat i és difícil que el trobeu us posaré un llibre reserva:
- Aprenda de las leyendas. Mihail Marin. (Aquest llibre és molt bo, però té uns anàlisi tant extensos que requereix d'una gran dedicació per a treure el profit necessari).
Bé, aquí teniu la resposta a la vostra petició, espero que no us molesti que ho hagi fet públicament, però si aquest no fos el cas, us demano disculpes.
Xavier, Javier, una abraçada ben forta.
Salut i escacs,
2 comentaris:
En la serie Grandmaster preparation de Quality chess el didactico GM Aagaard acaba de publicar varios libros que parecen muy interesantes, yo de momento estoy mirando "CALCULATION" y me encanta y los otros dos que tengo en la lista pendiente son POSTIONAL PLAY y STRATEGIC PLAY.
Otros libros recientes que me han gustado son los de Hellsten (hay uno en español similar de la editorial esfera): "Mastering chess Strategy" de ED Everyman.
Y el tercero es el de Grivas "PLanificacion en ajedrez moderno".
Espero que Xavier i Javier disfruten de los libros que finalmente acaben comprando.
Eso sí, son libros llenos de ejercicios.
un saludo
Antonio
Hola Antonio,
Tu siempre tan oportuno en las entradas de este blog. Pero bueno, esto quiere decir que lo sigues y esto me alegra un montón.
Como ya he explicado a menudo, solo hablo de libros que he leído y/o analizado, y solo recomiendo los que me han parecido muy buenos.
Maestría en el cálculo, también de Aagaard (versión en español), curiosamente lo tengo como el siguiente a consultar. Este tipo de libros me gusta leerlos con calma, es decir, entre competiciones.
Los otros libros que recomiendas por supuesto que los pienso adquirir, cualquier recomendación tuya seguro que es buena.
Saludos y mucha suerte al Foment Martinenc en lo que queda de campeonato.
Publica un comentari a l'entrada