diumenge, 13 de novembre de 2011

Llibres 4


Habitualment el jugador d'escacs, majoritàriament aficionat, destinem el poc temps que tenim a dedicar-lo a l'estudi de les obertures. Comprem llibres i revistes, busquem a les bases de dades, intentant trobar línees originals i sobretot les noves idees de la teoria. Bé, això no pot ser criticat per si mateix, però, si tan sols fem aquesta part del nostre aprenentatge, ens estarem transformant en un jugador clarament incomplert.

Quantes vegades hem arribat al final d'una seqüència de jugades teòriques, hem aconseguit cert avantatge (a vegades un avantatge clar) i després no hem sabut administrar l'avantatge i s'ha anat diluint poc a poc fins a la derrota.

Es tenen que entrenar altres habilitats del mig joc i el final, però en aquest sentit és molt important aprendre dels millors. Seguir amb deteniment partides ben analitzades dels millors jugadors actuals és una bona activitat. Però en les partides dels millors jugadors actuals, ha vegades, a mi em passa sovint, en algunes posicions em perdo, per molt bé que estiguin analitzades amb bons comentaris. Per aquest motiu, m'agraden molt més els llibres de partides comentades de grans campions de temps anteriors. Seguir partides d'Alekhine, Capablanca, Botvinnik, Smislov, Fischer, Karpov, Kasparov i un llarg etc. si han estat ben comentades sempre m'han ajudat molt.

En aquest sentit faig aquest article sobre llibres, aquesta és la recomanació 4 i va de partides comentades.

El primer és "El camino hacia la cumbre", selecció de partides de Paul Keres analitzades per ell mateix. En l'última edició, aquest llibre està revisat per el GM John Nunn.

Des del meu punt de vista, aquest llibre és de molt interès pel jugador principiant o aficionat mitjà, ja que és molt entenedor en les seves posicions i comentaris. Òbviament, si volem jugar algunes de les línees que jugava Keres, tindrem que actualitzar les variants amb la teoria actual.

Però deixo la paraula a John Nunn en la introducció al pròleg d'aquest llibre:

"Vaig tenir l'oportunitat de llegir la col•lecció original de partides de Keres quan tenia uns 15 anys. Fins aquell moment m'havien impressionat els comentaris d'Alekhine, però l'estil de Keres era diferent i refrescant. Admetia sense pal•liatius els seus errors i omissions, i la seva crònica dels tornejos es presentava en una forma més d'acord a la meva experiència que el quadre descrit per Alekhine. A mesura que anava reproduint les partides i llegint els comentaris, vaig començar a comprendre gradualment la profunditat del talent de Keres".
El segon llibre que us recomano és "Fuego en el tablero", selecció de partides d'Alexei Shirov fins l'any 1997, comentades per ell mateix. Aquest llibre farà les delícies dels amants del joc d'atac. Shirov un virtuós del joc tàctic ens fa una selecció de les seves millors partides. El llibre també compta amb un capítol dedicat a la complicada variant Botvinnik de la semi eslava i altre capítol dedicat als finals.
Per últim, us vull recomanar un llibre de plena actualitat i ben recent, "Joyas del ajedrez moderno". En aquest llibre trobareu 50 de les millors partides jugades en el que portem de segle, pels millors jugadors actuals. Amb anàlisis dels Grans Mestres Miguel Illescas i Amador Rodríguez, aquest llibre és una joia que no podem desaprofitar.
Aquets llibres de ben segur ens faran gaudir i, a més, dels que podem treure un gran profit de cara al nostre joc, al mig joc i al final, sense tenir que llegir llibres especialitats en aquests temes.

Bé, ja sé, els jugadors aficionats no tenim gaire temps pels escacs i això no entra en les prioritats de molts jugadors. Jo els llegeixo quan estic de vacances o no tinc cap competició, i us asseguro que és un autèntic plaer.

Salut i escacs,