divendres, 21 de gener de 2011

Divisió d'Honor, una modesta reflexió


A poc més d'una setmana ja podem fer alguna aproximació del que ens podem trobar a la Divisió d'Honor dels escacs catalans. Voldria fer algunes reflexions sobre el que a priori hauria de ser un meravellos espectacle escaquista.

A nivell geogràfic, la Divisió d'Honor presenta un desequilibri aclaparador. Onze equips de la província de Barcelona i un equip de la provincia de Lleida, però si ho mirem amb ulls de futures vagueries els onze equips de la província de Barcelona estarien a la vagueria de Barcelona. Que no hagin clubs de Girona i Tarragona, des del meu punt de vista no és bo. És molt probable que l'any que ve torni a estar el Fïgueres, però també seria molt interessant que poguessin pujar equips com el Tarragona o l'Olot. Suposo que als altres equips amb possibilitats de pujar aquestes paraules no els faran gaire gràcia, però el plantejament és totalment des de la perspectiva de l'equilibri territorial.

Entrant en la vessant competitiva, crida l'atenció que alguns equips han baixat la nomina de titulats i s'ha democratizat una mica la competició. Bé, això no és veritat del tot, perquè mentre s'ha igualat la competició entre molts dels seus equips, per altra banda es preveu una autèntica "tirania" per part del SCC Sabadell en la lluita pel títol. Potser els del Barberà i els de l'UGA no pensin el mateix, m'agradaria que aquests o altres equips li poguessin donar emoció a aquest campionat per la part de d'alt, però em sembla que serà difícil superar el Sabadell.

La lluita per la permanècia s'intueix terrible, crec que aquí hi serà l'autèntica emoció del campionat. De ben segur, com ja va passar el campionat anterior, fins l'última jornada no sabrem el desenllaç i també és possible que baixi algun equip que ara pensem que no pot baixar.

Passo a comentar els equips un a un, he de dir que aquesta valoració la faig amb el criteri que em dona la llista que cada equip ha presentat, després que puguin jugar amb tots els jugadors o no, pot donar altra realitat.

SCC SABADELL, és el clar favorit pel títol, la seva nòmina de jugadors és molt superior a la dels altres equips.

BARBERÀ, té un bon equip i podria donar la sorpresa, però no té tan bon repertori de suplens com el Sabadell i això en un campionat tan llarg pot passar factura.

UGA, equip jove i amb molta projecció. Crec que guanyarà a tots els altres contrincants, però amb el Sabadell i el Barberà patirà.

LLEIDA, factàstic campionat el d'aquest equip l'any passat. Però aquest any ha perdut el seu primer taulell, el GM Josep Oms, és difícil que puguin repetir aquesta classificació.

CERDANYOLA DE VALLÈS, incorporacions d'última hora fan preveure que aquest club pugui instal·lar-se en la zona de no patiment.

TERRASSA, aquest veterà club tindrà que lluitar de valent per a no partir.

FOMENT MARTINENC, amb una sola incorporació, això si de molt futur, aquest equip no té perquè patir. Però que s'ho prenguin molt seriosament que aquest any els punts seran molt cars.

MONTCADA, a pesar de les baixes, té un equip per a no patir. Però té un problema amb els suplens, tan sols té dotze jugadors de garantia.

SANT ANDREU, patirà de valent, però ja va demostrar l'any passat que és un equip mol dur.

ESCOLA D'ESCACS DE BARCELONA
, un molt bon equip fins el taulell nou. Amb aquestes circumstàncies aquests nou jugadors ho tenen que jugar tot, si no és així ho tindran magre.

BARCELONA, la unió amb el Barceloneta ha creat un bon equip. Tindran que lluitar de valent, però crec que acabaran salvant-se.

ATENEU COLON, té tots els números per ser un dels equips que baixaran. Tan sols tenen al seu favor que jugaran sense pressió i que són "gats vells".

Aquesta és la meva modesta predicció, sé que és fàcil que em pugui equivocar, però de ben segur que haurà molta lluita a la part baixa de la classificació.

Salut i escacs,

2 comentaris:

alf ha dit...

Me gusta el analisis que has hecho pero creo que a la hora de analizar al Barbera no has tenido en cuenta que los equipos deben alinear a 6 jugadores de nacionalidad española cada ronda lo cual creo que los convierte en un equipo que no deberia sufrir por bajar ni optara al titulo.

De todas formas la lista presentada por algunos equipos no sera ni similar a lo que presenten en la mayoria de las rondas.

Roger Salvo ha dit...

Hola Alf,

Soy consciente de que los elementos con los que cuento son limitados para poder hacer un análisis apropiado, pero quería decir la mía y potenciar intervenciones de personas mejor informadas como es tu caso.

Gracias por la información de la alineación de 6 jugadores nacionales por ronda, lo había leído, pero lo había olvidado, con lo cual no lo he tenido en cuenta en el artículo. Bien, este hecho reafirma mas la superioridad del Sabadell.

Me gusta el equipo de la UGA, siempre que jueguen todos. Pero una fuente generalmente bien informada me ha dicho que Felgaer jugará pocas jornadas. Parece ser que estará más en Chile que en Cataluña.

Soy un enamorado del por equipos y por supuesto de la joya de la corona que es la Divisió d'Honor. Me gusta seguirla (no en directo, que los sábados están para otras cosas) y creo que este año vamos a disfrutar como nunca, los espectadores, porque vosotros los protagonistas vais a sufrir de lo lindo (pura envidia, Alf, pura envidia).

Saludos,