dilluns, 25 d’octubre del 2010

L'ahir és història


Fa poques setmanes, vaig fer un article argumentant la importància de cuidar la història d'un club. Els clubs que ho fan, curiosament, gaudeixen de bona salut i els que no li donen importància a aquests fets, generalment, tenen crisis organitzatives i/o socials. No es pot generalitzar, però habitualment és així.
El tema és senzill, per poder tenir un historial de les tasques que ha fet un club o els seus jugadors, és imprescindible que alguna persona (o persones) es faci responsable d'aquesta feina avui, perquè quedi constància demà.

Abans, al Congrés es feien uns butlletins en format paper que estaven a l'abast de tots els socis, on s'explicaven les activitats més destacades del club i dels seus jugadors durant el periode d'un butlletí a l'altre (tres mesos crec recordar). Les persones que feien aquesta estupenda tasca, finalment es van cansar (suposo de ser sempre els mateixos) i els últims anys de l'anterior mil·lenni van deixar de fer-se'n. Posteriorment, el Josep Sadurní va tenir la paciència de recopilar bona part d'aquest butlletins en format pdf. al seu web. Els podeu consultar clicant el següent enllaç.

La tasca d'en Josep Sadurní és important, al seu web es pot trobar molta informació d'activitats del Club d'Escacs Congrés des de l'any 2001, especialment dels campionats per equips amb bones cròniques i fotografies que va millorant any rere any (aquests any ha posat també un vídeo).

Però, encara queda molta informació per recuperar, si no la recuperem potser aviat sigui una informació perduda i si això passés, la història del Club d'Escacs Congrés devindria mutilada.

Amb l'article d'avui, voldria col·laborar recuperant informació d'un torneig organitzat pel Congrés a la tardor de l'any 2000. El I Obert del Club d'escacs Congrés.

El I Obert del Club d'Escacs Congrés (va ser el primer i també l'últim, ja que no s'ha organitzat cap més) es va jugar els mesos d'octubre i novembre de l'any 2000 els dissabtes a la tarda.

Va ser un torneig modest en tots els sentits de la paraula, pocs premis i en quantitats modestes, per dir-ho amablement. Això va representar una nòmina de participants no gaire forta pel que estem acostumats actualment. Però, va tenir tots els ingredients necessaris i va acabar sent un campionat molt agradable. El rànquing inicial va ser el següent:


M'he permès la llicència d'afegir l'Elo actual dels participants. M'ha sorprès molt la quantitat de jugadors (50%) que ja no surten a l'última llista d'Elo. Bé, com totes les coses els escacs també estan en moviment, uns ho deixen i altres tornen o comencen, llei de vida.

I la classificació final va ser aquesta:



Com haureu vist, van jugar alguns jovenets que poc temps després s'han trasformat en forts jugadors, especialment el Lluís Oms, actualment un molt fort jugador reconegut sobradament.

És la meva intenció anar introduint de tant en tant en aquest bloc temes de la història del Club d'Escacs Congrés que pugui ajudar a recuperar el seu historial. Però jo puc parlar dels temes propers a mi, seria molt interessant que altres persones poguessin col·laborar aportant informació i documentació que ajudés en aquesta tasca.

Salut i escacs,

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt bé que recuperis dades del Congrés. El sol fet de que tú ho escriguis augmenta les possibilitats de que aquestes dades es conservin. Saps que aniria molt bé? Que la FCE digitalitzés els seus butlletins antics p així els clubs hi podrien consultar les notícies, llistats de jugadors i elo...

Los "MON" ha dit...

Buen artículo Roger. Pero cuidar estos aspectos requiere mucho trabajo que pocos están dispuestos a realizar.

Roger Salvo ha dit...

Moltes gràcies als dos, estic molt d'acord amb el que dieu. Referent als butlletins de la Federació Catalana hi ha molta informació però referent als temes dels clubs òbviament falten moltes coses. Ho sé perquè jo tinc tots els butlletins de la Federació (potser un parell o tres s'han extraviat, però la majoria els tinc) si voleu consultar alguna cosa estan a la vostra disposició.

Unknown ha dit...

Doncs mira, que me'ls deixis no cal però sí que agrairia que em diguessis si a les llistes d'elo apareix el jugador Jaume Terricabras (alerta pq n'hi havia dos, pare i fill) entre les temporades 77/78 i 84/85 com a jugador de l'Ateneu Colón. Recordo que abans posaven les llistes per ordre alfabétic al butlletí però ni el Colón ni el SMA els tenen tots.

Roger Salvo ha dit...

Hola Joan,

He mirat això que em demanes i no surt cap Jaume Terricabras a les llistes d'aquells anys, bé, en realitat no surt cap Terricabras. Més tard, als llistats dels anys 90 surt un tal Josep Terricabras Palau, però aquest deu ser un altre perquè no és el mateix nom i tampoc de l'Ateneu Colon.

És curiós, però m'he adonat que el butlletí no sempre ha publicat els llistats de l'avaluació catalana. Sobretot els anys que el format va ser més petit.

Salutacions,

Unknown ha dit...

Gràcies! Ets un crack!